Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 7 (1978) (série)


Soud (S07E34)

(epizoda)

Obsahy(1)

Určení otcovství. Povídka z oblíbeného cyklu Bakaláři 1978. V soudní síni se řeší spor o uznání otcovství. Mladá žena Eva (J. Paulová) vypovídá, jak se s bývalým přítelem Pavlem (B. Slováček) seznámila. U soudu ho určuje jako otce své dcery. Bohužel ale přesně neví, který den ji tehdy přítel navštívil a kdy s ním strávila noc... Koncem ledna, začátkem února... Soudce (V. Voska) na ni tlačí, aby si vzpomněla, třeba jen na maličkost. Nakonec si vybaví, že ten večer se spolu dívali v televizi na estrádu, kde Waldemar Matuška a Eva Pilarová zpívali píseň Tam za vodou v rákosí. Soud si do příštího líčení zjistí datum vysílání písně a ... (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek nic moc. Respektive prvních 15 minut ( z celkových 17) nic moc. Paulová opět s pohledem plaché laně, vojáček Slováček si s ní užil, ale následek ve formě dcery ho nezajímá a pan Voska klade otázky jako Colombo. Uff. A pak už zbývají dvě minuty a... jsou dojemné... ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měl to za 730. Co jiného mohl voják základní vojenské služby dělat, než naprcat holku. A následně se k dítěti nehlásit. Ustanovilo se tedy soudní líčení, jehož předmětem bylo určit otcovství. Ale mladík v zeleném suknu se v závěru zachová jako pravý muž. Voska v roli soudce, Paulová jako svobodná matka, Slováček oplodňováček. A pár dalších herců kolem. Celkem dobré bakalářské povídce sice chybí drtivější dramatický rozměr, ale o něco negativnější byla její průhlednost. Už po pár minutách bylo jasné, jak se to celé skončí. Celou tu průhlednost zápletky ovšem podrželi herci. Voska v čele, zaujal i Beneš v roli slizkého právníka, Paulová se Slováčkem schopně vystihli chování mladého páru. Z hlediska hereckých výkonů nevznáším námitek. Z téhle letité soudní stolice by divák neměl mít řídkou stolici. Příběh nebyl vysrán dementním scenáristou, režijně to sneslo řemeslně umný tv standard. Tvůrčí dvojice D+D si udržela diváckou pozornost na malém prostoru, přičemž vzhledem k omezené stopáži se nešlo přílišně roztahovat se soudním líčením. Krácení soudního stání nebylo na škodu, neb při delším vedení sporu, by hrozilo divácké ochabnutí smyslů. Přiznání je polehčující okolnost. Pochopení podstaty celý povídky je prosté - i voják si potřeboval na vojně vrznout, i kdyby měl jeho velitel nechat jeho spermie na dva roky zmrznout. 50% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Říkal jsem si, co může vtipného na soudu o určení otcovství a nechal jsem se překvapit. Co bych vám povídal, vtipného tam nebylo nic. Výpověď navrhovatelky, otázky právního zástupce odpůrce, odročení, důkazy, výpověď odpůrce, konec. Jediné, co mě zaujalo, byly interiéry nápadně podobné bakalářské povídce Pleš s Danou Medřickou. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama