Reklama

Reklama

Andrzej Wajda natáčí "Katyň"

(TV film)
  • Polsko Andrzej Wajda: Let us shoot!
Polsko, 2008, 54 min

Hrají:

Andrzej Wajda

Obsahy(1)

Filmy, které natočil, se řadí ke zlatému fondu nejen polské, ale i evropské kinematografie. Popel a démant, Kanály, Člověk ze železa, Človek z mramoru, Běsi, Danton, Katyň a mnoho dalších. Jeho režijní mistrovství uznává celý svět. Jaký je ale Andrzej Wajda při natáčení? Je typ režisérského despoty, jehož je všude plno, nebo bývá spíše nenápadným mužem v pozadí? Zvyšuje hlas? Jak pracuje s dětmi? Je trpělivý, nebo prudký? Podívejte se s námi do zákulisí natáčení jeho snímku Katyň a odpověď najdete sami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý pohled na tvůrčí práci světoznámého režiséra. Některé jeho úvahy jsou sice diskutabilní („režie v sobě obsahuje jen dvě tvůrčí fáze: práci s námětem a obsazování herců; všechno ostatní je řemeslo“), ale každopádně zajímavé. Maximální pracovní zaujetí v sobě nezapře ani ve chvíli, kdy ho malá holčička v přestávce mezi natáčením požádá o společnou fotku: Wajda ochotně souhlasí, ale nelíbí se mu světlo, nechá si tedy přinést polystyrénové odrazné desky a fotografa „režíruje“ tak dlouho, dokud není spokojený s tím, jak holčička vypadá (se sebou byl spokojený od samého začátku focení). Pobaví i scénka z další pauzy, kdy se v rozhovoru s jedním z polských herců začnou bavit o Carlosi Saurovi, a Wajda se snaží ujistit svého partnera (ale hlavně sám sebe), že Saura je starší než on. (Není, Andrzeji - je o šest let mladší...) -------- V titulcích filmu uvedeno: originální název Andrzej Wajda: Róbmy zdjecie!; režie Zespól filmowy Paladino (= Maciej Cuske, Thierry Paladino, Marcin Sauter, Piotr Stasik). ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná o zachycení běžné režisérské práce vrcholící poslední scénou. Andrzej Wajda odchází z "placu" kamsi mezi stromy při natáčení hromadné popravy polských důstojníků..... ()

Reklama

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Nádherná kombinace českých titulků a šišlavé mluvené polštiny, které člověk dost dobře rozumí, dělá z filmu skoro kabaret. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama