Reklama

Reklama

Přelet nad Kremlem

(TV film)
  • Česko Přelet nad Kremlem aneb Jak Mathias Rust přistál na Rudém náměstí (více)

Obsahy(1)

Dne 28. května 1987, krátce po 19. hodině, se přihodila světová senzace a Sovětský svaz byl zcela zostuzen. Devatenáctiletý Mathias Rust z Wedelu poblíž Hamburku přistál s jednomotorovou Cessnou kousek od Rudého náměstí v Moskvě. Nikdo ho po několik hodin letu sovětským vzdušným prostorem nezastavil. Sovětské vzdušné síly, do té doby považované za neporazitelné, jsou vystaveny posměchu. Tisíce raket, tehdy moderní radary vzdušné obrany a celá protivzdušná obrana byly překonány amatérským pilotem, poslem míru, který chtěl svým letem postavit most mezi Východem a Západem. Letecký skandál se stal státní aférou, ministr obrany musel rezignovat a mnoho vysoce postavených důstojníků ho následovalo. Záměrem mladého německého pilota bylo otevřít tehdy mrtvá jednání o odzbrojení a přinést mír mezi Východ a Západ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bezprecedentní ostuda aneb Císařovy nové šaty od sovětských krejčích. 1) Mladý fracek beze smyslu pro zodpovědnost téměř 19letý klučina s padesátkou nalétaných hodin ve vypůjčené jednomotorové Cessně 172 po dvou týdnech potulování se po severní Evropě stráví pět hodin letem přes sovětské území v letové výšce 600 m, až nakonec nerušeně přistane blízko Rudého náměstí v Moskvě. Cimrman by to neudělal lépe._____ 2) Půl druhého roku stráví pak v moskevském vězení, kde se k němu chovají jako k celebritě. S ředitelem popíjí kávu, k narozeninám dostane dort, rodiče ho pravidelně navštěvují. Přesto trpí žaludečními problémy, depresemi a silně hubne._____ 3) Po omilostnění odletí linkou do Frankfurtu, kde na něj již čekají tři stovky novinářů, fotografů a kameramanů. Časopis Stern má s Rustovou rodinou exklusivní smlouvu za 100 000 marek (Mercedes limuzína W124, typ 200D stál tehdy 36 000 DM). Rust však nemá moc co říci. Doslova přes noc se pak z hrdiny stává psychicky labilní dobrodruh._____ 4) O rok později je Rust na civilní službě v nemocnici. Nesnese výsměch od sestřičky, kterou pozve na kafe a pobodá ji nožem. Později vystavuje nekryté šeky a ještě později si ponechá nábytek bez zaplacení. Ukradne kašmírový svetr, je vyšetřován pro podvody. V 23 letech se ožení s Polkou, po pěti letech se rozvede. Konvertuje k hinduismu a bere si Indku, s níž se rozvede po osmi letech. Ve středním věku se stane profesionálním hráčem pokeru, finančním analytikem a bůhví čím ještě._____ 5) Gorbačovovi přišel Rustův exces vhod. V největších čistkách v Rudé armádě od Stalinových dob se zbavil asi 2 000 důstojníků (z toho asi 300 generálů) - odpůrců reforem. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nezamýšlená oslava Dne pohraničních vojsk CCCP roztomilým newageovým nadšencem, přinášejícím světový mír. Zajímavé shrnutí okolností celé akce s těžko uvěřitelným vyústěním v setkání s občany Moskvy, zaznamenaném turistovou kamerou při zdrženlivosti jinak bdělých bezpečnostních složek. Důsledky pak byly vrcholem nezamýšleného jednání v atmosféře polevujícího napětí v mezinárodních vztazích. 3-4 ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi známá kauza 80. let. Rust měl štěstí, že to Rusové vzali sportovně. Nevěděl jsem, že byl v SSSR tak velký vojenský rozpočet a okolo 85% všech sovětských vědců pracovalo pro vojenský průmysl. To vysvětluje proč zde byla taková bída. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (8)

  • Závěrečná skladba z alba La Increíble Aventura, v překladu "Neuvěřitelné dobrodružství", z roku 2004 od španělské skupiny Migala se jmenuje Lecciones de Vuelo con Mathias Rust, tedy "Lekce létání s Mathiasem Rustem". (Dragoni)
  • Let byl proveden v lehkém jednomotorovém letounu Cessna 172 s maximálním doletem přes 1000 km. Rustova Cessna je od 29. května 2009 umístěna ve vstupní hale technického muzea Deutsches Technikmuseum v Berlíně. (Dragoni)
  • V roce 1989 se během výkonu své civilní služby v jedné hamburské nemocnici pokusil Rust pozvat jednu ze sestřiček na kafe. Když nabídku odmítla a začala ho urážet, neovládl se a pobodal ji. Za zranění, která jen stěží přežila, byl odsouzen ke dvěma letům odnětí svobody, po pěti měsících však byl propuštěn. (Dragoni)

Reklama

Reklama