Reklama

Reklama

Krakonošova zahrada pod zkratkou KRNAP

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 26 min

Obsahy(1)

Krkonoše patří k nejvyšším horám střední Evropy severně od Alp a v rámci České republiky se mohou pochlubit mnoha prvenstvími – jedná se o turisticky nejnavštěvovanější přírodní oblast u nás, nachází se zde naše nejvyšší hora Sněžka (1602 m n. m.), největší vodopád Pančavský vodopád (148 m), roste zde více jak 1250 druhů rostlin, což je bezmála polovina veškeré původní květeny České republiky. KRNAP je první český národní park, vyhlášený v roce 1963. Od roku 1992 jsou Krkonoše zařazeny do mezinárodní sítě biosférických rezervací UNESCO. Ve svých prvních padesáti letech prošel Krkonošský národní park těžkou zkouškou. Obstál v ní a ze špatné situace se dostal díky nezištné pomoci nizozemských přátel z Nadace FACE a z Univerzity v Amsterdamu, i díky mimořádnému úsilí dalších spolupracovníků. Co popřát národnímu parku do dalších let? Především úspěšné pokračování v nastoupené cestě, zodpovědné spolupracovníky – a samozřejmě poučené a zaujaté návštěvníky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument o nedávné neblahé historii našeho nejvyššího pohoří. Procesy vedoucí k úpadku a pomalu záníku KRNAPu nastartované v době normalizace se podařilo po revoluci zvrátit (sympatické je, že mj. i zásluhou soukromé aktivity a soukromého financování) a dnes se můžeme pyšnit krásným přírodním bohatstvím. Sám jsem si to letos v létě mohl ověřit :-) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vynikají odborný ekologicko-botanický dokument s milými komentáři Dana Bárty. Název Krakonošova zahrada je asi podle známého lavinového svahu se stejným názvem pod Obřím dolem, kde je v důsledku stálých lavin velká přírodní biodiverzita. S nadací FACE o nutnosti výsadby smíšeného lesa v Krkonoších souhlasím. Krkonoše jsou u nás jediné hory, ke kterým mám respekt, protože zde jde opravdu o život. Převážná část terénu je v tisíci metrech nad mořem a mají tvar podkovy, takže při mlze a sněžení nemůžete sejít někam dolů do bezpečí. Ohledně Labské boudy - domnívám se, že má svou bizarní poetiku a do Krkonoš mezi krkonošské chaloupky patří. Ohledně dalšího tématu dokumentu výstavby v Krkonoších se můžeme podívat na Harrachov a Rokytnici nad Jizerou ležící od sebe přes kopec. V Rokytnici je stavební uzávěra, protože dle názorů radnice rekreaci, zejména Pražáci daně stejně platí v Praze a obec nic nedostane. Vypadá to tam malebně. V Harrachově byl obří stavební dům například bytovek k pronájmu a vypadá to tam jinak. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama