Reklama

Reklama

Přelet nad Kremlem

(TV film)
  • Česko Přelet nad Kremlem aneb Jak Mathias Rust přistál na Rudém náměstí (více)

Obsahy(1)

Dne 28. května 1987, krátce po 19. hodině, se přihodila světová senzace a Sovětský svaz byl zcela zostuzen. Devatenáctiletý Mathias Rust z Wedelu poblíž Hamburku přistál s jednomotorovou Cessnou kousek od Rudého náměstí v Moskvě. Nikdo ho po několik hodin letu sovětským vzdušným prostorem nezastavil. Sovětské vzdušné síly, do té doby považované za neporazitelné, jsou vystaveny posměchu. Tisíce raket, tehdy moderní radary vzdušné obrany a celá protivzdušná obrana byly překonány amatérským pilotem, poslem míru, který chtěl svým letem postavit most mezi Východem a Západem. Letecký skandál se stal státní aférou, ministr obrany musel rezignovat a mnoho vysoce postavených důstojníků ho následovalo. Záměrem mladého německého pilota bylo otevřít tehdy mrtvá jednání o odzbrojení a přinést mír mezi Východ a Západ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nezamýšlená oslava Dne pohraničních vojsk CCCP roztomilým newageovým nadšencem, přinášejícím světový mír. Zajímavé shrnutí okolností celé akce s těžko uvěřitelným vyústěním v setkání s občany Moskvy, zaznamenaném turistovou kamerou při zdrženlivosti jinak bdělých bezpečnostních složek. Důsledky pak byly vrcholem nezamýšleného jednání v atmosféře polevujícího napětí v mezinárodních vztazích. 3-4 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi známá kauza 80. let. Rust měl štěstí, že to Rusové vzali sportovně. Nevěděl jsem, že byl v SSSR tak velký vojenský rozpočet a okolo 85% všech sovětských vědců pracovalo pro vojenský průmysl. To vysvětluje proč zde byla taková bída. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bezprecedentní ostuda aneb Císařovy nové šaty od sovětských krejčích. 1) Mladý fracek beze smyslu pro zodpovědnost téměř 19letý klučina s padesátkou nalétaných hodin ve vypůjčené jednomotorové Cessně 172 po dvou týdnech potulování se po severní Evropě stráví pět hodin letem přes sovětské území v letové výšce 600 m, až nakonec nerušeně přistane blízko Rudého náměstí v Moskvě. Cimrman by to neudělal lépe._____ 2) Půl druhého roku stráví pak v moskevském vězení, kde se k němu chovají jako k celebritě. S ředitelem popíjí kávu, k narozeninám dostane dort, rodiče ho pravidelně navštěvují. Přesto trpí žaludečními problémy, depresemi a silně hubne._____ 3) Po omilostnění odletí linkou do Frankfurtu, kde na něj již čekají tři stovky novinářů, fotografů a kameramanů. Časopis Stern má s Rustovou rodinou exklusivní smlouvu za 100 000 marek (Mercedes limuzína W124, typ 200D stál tehdy 36 000 DM). Rust však nemá moc co říci. Doslova přes noc se pak z hrdiny stává psychicky labilní dobrodruh._____ 4) O rok později je Rust na civilní službě v nemocnici. Nesnese výsměch od sestřičky, kterou pozve na kafe a pobodá ji nožem. Později vystavuje nekryté šeky a ještě později si ponechá nábytek bez zaplacení. Ukradne kašmírový svetr, je vyšetřován pro podvody. V 23 letech se ožení s Polkou, po pěti letech se rozvede. Konvertuje k hinduismu a bere si Indku, s níž se rozvede po osmi letech. Ve středním věku se stane profesionálním hráčem pokeru, finančním analytikem a bůhví čím ještě._____ 5) Gorbačovovi přišel Rustův exces vhod. V největších čistkách v Rudé armádě od Stalinových dob se zbavil asi 2 000 důstojníků (z toho asi 300 generálů) - odpůrců reforem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (8)

  • Závěrečná skladba z alba La Increíble Aventura, v překladu "Neuvěřitelné dobrodružství", z roku 2004 od španělské skupiny Migala se jmenuje Lecciones de Vuelo con Mathias Rust, tedy "Lekce létání s Mathiasem Rustem". (Dragoni)
  • V roce 1989 se během výkonu své civilní služby v jedné hamburské nemocnici pokusil Rust pozvat jednu ze sestřiček na kafe. Když nabídku odmítla a začala ho urážet, neovládl se a pobodal ji. Za zranění, která jen stěží přežila, byl odsouzen ke dvěma letům odnětí svobody, po pěti měsících však byl propuštěn. (Dragoni)
  • Estonský prezident Lennart Meri pojmenoval svého vlčáka na počest Rusta. (Dragoni)

Reklama

Reklama