Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pokud tu kdy běžel tv seriál Inspektor Morse, tak jsem ho nezaznamenala, ale jeho pokračování - na Primě běžící jako Vraždy v Oxfordu - a hlavně prequel Endeavour se mi moc líbí. Retro Oxford let šedesátých, sympatický hlavní hrdina i jeho mentor přebije i občas za vlasy přitaženou detektivní linku. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Popravdě, nevěřila jsem, že by mě bavil seriál - ač detektivní, ač britský - s tak mladým detektivem. Ale Endeavour má v sobě něco ze seriálového Sherlocka, jen není tak... vizuálně specifický ;-), ani úplně asexuální. Ale v mnoha ohledech je podobně mimo. Zápletky jsou složité, rozuzlení ještě složitější, a všechny nitky souvislostí člověk napoprvé jen těžko zachytí. Ale pokud se člověk povznese nad to, že řada věcí, motivů, a lidí - Endeavoura nevyjímaje - je divných, a nechá se unášet ponurou atmosférou, propracovaným dějem a obrazovou poetikou, čas, který seriálu věnuje, bude příjemně strávený. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Viděny čtyři série. Moc se mi tento seriál líbí. Ukazuje všední tvář 60. let, žádný swinging London, i ta psychedelie je tam pouze v jednom pokračování jako dobový jev. Mírně trhlý hrdina, který ovšem nezastiňuje ostatní postavy, každá má zde své místo a svůj vývoj. Jeden se opravdu těšil na to, jak se tyto vzájemné vztahy budou díl od dílu vyvíjet. Přesto ten seriál chyby má. Některým příběhům by spíše slušela viktoriánská doba než léta šedesátá. V 3. sérii zcela mizí linka možné korupce v policejním sboru, zrovna tak i Morseova známost (byť si myslím, že ta černošská sestra je úlitbou současnosti). Skvělé je zapojení hudby do jednotlivých dílů. A překvapivě je tady několik opravdu pěkných děvčat, což je u filmu z Británie nezvyklé. Snad bude mít seríál pokračování. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál je detektivním drahokamem zasazeným do krásného britského prostředí. První série: První dva díly seriálu jsou výbornými detektivkami, o chlup lepšími než úvodní film. Skvěle kombinují operní hudbu, v díle Fuga dokonce i operní motivy, s ovzduším hádanek a intelektuálních výzev. Třetí díl má také kvalitní zápletku, dojem však kazí Morse, který skončí v posteli se starou známou. Čtvrtý díl je celkově slabší. Druhá série: Slabší než první s výjimkou dílu Nokturno, který se kvalitou řadí mezi první díly seriálu. Před druhou sérii byli tvůrci zřejmě posednuti nějakým politicky korektním duchem, že nechali Morse navázat „postelový vztah“ s černoškou. Je nepravděpodobné, že by si Morse takovou dívku vybral. Působí zde nepatřičně. Třetí série: Je kvalitním pokračováním předchozích dvou. Černoška zmizí bez vysvětlení ze scény, což jen potvrzuje její nadbytečnost v ději. Díly Jízda a Kořist jsou slabší, Arcadia a Coda jsou velmi dobré s pořádně zapletenými nitěmi příběhu. Zejména díl Arcadia s mírným protipotratovým vyzněním mě potěšil. Čtvrtá série: Dívali jsme se na ni s manželkou, hned jak vyšla. První tři díly poskytují vícenásobné až sériové vraždy v podání jednoho vraha. Je škoda, že ve všech je motivem nějaké trauma a následná pomsta, působí to poněkud jednotvárně. Poslední díl je vrcholem celé série a možná celého seriálu. Skvělá zápletka i režie. 1. řada: 90 % | 2. řada: 80 % | 3. řada: 85 % | 4. řada: 90 % ()

verlit 

všechny recenze uživatele

První dvě série vynikající. Skvělý hlavní hrdina, výborné (a místy mrazivé) zápletky, zajímavé vedlejší postavy, Oxford na pozadí, i ta opera se snese. Pro milovníky inspektora Morse povinné, pro ostatní doporučené. Jen neudělejte tu strašnou chybu a nekoukejte se na sérii 3! Netuším, jestli změnili scénáristu nebo se jen opil či zbláznil, to jsem nezkoumala. Nicméně ze dvou sérií velmi slušné krimi se stal absurdní paskvil, u kterého člověk netuší, jestli se má smát nebo plakat, ale co by měl především udělat, je včas vypnout televizi. Série 3 opravdu NE! ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)

Reklama

Reklama