Reklama

Reklama

Expedice vlk

(TV film)
  • Velká Británie Land of the Lost Wolves (více)
všechny plakáty
Velká Británie, 2012, 2x52 min

Obsahy(1)

V Kaskádovém pohoří na západě USA žil deset tisíc let hlavní predátor Severní Ameriky – vlk. Evropští kolonisté ho však postupně vybíjeli a do poloviny 20. století zbytky jeho populace vytlačili do kanadské divočiny. Za jejich nepřítomnosti stáda vysoké zvěře nekontrolovaně rostla, spásáním zcela devastovala celé oblasti, a měnila tak zdejší prostředí. Návrat vlků by zabránil vypásání půdy, protože stáda bývají na pozoru a stále v pohybu, a přispěl by k rovnováze druhů ve zdejší přírodě. Expedice zoologů a odborníků na vlky se vydává do státu Washington, odkud přicházejí zprávy o vlčí smečce, která přešla hranice z Kanady a hledá domov v horách.
Vlk je inteligentní a odvážné zvíře. Jeho hlavními devízami jsou rychlost a vytrvalost. Má výborný čich a sluch. Člověka cítí až na dva kilometry. Loví na velkém teritoriu, které si značkuje močí. Za den dokáže urazit až 70 kilometrů. Jeho tesáky vyvinou stisk o síle až 10 000 kPa, jeho zuby rozdrtí skoro všechno. Jen 2 až 3 procenta živočišných druhů žijí v rodinných skupinách, vlk k nim patří. Smečka se skládá z alfa páru, mláďat a jejich jednoročních až dvouletých sourozenců. Alfa samice rodí mláďata v noře, kterou její potomci opustí až po 6 týdnech. Vlk je ušlechtilé zvíře, dokáže projevit své city – obvykle po smrti svého partnera truchlí.
V člověku je historicky zakořeněna nenávist k vlkům, ve smečkách budili hrůzu. Farmáři chovající v Kaskádovém pohoří dobytek vlky nemilosrdně střílejí, i když jsou ve státě Washington zákony chráněni. Expedice zjistí, že 5 vlků z první smečky bylo zabito, naživu zůstal jen alfa samec s mladším samcem. Smečka se rozpadla a šance, aby se sem vlk vrátil po 70 letech, je malá. Stopy dalších smeček se však najdou hned za hranicemi Kanady. Vědci jsou přesvědčeni, že se vlci budou vracet koridorem, vedoucím až na jih, a že v budoucnu najdou domov po celém západním pobřeží od Kanady až na jih Mexika. (TV Prima)

(více)

Recenze (1)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Skvělé nahlédnutí mezi vlky a skvělou přírodu okolo je to super krátká povídaná se skvělými záběry. ()

Reklama

Reklama