Reklama

Reklama

Metrix

(amatérský film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2013, 21 min

Obsahy(1)

Metrix je společně s Nicky Tučkovou a Leo Beránkem momentálně největší senzací internetové hudební scény. Jeho kariéra přesahuje limity Hroznové Lhoty a Metrix koncertuje po celé České republice ve vyprodaných klubech. Amatérský autorský dokument Kateřiny Turečkové nahlíží do pozadí tohoto fenomenu a odkrývá to, co běžný člověk nechce vidět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Tigran 

všechny recenze uživatele

Tento dokument zvítězil v rámci soutěže devátého ročníku filmového studentského festivalu V.Ř.E.D. Takže slečně Turečkové gratuluji, posílám pusu, opravdu jí to ze srdce přeji a teď ke kritice: Na začátku jsem měl pocit, že se dívám na povedený a zajímavý dokument, jelikož začíná výpovědí Metrixova videomanažera a pseudokamaráda v jedné osobě, který neví, že je natáčen a vypráví o tom, jak je Metrix mimo mísu a jak na něm tento manažer sprostě vydělává peníze skrze jeho neschopnost a komičnost. Což je šikovně prostřiženo úvodními titulky v dokumentaristickém stylu, po kterých následuje kraťoučký úvodní sestřih sestávající se z Metrixových videoklipů, rozhovorů, záběrů z televize apod. Do této chvíle v pořádku. Potom následuje ještě docela zajímavý záznam situace, kdy dva opilí a snad možná i zdrogovaní chlapi slovně útočí a vyhrožují Metrixovi v nějakém klubu. No a dále už se neděje nic moc zajímavého, vidíme (nebo vlastně jenom slyšíme) fanoušky, kteří se nechtějí nechat natáčet (naprosto zbytečná část), focení Metrixe s fanoušky a záznam z jeho vystoupení, jakých je na youtube už mnoho a jsou téměř identické. To všechno je navíc technicky dosti mizerné. Kdyby to všechno bylo prostřiháváno nějakými rozhovory a výpověďmi Metrixe, mohlo by to fungovat docela dobře, ale toho se nedočkáme. Opravdu zajímavá část přichází až po tom všem, kdy Metrixovi mladá dokumentaristka řekne, že má ony kompromitující záběry jeho videomanažera a vysvětluje mu, že si nikdo nemyslí, že něco umí a že je schopný rapper, tanečník a podobně. Ale pořád je to technicky nezvládnuté a neinveční, i když přihlédnu k tomu, že byl z toho všeho zjištění Metrix poněkud v šoku, nechtěl mluvit do kamery a utíkal ze záběru. Takže za tento (pravděpodobně) debut uděluji začínající režisérce dvě hvězdičky. A to za nápad, za náznak nějakého střihačského umu a za to, že byla k Metrixovi upřímná a nekompromisně mu vmetla pravdu do tváře. Snad mu to otevřelo oči a snad ustojí to, že jsou jeho sny a představy o realitě zadupány do země. ()

Raztubyl 

všechny recenze uživatele

Dokument o největší hvězdě českého rapu, breakdance, electro čekoholiv atd. jež ale trestuhodně zneužívá potenciál na hromadě jiných nezajímavých osob, místo aby se věnoval samotné legendě z Hroznové Lhoty. Navíc poměrně technicky nezvládnutý, protože v sále nebylo rozumět téměř ničemu co bylo ve filmu řečeno. Nejhorší však je uplný závěr, ve kterém autorka našeho velíkána Metrixe zasype pomluvama, které by mohly znamenat konec kariéry tohoto nadějného interpreta!! ()

Reklama

tompaulman 

všechny recenze uživatele

Hodně amatérský dokument, jehož první dvě třetiny byly úplně zbytečné a nic neříkající. Proč tam třeba byly záběry, kde se s autorkou minutu někdo hádal, že nechce být na kameře? Kvalita obrazu značí, že to bylo točené na mobil nebo nějakou lacinou kameru. Autorka navíc asi neví nic o rapu, ani domácím, když byla schopná vyhláskovat DJe Wiche jako WITCH. Měli zveřejnit jen posledních pár minut a udělat z toho rozhovor spíš než dokument. Lepší dokument o sobě natočil i Metrix sám. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Jen koukám na ty reakce lidí, kteří hodnotí a vůbec nechápou. Někdo hodnotí odpadem, protože vůbec nepochopil, že autorka se nesnaží Metrixovi vysmát(Johny M.), někdo tvrdí, že autorka je bulvární. Přesný opak, bulvární je ten, kdo plácá Metrixe po ramenou a nabádá ho k dalším výstupům, autorka dělá tedy přesný opak bulvární dokumentaristiky, což je však opět nad chápání mnohých(x Barushe). Technicky je dokument samozřejmě nekvalitní a amatérský, ale v rámci žánru amatérský dokument jej hodnotím vysoko. Má svou strukturu, nejprve pozoruje dav hlupáků vysmívajících se Merixovi, dále chytře zachytí, co si o Metrixovi jeho organizátor skutečně myslí a potom Metrixe konfrontuje. Nazývat tohle pomluvami(milý uživateli Raztubyle) může jen hlupák. Organizátor Metrixe nepomlouval, řekl na rovinu, že je pro něj kluk jen dojná kráva a autorka to předala dál. Rozpaky Metrixe jsou pak nejsilnější částí dokumentu. Youtube hvězda a její střet s realitou, neschopnost přiznat si, že jsem všem pro smích. ()

xBarushe odpad!

všechny recenze uživatele

První půlka mě nudila.. z té druhé mi bylo tak nějak lidsky nedobře. Díky "spásnému" ukazování pravdy a neustálému opakování toho, jak klučinovi pořád dokola všichni lžou to nemělo daleko od bulvárních sr*ček, kde se snaží za každou cenu přiživit na čemkoliv.. Není třeba šokovat vždycky a za každou cenu, milá Kačenko. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama