Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina Robert Bogerud (Svein Andre Hofsø) provozuje jednočlennou soukromou detektivní kancelář, ale zatím se nikdy nedostal k žádnému skutečnému případu. Všichni jeho potenciální zákazníci vždy zmizí v okamžiku, kdy Robert sundá svůj detektivní klobouk. Nikdo nevěří, že tento mladík, postižený Downovým syndromem, může vůbec něčeho v detektivní branži dosáhnout. Dokonce si to odmítá byť jen připustit i jeho otec, který je skutečným policejním vyšetřovatelem. Nakonec se ale Robertovi podaří sehnat první případ. Legendární bruslař Olav Starr záhadně zmizel. A příbuzní si vybrali pro jeho nalezení právě Roberta. Potřebují totiž pokud možno co nejvíce neschopného detektiva, a to jen proto, aby uklidnili senilní babičku. Na takový úkol jim Robert připadá jako ideální týpek. Ale když jim předvede svůj způsob vyšetřování, jsou hodně překvapení. Robert má svoji metodu, která spočívá v tom, že se vžije do zmizelého Olava a pokračuje v jeho životě od okamžiku, kdy se ztratil. Zjistí tak, že pohřešovaný byl ve své rodině vystaven nedostatku lásky a že se z něj stal podvodník s vážnými problémy s alkoholem, který také prodává svým zákazníkům vakuové pumpy pro zlepšení erekce a krém na zvětšení prsů. Čím bizarnějších rozměrů Robertovo pátrání po Olavovi nabírá, tím více se ukazuje, že zdaleka není tak hloupý, jak by se mohlo zdát. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (71)

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Úplně o ničem. od začátku víte, jaká bude pravá "krimi" zápletka filmu, takže vás příběh vůbec nepřekvapí. Navíc herec, který hraje "detektivova" otce se na roli vůbec nehodil, protože pokaždé když sem ho viděl, vybavila se mi jeho uslintaná, paralyzovaná postava z Kurzu negativního myšlení. Mimochodem mám dojem, že režisér si ujíždí na sexu mezi handicapovanými a "normálními," vzhledem k tomu co se odehrálo v tomto snímku a co se odehrálo v Kurzu negativního myšlení. Jo a nepousmál sem se ani jednou, drama sem taky nějak nepostřehl a zhruba v polovině jsem měl velice silné nutkání film vypnout. Dvě hvězdy můžu dát akorát za hlášku "když nemáte koho milovat, začněte sami u sebe," hudbu, a pád z nuselskejch schodů. Aspoň něco. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Detektiv Down mě zklamal po všech stránkách. Nefunguje ani jako detektivka a ještě méně jako komedie. Rozpoznal jsem momenty, kdy jsem se měl zřejmě smát, ale až na vzácné výjimky mi do smíchu nebylo. Humor mi zkrátka absolutně nesedl, detektivní zápletka byla jednoduchá a co hůř, doplněná o nezajímavý tisíckrát přemletý vztah syna a otce podle klasické šablony. ()

Reklama

Rejže 

všechny recenze uživatele

Ten chlapík mne nejprve rozčiloval, dokud jsem si nezjistila víc. Chvílemi nápadité, ale rozuzlení takové zvláštní. Teď jsem to chtěla napsat. Jakoby na tomto filmu dělali dva scénáristé. Jeden uměl psát a měl veliký talent a ten druhý přihazoval klišé a ten nápad na začátku pohřbíval. Proto 3 hvězdy vyvážené... vtípky a gegy jim neberu, to sem se dlouho nezasmála :-D ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAKONEC TO VYŘEŠIL MONGOLOIDNÍ DETEKTIV...“ /// Mongoloidní detektiv, noirová atmosféra, pomalý (uondaný) tempo a slaboučkej (detektivní) případ. Robert to nemá lehký. Ovšem s ním to taky není lehký. Stejně jako s tím filmem. Možná to nemá smysl brát jako detektivku. Nebo jako komedii. Třeba to má jen ,,mile“ upozornit na to, že postižení lidé jsou taky jenom lidé, kteří potřebují lásku. A smysl života. (a taky že jsou schopní dotáhnout věc k orgasmu.) Festivalová handicapovaná filmařina, vod který se spíš vočekávaj ty ,,tři“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Je hezký, když je ve filmu někdo postiženej víc než postiženej. 2.) Mám Downa. Můžu bejt detektiv? 3.) Thx za titule ,,dunkin“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Někdy jsem byl na vážkách to vzdát. Ale nemohl jsem to udělat. Jediné, co jsem potřeboval, byl případ. Skutečnou záhadu. Pak bych jim všem ukázal…“ Robert je tak trochu jiný detektiv, co se vám převleče do oblečení pohřešovaného muže, začne při večeři nesnesitelně zpívat, hrát s babi prší, vleze do vaší postele, nabízí bonbon, když vás uhodí…má prostě svoji metodu. A mě hlavní hrdina bavil i svými vnitřními „drsnými“ promluvami. A parodující odkazy na staré detektivky v podobě špinavých ulic, zpustlého baru, patřičně vyzdobené detektivní kanceláře, stylového ohozu a jazzové hudby na pozadí zas potěšily. Zároveň film plně využívá společenských předsudků vůči lidem s Downovým syndromem…Robert je všem pro smích, nikdo ho nebere vážně, ale cesta za uznáním a vyřešením případu je trnitá, a to on dobře ví! Detektiv Down je svěží krimi komedie, která má slušný nástup, avšak s přibývajícím časem čím dál víc ztrácí humor i dech. Bohužel až tak moc, že ke konci diváka nudí. Což je škoda, tajně jsem doufal ve víc, takhle je to jen na lepší průměr. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Obsadit hlavní postavu bylo obtížné. Režisér objížděl ústavy po celém Norsku, kde hledal správného člověka s Downovým syndromem. (morgos)
  • Film se natáčel v České republice díky finančním pobídkám. Režisér dal přednost Česku před Maďarskem také díky tomu, že jeho předchozí film Kurz negativního myšlení (2006) u nás slavil velký úspěch. (morgos)
  • Hoci sa dej odohráva v Osle, pre natáčanie si nórsky režisér zvolil Prahu a okolie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama