Reklama

Reklama

Google a Světový mozek

(festivalový název)
  • USA Google and the World Brain

Obsahy(1)

Příběh nejambicióznějšího projektu v dějinách internetu. V roce 2002 začal Google skenovat miliony knih ve snaze vytvořit obrovskou globální knihovnu. Záměrem byl však ještě grandióznější cíl – vytvořit vyšší formu inteligence, něco, co H.G. Wells předpověděl již v roce 1937 a nazval to „Světový mozek". Více než polovina naskenovaných knih však byla chráněna autorskými právy a autoři po celém světě se vzbouřili. Film o snech, dilematech a nástrahách internetu. (Fresh Film Fest)

(více)

Recenze (3)

thommas 

všechny recenze uživatele

Televizní dokument mapující příběh Google Books selhává na všech metách svou bezkoncepčností. Snaha poukázat na konspirační teorie se každou chvílí přelévá přes diskuze o legislativních a morálních dopadech do popularizačního popisu myšlenky světového mozku (Kurzweil included), to vše bez ladu a skladu, skrze často nevhodně vybrané strany a komentátory. Na konci tak jako jediné poselství zůstává otázka: je rozumné nechat komerční subjekt digitalizovat světové intelektuální bohatství? - tedy otázka, která měla stát hned na počátku, a pak by se Google and the World Brain možná nemusel klopýtat od jednoho problému k druhému, aniž by srozumitelně cokoliv pokryl, a mohl přinést rozumný krok dál či intelektuální nakopnutí širší debaty. Umělá gradace v soudním finále už jen poukáže, jak nekoncepčních posledních 90 minut, rozkročených mezi konspirační crowd pleaser a seriózní debatní kroužek pro BBC, vlastně bylo. #FreshFilmFest'13 ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Google chce vytvořit světovou knihovnu. Skenuje proto knihy, na které se copyright již nevztahuje, ale také knihy, kterých použití je chráněno zákonem. Myšlenka světové knihovny, ke které by měl každý přístup přes počítače v knihovnách je fantastická a lidstvo po ní toužilo celé věky. Může však Google vytvořit knihovnu pro všechny, nebo by to byl spíše obchod s knihami, jejichž ceny by Google určoval bez vnějších zásahů? Proč by soukromá firma obchodovaná na burze poskytovala lidstvu neco zadarmo bez vedlejšího užitku pro sebe? Digitalizace je očekávanou budoucností vyývoje společnosti. Dosáhne Google dohody s asociací vydavatelů a spisovatelů? Za jakých podmínek? Národní nebo by kontinentální knihovny by možná také byly alternativou k soukromému obchodu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama