Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (84)

fragre 

všechny recenze uživatele

Viděny čtyři série. Moc se mi tento seriál líbí. Ukazuje všední tvář 60. let, žádný swinging London, i ta psychedelie je tam pouze v jednom pokračování jako dobový jev. Mírně trhlý hrdina, který ovšem nezastiňuje ostatní postavy, každá má zde své místo a svůj vývoj. Jeden se opravdu těšil na to, jak se tyto vzájemné vztahy budou díl od dílu vyvíjet. Přesto ten seriál chyby má. Některým příběhům by spíše slušela viktoriánská doba než léta šedesátá. V 3. sérii zcela mizí linka možné korupce v policejním sboru, zrovna tak i Morseova známost (byť si myslím, že ta černošská sestra je úlitbou současnosti). Skvělé je zapojení hudby do jednotlivých dílů. A překvapivě je tady několik opravdu pěkných děvčat, což je u filmu z Británie nezvyklé. Snad bude mít seríál pokračování. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pokud tu kdy běžel tv seriál Inspektor Morse, tak jsem ho nezaznamenala, ale jeho pokračování - na Primě běžící jako Vraždy v Oxfordu - a hlavně prequel Endeavour se mi moc líbí. Retro Oxford let šedesátých, sympatický hlavní hrdina i jeho mentor přebije i občas za vlasy přitaženou detektivní linku. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc velkým fanouškem detektivek, zejména britských. Vždycky mi to pinožení po anglickém venkově a pátrání po zločincích přišlo docela nudné. Tady ovšem je to asi nějak jinak. Ne, že by ti Angláni nějak ožili a byli najednou méně škrobení, ale podané je to věcně, dialogy jsou smysluplné a postavy mají náležitý a hlavně pochopitelný vývoj. Zkrátka jsem s těmi detektivy srostl a nerad se s nimi loučím. Je to skvěle natočený seriál, takových je na výběr docela malinko...85% ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina čeká až a kdy se BBC vytasí s dalšími díly Sherlocka, mě mučí představa, že další serie Endeavour se teprve natáčí. Narozdíl od jiných policajtských seriálů se zatraceně chytrým,ale trošku divným hlavním hrdinou jsem si tenhle neoblíbila hned od prvního dílu. Tohle se rodilo pomalu, s kažým dalším dílem až mi to pomalu ale jistě zalezlo pod kůži. A májí na tom podíl Evansův mladý záhadný Morse, Allamův charismatický Thursday i Lesserův často překvapivý a ne tak ušlápnutý Bright. Přidejte k tomu krásné místo, ještě lepší hudbu a i když rozuzlení bývá často překombinované, pro děj samotný tomu odpouštím. Kde jinde takhle potkáte Velkého Gatsbyho? ()

Tosi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoduše parádní detektivní seriál s okouzlující britskou atmosférou, nostalgií a dobovými detaily. Každá epizoda začíná z několika směrů, nesouvisejících osob a příběhových linií, aby se při vyšetřování záhadných vražd zapotil nejen detektiv Morse, ale i já, erudovaný přemýšlivý divák. Potěšilo mě i vykreslení několika (přesněji tří) vedlejších postav a že to vše klapalo i bez zjevného násilí a sprostých nadávek, mně při hodnocení ponechalo jen jednu možnost. ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)

Reklama

Reklama