Reklama

Reklama

Muž, pýcha a pomsta

  • Itálie L'uomo, l'orgoglio, la vendetta (více)
Trailer

Kvůli lásce se vydal na cestu, z níž nebylo návratu... Do života mladého strážmistra četnického sboru ve španělské Seville Josého (F. Nero) vstoupí krásná cikánka Carmen (T. Aumontová), do níž se na první pohled zamiluje. José ji má kvůli incidentu uvnitř kasáren doprovodit na policejní stanici, ale dívka mu uteče a je za to degradován. Půvabná Carmen si však Josého i přes problémy, které mu způsobila a nadále způsobuje, znovu získá. Jeho láska k ní přeroste v tragický výbuch žárlivosti, když napadne a zabije jejího milence, svého nadřízeného poručíka. Od té doby je José na útěku před spravedlností a díky Carmen se přidá k dalším psancům, mezi nimiž je také její manžel García (K. Kinski), nedávno propuštěný trestanec. Cílem Josého a Carmen se stane kočár se zlatem anglického velvyslance, za které si budou moci zaplatit cestu do svobodného života v Americe. Daleko větším problém se ale pro Josého stává jeho touha mít nespoutanou Carmen jen pro sebe… Italsko-německý spaghetti western Muž, pýcha a pomsta z roku 1967 se od ostatních filmů žánru již na první pohled liší svým zanesením do Španělska oproti klasickému prostředí Divokého západu. Námět o lásce četníka Josého k nezkrotné cikánce Carmen také nevychází z ničeho jiného než z předlohy Prospera Mériméeho "Carmen" z roku 1845, odehrávající se rovněž ve Španělsku. Podle ní vznikla v roce 1875 také stejnojmenná slavná opera Georgese Bizeta. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Skutečně nevím, jaký film to ve skutečnpsti viděli ti, kteří dali tak nízká hodnocení. Tohle patří do řady polozapomenutých klenotů. Na první pohled úchvatná kamera, Franco Nero a Klaus Kinski perfektní, příběh možná trochu zdlouhavý, ale jinak dobře napsaný a natočený (ty souboje a rvačky, přestože jich moc není, jsou fakt parádní). Nelze od toho čekat "tradiční" spaghetti western plný buď mrtvol, nebo facek, tohle je spíš takové romantické zwesternizované drama, které ovšem v latinském podání působí přitažlivě. Chvílemi jsem si vzpomněl i na mou oblíbenou Baladu o Smutné Trumpetě:-) Ta teatrálnost je chvílemi tak přehnaná, až je geniální! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pár dobrých scén, film evidentně v držení rukou nezkušených či málo dobrých. Podprůměr, táhlý romantický western, jenž chtěl něco sdělit a nakonec z toho vzešlo jen povzdechnutí stran diváka, posledních dvacet minut snímku přesto má alespoň spád, ostatní je jen velmi nudný "ukecaný western" dosti kouskovaný-neucelený.!!!!! :-( ()

Reklama

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

Film jako z pera mexicke sagy Karla Maye - nudne, dlouhe, bez napadu. Postavy jsou placate a predvidatelne - Franko vypada jak pritel Eltona Johna, Klaus je taky jakysi bezbarvy a ta schizoticka zenstina... hruuza. Neco mi rika, ze by to mohla byt TA Carmen, ale jestli to je ve skutecnosti taky takova nuda, jsem pomerne rad, ze mam takove mezery ve vzdelani. On to snad nemuze byt western, kdyz to vychazelo z Andalusie a do Ameriky se vsichni chteji dostat. ;]] ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Film, který klame tělem. Mylné označení žánru jako western, ačkoli na první pohled tak vypadá, láká fanoušky westernu, kteří musí být zaskočeni, či znechuceni. Proto to slabé ohodnocení. V skutečnosti jde o drama, odehrávající se v první polovině 19 století v Andalusii. Natočené podle povídky francouzkého klasika Prospera Mérimée. Ten ji napsal podle skutečné události, kterou se dozvědel za svého pobytu ve Španielsku. Parafrázujíc název filmu: jeden muž, jedna prostitutka, sobectví, žárlivost a pomsta. Výborný scénář (těžko lze zprznit klasiku), výborné ústřední duo, dobrá kamera a hudba. Bez rozdílu žánrů za 5. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu si jistě vytkli nesnadný osvětový úkol, totiž vnést trochu klasické kultury do povědomí širokých mas spotřebitelů pokleslé pop-kultury. Vzali proto zápletku Bizetovy klasické opery Carmen (nebo se inspirovali její literární předlohou, kterou napsal Prosper Mérimée) a umístili ji do kulis spaghetti westernu. Z tohoto hlediska je to opravdu kuriózní dílo s působivou kamerou, vůbec ne nudné. Ale jak je i zde z hodnocení zřejmé, není to lehká práce kulturně povznášet průměrného diváka. Již za tu snahu si film zaslouží plný počet hvězd. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • V západonemeckom dabingu sa tento spaghetti western zmenil na klasický western, pretože španielske oblasti predabovali na mexické El Paso. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Ríme (Taliansko), ako aj v mestách Guadix, Sevilla, Ronda, Malaga a Almeria, ako aj v púšti Tabernas a v národnom parku Cabo de Gata (Španielsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama