Reklama

Reklama

Škoda lásky

(TV film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 1995, 40 min

Režie:

Miroslav Sobota

Obsahy(1)

O cestě české písničky světem v našich i zahraničních pořadech. Škoda lásky je ve světě zřejmě nejznámější česká píseň, která se stala velmi oblíbenou v mnoha zemích během 2. světové války. Složil ji v roce 1927 Jaromír Vejvoda jako instrumentální skladbu a hrál ji se svým orchestrem pod názvem „Modřanská polka". Do dnešní podoby ji upravil skladatel o dva roky později, kdy skladbu otextoval Václav Zeman a nazval Škoda lásky. Tehdy také vykročila na svou uměleckou pouť po koncertních pódiích i tanečních sálech v blízké i daleké cizině. Nezalekla se ani moře, když přeplula doslova všechny oceány. V roce 1938 německý harmonikář Will Glahé ji přetavil do německé verze pod názvem Rosamunde. Těsně před válkou zakoupil práva pro americký trh Shapiro Bernstein a píseň vydal pod jménem Beer Barrel Polka, upravili ji Lew Brown a Wladimir Timm včetně anglického textu a názvu. Americký generál a pozdější prezident Dwight Eisenhower o ní řekl, že pomohla vyhrát druhou světovou válku.
V pořadu sledujeme její cestu v našich i zahraničních filmových a televizních ukázkách, v nejrůznějších provedeních našich i zahraničních kapel. Provázejí je vzpomínky těch, jejichž život poznamenala. A tak se o ně s námi podělí stálý textař skladatele Jaromíra Vejvody, jeho syn Josef, hrdina letecké bitvy o Anglii generál Alois Šiška, zahraniční dopisovatel Karel Kyncl, Miroslav Horníček, divadelní a filmoví režiséři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

otík 

všechny recenze uživatele

Ačkoli je tento dokument z roku 1995, působí to mile staře. Je zde spousta ukázek ze starých (hlavně válečných) filmů, kde zazněla píseň Škoda lásky, jde hlavně o anglické filmy, kde byla tato píseň v anglické verzi velmi často používána. Mezi ukázkami promlouvá třeba syn autora této písně - pan Vejvoda, promluví i Jiří Císler, Zdeněk Svěrák či režisér Vladimír Sís. Dokument pro fajnšmekry filmové historie. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Melodie s českými kořeny, jež se stala nedílnou součástí 2. sv. války. Zavzpomíná zde několik umělců, hudebníků i herců a součástí jsou také ukázky z film či pořadů, kde se píseň objevila. Za zmínku stojí i zajímavý popis amerického "osvobození" Plzně dle vzpomínajícího Miroslava Horníčka "Američani přijeli v krásných uniformách, v džípech, s nohama nahoře a tak ledabyle na nás mávali". Boyz se prostě náhodou objevili na české půdě, slavme! ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Kdo má v oblibě české pisně, bude spokojen velmi. Ostatní z nás by už jen z hrdosti měli hodnotit alespoň několika hvězdami. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Ve filmu naprosto postrádám odpověď (nebo aspoň snahu o ni) na jednu zásadní otázku: Jak je možné, že z písně, u které je od samého vzniku známý její autor, se ve většině světa, např. v zemi s tak obrovským trhem, jako je USA, stane „tradicionál“? A taky by mě zajímalo, o jak adekvátně obrovské částky na autorských právech byl tím pádem ochuzen (nebo přímo okraden?) Jaromír Vejvoda a dodnes jsou ochuzeni jeho dědicové. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama