Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do pražských ulic se vrací vyřizování účtů mezi ruskojazyčnou mafií. Bohužel v rámci jejich boje přijde o život i zcela nevinný člověk. Mocní ve vedení mafiánských skupin jsou neúprosní a kdo nehraje podle jejich pravidel, musí z kola ven. Proniknout do těchto struktur vyžaduje vynikající úsudek, a ještě lepší kontakty. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

RedRose

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsmutnější je, že ta neskutečná kráva, nebude vymyšlená, protože tyhle "šéfky/šéfové" opravdu existují, není jich málo a mnozí z nás je známe. Ta Kozákova bezmoc je z obrazovky fyzicky cítit!! Nic proti Štěpánkovi, ale mohli Sokolovi v maskérně pár let přidat a šlo by to :-) Závěrečná scéna naprosto odbourávací! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co říct. Snad jedině to, že co vidím i ve světě, tak úkolem policie přestává být boj se zločinem, zato na významu nabývají "vztahy s veřejností", a to včetně správné elektronické komunikace vně i uvnitř sboru. Proto taky v Anglii vidíte policajty tancovat na pochodu buzerantů, zatímco zločin si žije svým životem. Co vím, tak počet evidovaných trestných činů tam za posledních cca 20 let klesl cca 11 milionů ročně na asi 3,5 milionu, ale to je to, evidovaných. Prostě lidi na to už v v případech, kdy to není vysloveně existenciální, kašlou. Taková je zkrátka současná "politika". Za sebe doufám, že tu e-piču ve vedoucí pozici provádějící ukázkové zazmrdování oddělení někdo přece jen nakope. A setkání Plíška s Tůmou po letech... Jeden by zaslzel. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No teda to byla lavina emocí, tu ani tak nespustil případ, který tentokrát řešilo první oddělení, ale interní vývoj v samotném první oddělení, to mě dává zabrat, taková míra arogance se opravdu nevidí příliš často. Jsem zvědav kdo Kozákovi meje schody i když to vypadá jasně, radši si to nechám vyložit od tvůrců. ()

Gig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvně jsem viděl fota tohohle dílu a viděl Štěpánka ve fáru a říkal si, že by Armén a mafián? Jak já se mýlil. Jak já se mile mýlil. Franta Tůma je zpět. A ten konec. “Potřebuji pivo.” A ti tři “kluci” opět spolu. Zbývá do skládačky jen dopovědět, kdo je udavač? Pražák, Korejs nebo dokonce Sršeň? Tak uvidíme v posledním díle. Doufám. A ještě doufám, že po velké rozlučce s Kozákem uvidíme odvolání krizové manažérky. A když ne, tak aspoň dovětek v bílém na černém pozadí. Ať mohu klidně spát. Doufám. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finále Devadesátek v předposledním dílu P1O - za to jedna hvězda navíc. Dalo se to čekat, když byl Kozák tak sentimentální a na Tůmu zavzpomínal. Ovšem realizace opravdu potěšila, zejména ta závěrečná scéna z dálky přes okno, všeříkající a přitom beze slov. /// Samotný případ tentokrát poněkud zastínily šílenosti paní e-krávy ředitelky, kterou skvěle podala Lucie Štěpánková. Uff, co dodat, nejhorší je srážka s blbcem. Jen nechápu Kozáka, že si nestěžuje. Asi hrdost. Kde je doprčic Dušan? ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Scéna, kdy Kozákova (Ondřej Vetchý) dcera Majda (Jindřiška Dudziaková) vykoukne z kuchyně do interiéru kavárny, byla poslední klapkou této série a celého seriálu vůbec. Došlo k tomu 1. března 2022 v podvečerních hodinách. Scéna se natáčela v reálné kavárně Hlína v Hybernské ulici, kterou v areálu zdejšího kampusu spoluzaložila a provozuje sestra spoluautora seriálu Jana Malindy. (fallrock)
  • Tvůrci uvažovali o variantě, že by vyšetřovatele Tůmu z Devadesátek (od r. 2022) hrál také zde Ondřej Sokol. Sokol byl pro a navrhl, aby ho o třicet let „ostaršil“ umělecký maskér David Šesták, se kterým se znal z natáčení pořadu Tvoje tvář má známý hlas (od r. 2016) a také z divadelní spolupráce na hře „Ujetá ruka“. Vytváření masky starého Tůmy by ale zabralo několik hodin času, což bylo časově neslučitelné se Sokolovým nabitým harmonogramem. Hledal se tudíž jiný herec ve věku sedmdesátníka. Byl osloven Jan Kanyza, který ovšem odmítl s argumentem, že už s herectvím skončil. Na roli nakonec kývl Petr Štěpánek. (fallrock)
  • V epizodě zazní slangové pojmenování „vor v zákoně“. Vory v zákoně neboli „zloději podle zákona“, pojmenování, pod nímž je také známá ruská mafie, se zrodili na počátku 20. století převážně v trestaneckých táborech a gulazích. Vor v zákoně je dnes označení pro šéfa ruské mafie. Bývá to velmi bohatý člověk, který má obrovský majetek, cestuje po celém světě na jednání špiček organizovaného zločinu. Vorů v zákoně je větší množství. Někdy to bývají i jiné národnosti z bývalého Sovětského svazu, například Azerové, Čečenci, Ukrajinci, Gruzínci, Arméni, Osetinci. (sator)

Reklama

Reklama