Reklama

Reklama

13. komnata - Série 8 (2012) (série)


13. komnata Ivana Klímy (S08E35)

(epizoda)

Obsahy(1)

Ivan Klíma je český spisovatel a dramatik. Jeho žánrově pestrá díla – próza, dramata, reportáže, eseje, fejetony a knížky pro děti – byla přeložena do 29 jazyků a vyšla ve 33 zemích. Jako autor a spisovatel neúnavně bojuje za krásu a čistotu českého jazyka. Vystudoval Filozofickou fakultu UK, pracoval jako redaktor časopisu Květy a v nakladatelství Československý spisovatel, působil jako zástupce šéfredaktora Literárních novin, později Literárních listů a Listů, byl členem Ústředního výboru Svazu československých spisovatelů, přednášel jako hostující profesor na americké univerzitě. Po svém návratu domů v roce 1970 už byl zakázaným autorem, publikovat mohl jen v samizdatu a exilu, živil se dělnickými profesemi. V prosinci 1989 byl jedním ze zakladatelů Obce spisovatelů, poté předsedou českého centra PEN-klubu. Pravidelně přispívá sloupky a glosami do novin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ivan Klíma vypráví zajímavě, přirozeně, ale tvůrci zpracovali téma neinvenčně. Vadilo mi jejich rozpačité zapojení do vaření. Moje nejoblíbénější Klímova povídka: Koulařka. ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Fádní, nenápaditý a nic nového nepřinášející dokument, v němž zase hloupí tvůrci přifařili k terezínským exteriérům hebrejské písně, ačkoliv je Klíma nikdy určitě tam neslyšel (na rozdíl od písniček V+W nebo Prodané nevěsty). Navíc mnozí pamětníci z Terezína by řekli o svých zážitcích více než těch pár klišé (kdyby se někdo šikovně i ptal). O "hlavním" Klímovi (tedy spisovatelském) se nedozvíme už vůbec nic, nehledě na to, že nikdo neproblematizuje jeho veřejnou aktivitu v 50. a 60. letech, stejně jeho tvorbu, která tkví v maistreamovém čapkovském psaní (chápu, že je to je autor, z něhož Klíma vyrostl). Jeho paní, která na chvíli promluvila, Helena měla za války taktéž zajímavý osud - pocházela ze židovsko-evangelického prostředí a byla se sestrou ukrývána v Krabčicích u Roudnice v evangelické dívčí škole. A to nemluvím o její současné práci jako psychoterapeutky. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějaké informace film poskytne, ale kdyby to skončilo v polovině, bylo by to mnohem příjemnější. Pak už to je jen natahovaná kaše s několika konci. *** Ve zkratce: Klíma na návštěvě v Terezíně, po které vaří členům televiznímu štábu za to, že o něm natočili přinejlepším průměrný dokument. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama