Reklama

Reklama

Athénám

(TV film)
  • Česko Ve jménu Athén (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

1. část (Vítězství u Marathonu): Perská říše, založená v šestém století před naším letopočtem, ovládala Střední východ. V roce 499 před Kristem se vzbouřil Milét, řecké město v Anatolii, které bylo pod perskou kontrolou. Povstání se rozšířilo i do okolních měst. Vzbouřenci žádali pomoc nezávislých Řeků, ti ale nebyli jednotní. Dvě města, Athény a Eretria, jim pomohla obsadit Sardy, jedno z perských hlavních měst.
Dáreios Veliký byl vládcem Perské říše, složené asi z padesáti východních království. Povinností každého velkého panovníka je posilovat hranice říše a dále ji rozšiřovat. Moc a síla Peršanů to umožnily. Z dnešního Íránu postoupili o více než šest milionů čtverečních kilometrů, tedy o značnou část Středního východu. Většina podrobených národů perskou nadvládu přijala. Musely sice platit daně, ale mohly si uchovat svou vlastní kulturu, náboženství a instituce. V Dáreiových očích zasloužili iónští Řekové a jejich spojenci trest za obsazení města Sardis...

2. část (Božská Salamis): Pro vládce Perské říše Dáreia znamenala porážka u Marathónu hořkou pachuť, přestože neměla žádné zásadní důsledky pro jeho říši, ani pro jeho postavení. Stále byl neporazitelný.
Přímořské vody Athén a Egejské moře by po útěku Peršanů měly být klidné. Ve skutečnosti se ale staly dějištěm soubojů mezi soupeřícími městy. Piráti z nedalekého řeckého ostrůvku Eginea pravidelně napadali athénské obchodní lodě. Jeho obyvatelé byli dobrými bojovníky a na rozdíl od Athéňanů i zdatnými mořeplavci.
Musíme si uvědomit, že v té době nebylo Řecko sjednocené. Byla to skupina samostatných městských států, mezi sebou často soupeřících. Věčné hádky, které dokázaly dočasně odložit při bitvě u Marathónu, znovu propukly v plné síle. Na moři neměl nikdo z nich jasnou převahu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Minimálne pre tých, ktorých zaujali filmy 300 a 300: Vzostup impéria je tento dokument celkom bohatý na informácie. Spracovanie a počítačová animácia je taká všelijaká, ale o to tu nejde prvoradý je obsah a v dvoch dieloch je všetko pekne zhrnuté. Prvé ťaženie do Grecka a bitka u Marathonu, ktoré Dareios prehral. V druhom diely už nastupuje Xerxes a jeho dobytie mestských štátov, bitka u Thermopyl, nástup Themistoklesa do popredia generálov, či víťazná bitka pri Salamis. Celkom dobrý dokument, ktorý pekne zmapoval grécko-perzské vojny. 75% - 4* ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen první díl a líbil se mi. Není tam žádný průlomový objev, ani pseudosenzační názor., ale ani jsem nenašel žádné chyby proti všeobecně uznávaným historickým faktům. Je tam pár vědců, kterří doplní hraný dokument dovysvětlením části dějinné události osobní formulací, ale nijak na sebe nestrhávají pozornost, drtivá většina času jsou hrané scény a počítačové enimace, obojíí velmi zdařilé, příjemně se na to kouká. Není to laciné ani prvoplánové ani dětsky deklamativní - ale kdyby se takto podávala historie dětem, byl by dějepis mnohem oblíbenější. Potěšila mne i snaha o dialogy v originálech, ovšem neovládám ani starořečtinu ani perštinu, tak nevím, zda to nebyla fabulace. Doplneni po shlednuti 2. dilu: už to nevylepšil, animace bitvy u Salamíny byla chudičká (ovšem kvůli nedostatku historických zdrojů by podrobné pohyby lodí musely být fabulace). A taky závěr a důsledky mohli popsat trochu šířeji. Ale celkově velmi dobrý dokument. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších dokumentov o grécko-perzkých vojnách, podrobný, informatívny a  pútavý. Animácie boli všelijaké, ale herecky to na dokument bolo dobré. Skôr mi vadilo, že tieto pasáže nechali nepredabované, titulky sa mi tu nehodili, nakoľko zaberajú viac ako polovicu diela. https://dokumenty.tv/ve-jmenu-athen-komplet-1-2-dokument/ ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama