Reklama

Reklama

Jakmile jste online, tak vás mají. Hackeři, kterým stačí pár kliknutí k tomu, aby vám zničili život. Ještě horší jsou ti s ambicemi. Ti, kteří mají v plánu ochromit celý svět. Zatím neznámý počítačový machr si s námi rozhodl hrát a zdá se, že neexistuje nikdo, kdo by ho zastavil. Protože zoufalí lidé rádi dělají zoufalé věci, vytáhnou tajné služby z vězení hackera Hathawaye (Chris Hemsworth), který v něm kroutí patnáct let za podobné aktivity. Přestože se nechal chytit, je to absolutní špička v oboru, teď navíc se speciální motivací. Nabídka, kterou dostal, je lákavá. Když vystopuje hackera, který právě zlikvidoval jaderný reaktor v nejmenované elektrárně, bude volný. Hathaway se okamžitě pustí do pronásledování, brzy však zjistí, že proti němu stojí člověk se skutečně mimořádnými schopnostmi a že by pro jeho budoucnost bylo určitě lepší, kdyby zůstal sedět za mřížemi. Jeho soupeř mezitím chystá další úder. Kde? Kdekoliv. (CinemArt)

(více)

Videa (43)

Trailer 2

Recenze (441)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Filmy Michaela Manna (s výjimkou mrazivého „Collateralu“) nemusím, a i když jsem dosud neviděla „Nelítostný souboj“, nemyslím si, že by na mém názoru něco změnil. Ani „Hacker“, režisérův nejnovější super-počin, neskončí jinde než v zaprášené krabici kdesi v raději zapomenutém zákoutí mého movie-mind palace a mám k tomu hned několik důvodů. Narozdíl od jiných Mannových filmů (např. „Miami Vice“) je totiž nejen nezáživný, je navíc ultimátně blbý a za kameru jako bych točila rodinnou slavnost na zahradě, která se spustí vždy, když dojde k souboji tělo na tělo, bych vraždila. Už mám po krk „obyčejných chlapíků“, kteří během dvou dnů perfektně ovládají zbraně a bez problémů rubou dobře vycvičené žoldáky. Tohle bych pochopila u Jamese Bonda nebo u Johna McClanea, ale u vysvalovaného, napomádovaného hackera / crackera, který za celý život držel v ruce maximálně tak myš od počítače (nebo jisté části sexy Japonky, která je ve filmu beztak jen proto, aby měl hlavní hrdina s kým spát)?!? Urážka mé inteligence a dvě hodiny života v trapu. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V 95-om bol Mannov Neľútostný súboj neskutočná špička. Jasné, že aj akciou, príbehom, ale predovšetkým si tam vybral hereckú elitu.Tento film mu nesiaha ani po päty.Jasné, že aj akciou, príbehom, ale predovšetkým si sem nevybral hereckú elitu, ale ktovie, či by tento film tá elita zachránila. Nebolo to hrozné, dopozerala som to v pohode do konca, ale ja som čakala (neviem prečo) niečo ďaleko lepšie. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Chris Hemsworth ako silácky hacker v "novom" krimi thrilleri. Držanie diváka v napätí napomáha v pomalých scénach, kde sa Mann snaží hrať so psychikou postáv, hoci sčasti zbytočne. Civilné scény a že ich je v stopáži väčšina nemajú poriadne tempo a odhalia najväčšiu slabinu filmu - charaktery hrdinov. Chris Hemsworth ako z lochu vytiahnutý hacker pôsobí ako akčné eso i inteligent v teréne, jeho postava má zvláštne interakcie a je sčasti neuveriteľné, že po rokoch v izolácii zvláda nové systémy a drží si kondičku. Blackhat sa berie veľmi vážne a pri vrstvení napätia buduje nesmierne veľké očakávania či pointu a ona skôr vyšumí do prázdna. Dve tretiny čakáte niečo výborne vykonštruované, no vysvetlenie asi uspokojí iba máloktorého diváka. Rovnako nenaplnení budú aj fanúšikovia špionáže či politiky, ak tie virtuálne pletky majú menej priestoru, civilné násobne viac, no akurát zdržujú. Hacker sa mení na akési ázijské Miami Vice so silnou atmosférou, kvalitnými prestrelkami, naháňačkou a Mannovou typickou ručnou kamerou. Keď sme na úteku, zrazu to funguje. Ak nie, ponoríme sa do zvláštnej atmosféry. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Thor sice nemá kladivo, ale klávesnice a šroubovák mu sluší i tak. A Michael Mann kvůli nejrůznějším technickým finesám až příliš pokouší divákovu pozornost a nemůže tak cílit na čistý střed, ale jeho elektrizující styl je stále stejně uhrančivý. Předobrazy v podobě Heat a Collateral jsou chvílemi jasně patrné a je to jedině dobře. Digitál, náboje, Hemsworth, ruce zaražené do opěradel, tepající soundtrack Gregsona s Rossem. A srdce bouchající do rytmu ještě teď. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Šest let. Tak dlouho uplynulo od posledního filmu Michaela Manna a chicagského rodáka pořád zajímá to samé - ostře řezaní hrdinové, odhodlaní záporáci a osudové střety, které je nevyhnutelně čekají. V Hackerovi se sice tenhle vztah buduje hlavně přes starobylé chaty, v jádru ale jde o další napjatou kriminálku, v níž nechybí tíživé zvraty a krvavé lázně. Potíž je bohužel v tom, že se Mann chtěl co nejvíc přiklonit k počítačové realitě. A zůstal na půli cesty, pročež přesvědčivě vypadající hackování doplňují až směšně triviální odhalení, za která by se styděly i mnohem nižší váhové kategorie. Situaci tak musí zachraňovat Chris Hemsworth a jeho parta, jež Mann možná až moc topí v moři výmluvných pohledů a vysvětlujících dialogů. Jakmile se ale začne dít něco hlasitějšího, je z toho plnokrevný akční požitek, který umí tak dobře jen hrstka režisérů. Pokud si tedy umíte dosyta užít Mannovy trademarky a netrápí vás, že nezabírají moc času a zrovna se mezi nimi nesprintuje, máte před sebou často chybující, ve finále ale docela uspokojivou dramatickou podívanou. Já teda Chrisovi dost fandil a nestydím se za to. (7/10) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (10)

  • Námět filmu byl inspirován případem Stuxnet. Stuxnet je počítačový červ objevený v červnu 2010 běloruskou firmou VirusBlokAda. Stuxnet využívá běžný program prodávaný firmou Siemens. Je vůbec prvním odhaleným červem zacíleným na průmyslové řídicí prvky. Může zničit plynová potrubí, úpravny vody, vyřadit z provozu jadernou elektrárnu či způsobit explozi továrních kotlů. Existuje domněnka, že Stuxnet cíleně vyvinul Izraelem a zpravodajské služby USA proti íránskému jadernému programu. Americký novinář David Sanger ve své knize "Čelit a skrývat: tajné války Obamy a úžasné použití americké síly" uvádí, že Stuxnet byl součástí anti-íránské operace "Olympijské hry" americké vlády. (Aelita)
  • Originální název filmu je Blackhat (černý klobouk). Toto je moderní anglické označení pro hackera, který se nezákonně nabourává do počítačových systémů pro vlastní potěšení, z pomsty nebo pro osobní výhodu. "Black hat" je tedy synonymum kyber-zločince. Označení je převzato z americké kinematografie, kde ve westernech 20. až 40. let minulého století padouši nosili černé klobouky a kladní hrdinové převážně bílé. Analogicky k tomu označení "White hat" (bílý klobouk) v internetové terminologii znamená eticky jednajícího hackera. (Aelita)
  • Film sa natáčal v indonézskej Jakarte, Hongkongu, Los Angeles či malajzískych mestách Kuala Lumpur a Klang. (Hudakfilms)

Související novinky

Michael Mann dotočil svůj srdcový projekt

Michael Mann dotočil svůj srdcový projekt

23.10.2022

Biografie Enza Ferrariho je dotočená. Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj, Miami Vice), jenž projekt považuje za svůj srdcový a strávil na něm řadu let, oslavil poslední klapku v Itálii tento… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Reklama

Reklama