Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Na vlastní kůži to pocítí farmářská rodina, která žije na anglickém venkově. Jedenáctiletá Catherine utíká před realitou do svých fantazií a raději tráví čas na blatech než ve škole. Její mladší bratr Matthew trpí leukémií a jeho stav se zhoršuje. Rodiče se nechtějí smířit s nepříznivou diagnózou a dělají vše pro to, aby syna zachránili. Navíc v nejméně vhodnou dobu onemocní jejich dobytek. Ve škole se Catherine skamarádí s indickou dívkou Umou, které se seznamuje s neznámým prostředím. Jednoho dne vejdou Catherine a Uma do zakázaného vojenského prostoru a spatří tam zvláštní světlo. Catherine uvěří, že je to boží znamení, které má moc zachránit život jejího bratříčka. Uma si naopak myslí, že světlo znamená něco neblahého. Svoje přesvědčení Catherine přenese nejen na svou zoufalou matku, ale i na obyvatele vesnice. Může jejich víra a naděje změnit věci k lepšímu? Tento působivý snímek s civilními hereckými výkony zachycuje život anglického venkova v jeho syrovosti i kráse. Údajné boží světlo představuje pro každou z hlavních postav něco jiného, odlišné vnímání reality je tvůrci podáno s citlivě a s porozuměním. Skepse dospělých je postavena proti dětské víře v zázraky. Děj souběžně s ústředním motivem hledání osobní víry nastiňuje řešení materiálních problémů a boj s předsudky. Snímek získal cenu za režii na mezinárodním filmovém festivalu v Newportu v roce 2001. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Příliš televizní zpracování. Do děje mě to moc nevtáhlo. Téma nebylo špatné, to vůbec, ovšem zpracování je docela nedobré, včetně hereckých výkonů, které jsou průměrné. Škoda nevyužité šance. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Prakticky celý příběh je vystavěný na zvláštním úkazu, který společně uvidí dvě čerstvé kamarádky v "zakázaném“ vojenském prostoru. Pro první z nich představuje spásu - pro tu druhou je předzvěstí neštěstí. Já jsem k němu velkou důvěru neměla - podivné světlo mi ze všeho nejvíc připomínalo oslepující záři po atomovém výbuchu … :-) … Ale tvářilo se NAPROSTO REÁLNĚ - a v tom je právě ta potíž. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Vlastně jsem se nedozvěděla, kde se vzalo ... a co si budeme nalhávat - jestli nebylo pouhou iluzí. Kde se vzalo - tu se vzalo … a přeberte si to, jak umíte. Každopádně ve filmu, kde se žádné jiné ZVIDITELNĚNÉ produkty dětské fantazie ani v náznaku nevyskytují, působilo svým nepovedeným ztvárněním jako pěst na oko. Možná mělo být hlavním poselstvím snímku vědomí, že zlé události přicházejí a odcházejí bez ohledu na to, v co věříme, jenomže zpochybnění nebo spíš odhození základního kamene příběhu mimo hřiště způsobilo, že se tak trochu zhroutil do sebe jako domeček z karet. ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nepochopil, o čem že to vlastně bylo. Film je bohužel naprosto nic neříkající. Byl jsem nepříjemně překvapen tím, že vlastně všechny charaktery mi připadaly nesympatické a celý film mě něco iritovalo, aniž bych byl schopen přesně vystihnout, co to bylo. Celkově při zpětném pohledu na mě Nejtemnější světlo působí příliš vykonstruovaně. Osvícení dívek, vyjádřeno z pohledu dvou odlišných náboženství, jsem taky nějak nepobral. Nakonec vyznívá lépe pro hinduistku a shazuje křesťanství jejím vykreslením na úroveň sekty. Tohle mi nevadí, i když si nemyslím, že přesně tohle chtěli filmaři sdělit. Celkově v tom všem co se tam dělo postrádám jakýkoliv smysl. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama