Reklama

Reklama

Husí kůže - Zimomriavky

(TV film)
  • Slovensko Husí kůže - Zimomriavky (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rozpad Československa proběhl na rozdíl od rozpadu Jugoslávie „sametově" – podle toho mu také v zahraničí říkají Sametový rozvod. Slováci už nechtěli s Čechy sdílet společný dům, ani dvojdomek, chtěli bydlet ve vlastním domě. Kolik Slováků to doopravdy chtělo? A kolik Čechů? Jak se na rozpad manželského svazku dvou národů díváme dnes, když už rozvodové vášně vychladly? Režisér Martin Hanzlíček se probral rozsáhlým televizním archivem z let 1990-92 a našel řadu filmového materiálu ilustrujícího proces rozpadu Československa. Se sestřihem klíčových momentů tohoto dvouletého rozvodového období se vydal za občany Čech, Moravy a Slovenska – do Brna, Horní Blatné, Strání, Šonova, Ružomberoku a Závažné Poruby, aby s kamerou zachytil současné komentáře těchto dvacet let starých událostí. Zjišťoval, co o Československu vědí studenti středních škol v Pardubicích, Uherském Hradišti, Košicích a Žiaru nad Hronom, narození v roce 1995. Rozdal jim kamery, aby zachytili, co si o rozpadu Československa myslí jejich rodiče a prarodiče. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (7)

Pascale 

všechny recenze uživatele

Skvělý a velmi výstižný dokument! Většina lidí si myslí že rozdělení Československa bylo otázkou dohody dvou politiků. Tenhle dokument ale dokazuje, že ten proces byl mnohem delší a složitější. A dokazuje víceméně prostý fakt, že Češi se vždy cítili jako Čechoslováci ale Slováci, vždy toužili po vlastním státě a sounáležitost a pocit jednoty měli jen z prospěchu anebo nešlo-li to jinak. Ale zdaleka ne všichni! ;-) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dokument o rozpadu Československa jsem si pustil proto, že si tu dobu nepamatuji a byl jsem zvědavý, jak to tenkrát bylo. Ověřil jsem si to, co jsem již tušil, že za rozpad Československa mohli politici (především Mečiar). Běžní lidé rozdělení buď nechtěli, nebo jim to bylo jedno. Bohužel neustále Mečiarovo pobrnkávání na slovenskou nacionalistickou strunu přineslo své ovoce a k rozpadu skutečně došlo. Ač bojoval, jak mohl, nezabránil mu ani prezident Václav Havel, který nedokázal prosadit referendu. Politici jeho návrh neschválili, protože dobře věděli, že by rozdělení neprošlo (viz tehdejší průzkumy, jen zhruba 20 % obyvatel bylo pro rozdělení). Řemeslně dokument není dokonalý a názorově se naklání na jednu stranu, přesto mu nakonec přidám ještě jednu subjektivní čtvrtou hvězdu. ()

Reklama

rivah

všechny recenze uživatele

SeanLSD - s jeho názorem na rozdělení státu lze souhlasit, až na to, že se mýlí ohledně jednání české strany. Pithart (takto se správně píše) a další se snažili dělat všechno možné, aby společný stát zachovali. Ani o Klausovi nelze říci, že "zaspolupracoval ochotne a nadšene", ale choval se racionálně a chladil Mečiarovu horkou hlavu. Kdyby se choval jako Mečiar a spol., tak to rozdělování mohlo probíhat mnohem hůře a možná i téci krev. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

O tom ako politicky prebiehal rozpad ČSFR, vieme všetci. Mňa by skôr zaujímali nenápadné spodné prúdy, ktoré spôsobili, že sa ten náš spoločný ľadovec roztopil v mori dejín. O tých tento dokument nehovorí. Prečítal som X kníh o tých rokoch a žiadna dôkladne analyticky a systematicky nenahliadla do myslí, či sŕdc vtedajších ľudí. Bol to tlak zvonku, či zvnútra, zhora politických strán, či zdola zo slovenských ulíc? Bol to nacionalizmus, či davová psychóza? Hlúposť, či vyčkávavá prezieravosť? Zbabelosť mnohých, či odvaha niektorých, čo naozaj chceli samostatnosť? Kde boli tí, čo štrngali kľúčmi v roku 89 a prečo tých 80% Slovákov, čo podľa prieskumov nechcelo rozpad štátu, neštrngalo kľúčmi v roku 1992? Sľúbili sme si lásku, sľúbili sme si vydržať, sľúbili vravieť pravdu len.... Zlyhali sme a je nám to jedno. Promiňte nám to, bratři! ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní viac-menej náhodne vybraných účinkujúcich tohoto dokumentu mi napadlo, že v tomto som sám dokumentarista ako hrom ( a určite nie jediný ), pretože tie isté otázky riešim takmer každý jeden krát, keď pri stretnutí s Čechmi a Moravákmi prehovorím svojou materčinou ( a okrem skutočných výnimiek aj obvykle dochádzame k tým istým odpovediam )... Bolo by vskutku pozoruhodné, ak by boli nejaké zásadné nejasnosti okolo udalostí tak nedávnej a dobre dokumentovanej histórie, akou je rozdelenie Československa ( resp. Česko - Slovenska ). V skutočnosti ale nie sú, a dnes, keď už určite vyprchali aj nejaké tie skutočné ( hoci z veľkej miery umelo a účelovo vyvolané ) vášne, väčšina ľudí má jasno - republika sa rozdelila, lebo to tak chceli politici. Spustili ( alebo využili menšinové nálady ) to Mečiar a spol., a ochotne až nadšene zaspolupracovali Pitthart a Klaus ( a spol. ). Aspoň mohlo byť hneď viacej pánov. Výskumy nevládnej organizácie uskutočnené v tom období pritom dokladajú, že vytvorenie samostatného štátu si prialo iba 10 - 20 % obyvateľstva ( k oficiálnemu štátnemu referendu iniciovanému Havlom už nedošlo ). Áno, politici sú hajzli, o tom žiadna, ale pre čechoslovakistov sa z dlhodobého pohľadu zase až tak veľa nezmenilo ( osobne som sa v Čechách cítil vždy takmer rovnako "doma" ako na Slovensku a dnes možno už aj viac ), a zo spätného pohľadu sa to zase predsa len javí ako dobré a ( možno nie úmyselne ) predvídané riešenie, vďaka ktorému sme sa vyhli nekonečným rozbrojom, treniciam a naťahovačkám, podobným aké musí neprestajne riešiť napr. Belgicko... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama