Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

A nedají si říct a nedají... Business je prostě business. Kosatky jsou nevypočitatelná zvířata, ale můžeme se jim vůbec divit, když žijí v zajetí v naprosto odlišném prostředí než na které jsou zvyklá? Je to podobné jako u zvířat v zoo, ale tam se jim aspoň snaží udělat dobré podmínky pro život, pro kosatky to prostě nejde, a proto je tohle jejich zajetí opravdový extrém. Když k nim pak navíc ještě lidi lezou do nádrží a snaží se z toho vytřískat, co nejvíc peněz, tak ať se pak nediví, že se něco takového může stát. A navíc se to opakuje a opakuje. Silný a smutný dokument. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dokument, který by měl vidět rozhodně každý, který má rád zvířata.. Musím říct, že v řadě věcí mi otevřel naivní oči.. Já blbec jsem si myslela, že delfíni a kosatky v mořských světech jsou nalezenci na pláži, kteří by z nějakého důvodu (buď trvalého úrazu nebo socializace) nemohli ve volné přírodě už existovat jako např. "Můj přítel delfín".. Rozhodně mě nenapadlo, že se takhle kousek od hlavního města lovila mláďata kosatek na trénink a pobavení.. Myslela jsem si, že bazény jsou navrženy tak, aby zvířatům zajišťovala nějaké minimální pohodlí - jasně volné moře to nebude nikdy, ale že je budou parkovat na noc v garážích bez osvětlení by mě v životě nenapadlo.. A navíc jako bonus je v zajetí uměla rozmnožují.. Vynikající dokument, kde se dozvíte spoustu věcí i o samotných kosatkách, jejich běžném chování a stavbě mozku.. Trošku mi tam chyběla výpověď i protistrany (zástupci odmítli) a nějaké všeobecné statistiky (např. kolik je v současné době drženo kosatek v zajetí a kolik celkem).. Po dokumentu jsem se lehce pídila a našla číslo něco kolem 50 (zdroj internet, tak netuším, jak moc pravdivě podložená informace to je).. Je to masakr, myslela jsem že by se kosatky vešly do jedné desítky.. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující výpovědi svědků a pracovníků zábavního centra SeaWorld, ve kterém došlo k řadě nešťastných událostí, při vystoupení s Kosatkou dravou. Sledovat dokumenty tohoto typu není jistě příjemná ani hezká podívaná, ale vědět o tom, že svět není jen plný duhových poníků a jednorožců je stejně důležitý, jako ponaučení z toho, že chování kosatek v zajetí pro komerční cirkusové vystoupení není správné. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Smutné je, že spousta lidí potřebuje vidět takovéhle dokumenty, aby pochopila, že SeaWorld je na hlavu postavená zhovadilost. Blackfish je silný kousek, ale výjimečnosti The Cove nedosahuje, už jen proto, že nemá ten neuvěřitelný příběh Richarda O'Barry a jeho zarputilost. Blackfish konstatuje a jasně dává najevo, že takhle by to nešlo. Jenže na to už je pozdě. Teď už je potřeba jednat, což tým kolem The Cove pochopil. Aby to nepůsobilo tak špatně - Blackfish je jeden z nejzajímavějších snímků letošního roku, kosatky jsou fascinující a celou dobu jsem si přál, aby povstaly a vyžraly půl lidstva. Pořád doufám, že to udělaly, když se vyply kamery. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

V dokumentu ´The Cove´ (2009) Richard O´Barry zmiňoval SeaWorld a mluvil o tom, jak získavají delfíny a jak s nimi zacházejí. V ´Blackfish´ mluví hlavně bývalí zaměstnanci SeaWorldu o tom, jak se dostali k práci pro tuto společnost a o tom, jak pracovali s kosatkami. Tvůrci filmu se vrátí i do historie vodních představení se zvířaty, aby vysvětlili, jak jednotlivé podnikyv USA, Kanadě a Španělsku mezi sebou spolupracují, jak ošetrovatelé kosatek přilnuli ke svým svěřencům, ale na druhou stranu postupně ztráceli víru ve svého zaměstnavatele. Do povídaní se zapojují i jiní experti, kteří zkoumají chování zvířat ve volné přírodě a v zajetí a pozorují změny. Dokument směřuje k vysvětlení, proč došlo k útokům kosatek na své vychovatele. Nikdy jsem velmi nepřemýšlela nad takovými vodními představeními. Jednak proto, že takové podniky u nás nemáme, a pak mě ani nikdy nelákaly. Po zhlédnutí tohto dokumentu pevně věřím, že nikdo s tím u nás ani nebude chtít začít. Je to zbytečné utrpení pro zvířata. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Od srpna 2015 se zisky společnosti Seaworld snížily o 84 % oproti období před vydáním tohoto filmu. (freelex)
  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)
  • Režisér Colin Trevorrow, který stojí za oběma snímky Jurského světa uvedl, že dokumentární film tento dokumentární film měl velký vliv na jeho filmy. Chování zajatého Indominus Rex bylo založeno na chování Tilikuma v zajetí. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama