Reklama

Reklama

Slepá ulička darwinismu

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dílo Zdeňka Mézla je výjimečné v dimenzích české grafické tvorby, ale těžko najde obdoby i v současné grafice světové. Tento výtvarník dokonale ovládl materiál i techniku dřevorytu a ve svých grafických listech a ilustracích uplatňuje svůj smysl pro vyjádření děje i pro detaily. Jeho pohled na svět je úsměvný, ironický. Ilustroval mnoho knih, po svém ztváril například antické báje, Ezopovy bajky, Dantovo Peklo. Vytvářel poštovní známky, grafické listy, obrazy a plastiky. V dokumentu Pavly Slancové uvidíme nejen ukázky z jeho děl, ale poslechneme si i jeho svérázné životní názory. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbil umělcův humor i když to ne není moc rodinný typ. Bere život jaký je s nadhledem a má realistické názory bez stádního pohledu ducha doby. Vyprávění nenápadně napomáhá vypravěč. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

„Jinak jsem tam (na Slovensko) jezdil rád, poněvadž prostě tam ještě doznívalo baroko, jo, tak jako ne po stránce vizuální –kroje, ale způsob myšlení, že jo, tam prostě základy tý společnosti byly dva – pan farář a chlast.“ Přímo příznačná věta od umělce jehož dílo má v svých základech baroko ve své zlidovělé, pokleslé a plebejské podobě známé např. z ilustrací ke krejcarovým morytátům či nábožným písničkám. Dokument tento zachycuje umělce vymírajícího druhu, toho, pro kterého je dokonalé zvládnutí řemesla podmínkou tvorby umění, a to řemeslo rozhodně není marketing. Mimo to, jak dokument ukazuje, jde o člověka vtipného, jehož poslouchat je radost, což si lze ověřit na přiložených adresách: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10277703549-slepa-ulicka-darwinismu/20957223017/ , http://www.galerieart.cz/prodej_mezl_uvaha_o_konci.htm ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

…aneb výpověď žáby na vyschlém prameni vody živé. Ale přece, navzdory in memoriam, díky Vašim o/tiskům živá voda dál vyvěrá a proudí strouhami z nesčetných vrypů a rýh, labyrintem mézlovských koryt, kompaktní vizuální krajinou, kterou jste vykrajoval v tkáni dřeva, Vy, samojediný oddanec řemesla, mistr bez tovaryšů, mág dlát, vyrývající obrazy ve jménu prazákladního smyslu umění, a zároveň podrývající šmejdnost a rozkolejenost jadrným provocare, nutně svérázný v reakci na záhubně srázný lidský svět, Vy, žertovný rytec z nadhledu, rozmrzelý hlubinami antropoinferna („…strach ze světa, kterýmu nerozumím, nebo mu rozumím až moc.“; ~citace odtud), ovšem rytec nepokrytec, neuhýbající, mají-li ironické hobliny dopadnout na jeho vlastní hlavu… Vás jsem si zas rád oživil, spolu s paměťovým vrypem – krátké zahradní setkání při štěkotu hliněného baskervilla modřanského, ne dlouho před Vaším finálním alotriem. // Buďte v klidu, Vaše skepse je pořád opodstatněnější. ()

Reklama

Reklama