Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $25,948,300Tržby Celosvetovo $-║ Mystické dohady o mimozemských civilizáciách pôsobili možno senzačne v dobe vzniku tohto dokumentu, dnes v dobe všemožných výdobytkoch techniky a neskutočného množstva informácii o všetkom možnom a nemožnom, to už moc nemá čo povedať, či čím ohúriť, príde to až moc zastarané. (videl som to asi tak okolo roku 1997 a vtedy ma to celkom zaujalo ale zas v podanej forme úplne neohúrilo) /55%/ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokumenty zde hodnotím jen výjimečně, ale protože jsem si zrovna Vzpomínky na budoucnost zařadil do svého aktuálního sci-fi maratonu (viz. deníček :)), udělám tady výjimku. Tohle mě hodně upoutalo a mělo pro mě vyloženě podmanivý styl (což vedle záběrů na různé fascinující „divy světa“ podorovala i velmi pěkná hudba). Vedle připomenutí řady notorických známých nádherných památek a jiných pokladů mě dokument seznámil i s několika, o kterých jsem dříve neslyšel, většina záhad s nimi spojených mě fascinovala a hledání různých stop po potenciálních návštěvách mimozemských obyvatelů na Zemi mě rozhodně nenechalo chladným. Navíc ty teorie či hypotézy podává dokument takovým způsobem, že mě málem o své pravdě naplno přesvědčil. :-) Během sledování mě nejednou zamrazilo (při té mapě ze 16. století, na níž se objevila část země včetně Antarktidy z kosmického pohledu + několikrát u těch nejpřesvědčivějších důkazů k závěru) a ačkoliv se samozřejmě jedná JEN o určitou teorii, prezentovanou navíc v rámci filmového počinu, který je zařazen do sci-fi a mystery (a tedy má právo mít v sobě i prvky fikce či mystifikace), pro mě tento neobvyklý dokument měl atmosféru, poutavě zrealizovaný nápad a přinesl v rámci žánru nevídaný zážitek. Stejně tak i několik momentů, které teď z hlavy asi jen tak nedostanu a rovněž proto razím plný počet. [90%] ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S Erichem von Dänikenem jsem byl obeznámen již před zhlédnutím tohoto dokumentu, neboť jsem si ušima přečetl audioknihu Šok z bohů. Tento dokument pro mě byl tedy spíše takovým malým opáčkem a drobným rozšířením. Zpracování je samozřejmě úměrné době vzniku, nicméně zajímavé úvahy a šílené souvislosti jsou k vidění na každém rohu. Dokument se zaobírá velice pravděpodobnou myšlenkou, že naše zaostalé obyvatelstvo bylo v historii již nesčetněkrát navštíveno vyspělejšími kamarády z Vesmíru. Této myšlence nasvědčuje výrazně více důkazů a pozůstatků, než by nasvědčovalo antitezi. S úplně celým obsahem nesouhlasím, nicméně je k vidění opravdu mnoho úvah, které jsou hodny minimálně prudkého zamyšlení. Ať už je řeč o původu prapodivných maleb na zdech různých budov, chrámů a jeskyní, nebo o alternativní výklad Bible. Postupem času mi stále více souvislostí do sebe parádně zapadá. Slabší 4 kousky. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je zrovna na tomhle tak kontroverzního, když všechno, co tam je, je v podstatě pravda. Ještě mě nebičujte, neříkám že všechno. Já sice věřím v UFO, ale myslím, že zrovna Däniken to s tou svojí vírou lehce přehání. Ale pokud jde o pyramidy (nejen v Gíze), tak s mimozemskou prací nadšeně souhlasím a neskrývám to... Naopak zase, pokud jde napříkald o sochy Moai, tak v tom bych mimozemšťany neviděl (což dokázal i Pavel Pavel), ale na tom dokumentu se mi nejvíc líbí právě to, jak hledá co nejvíc důkazů o tom, že za všechny ty stavby můžou návštěvníci z jiných světů (což je například i případ obrazů a maleb, tam je to neesporné) a pak nám to předhodit jako jediný přijtelný závěr. Jinak je to moc pěkně natočené, procestujeme celý svět a všechny významné historické památky a divy světa a i informační hodnota je veliká (i pro normální lidi, kteří se i z dokumentu tohoto typu dozví spoustu informací o tom, kde zrovna proletěla vesmírná loď). Já jako fanatik do všeho nevysvětlitelného přesně z této oblasti jsem z dokumentu nadšen, ale přece jen to na plný počet není a co si budeme nalhávat, i ten prastarý eurokimácký Brno dabing je dost špatný, takže zhruba ale tak jak pode mnou říká Radyo. A teď mě omluvte, jsem na výletě s mimozemšťany a čekám na Poselství bohů. 86%. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, když vlezete dnes do hospody s funfactovými prohlášeními ohledně aztéckých obrazů mimozemšťanů, že pyramidy byly stavěny na počest vesmírné rasy Merklarů a podobných “výstředních” názorů... asi vás hodně brzy prohodí oknem nebo alespoň dostanete na budku. Ale když jste toto udělali v roce 1970, devět let po prvním člověku na orbitu a pouhý rok po úspěšné americké misi na Měsíc, asi jste sklidili jinačí obdiv (btw: knižní předloha Ericha von Dänikena je z roku 1968, z roku Vesmírné odysey). Vzpomínky na budoucnost mají hlavně historický význam, jsou prapředkem všech konspiračních teorií hledajících ufouny za každým rohem. Jinak už ale dost zastaralým výletem za taji planety země. 60 % ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama