Reklama

Reklama

Škatuláci

  • USA The Boxtrolls (více)
Trailer 1

VOD (1)

V Sýrečkově není radno vycházet po setmění. Z podzemních doupat vylézají podivní tvorové zvaní Škatuláci, kteří kradou vše, co jim přijde do rukou. Jednou prý dokonce ukradli malého kluka! A právě tenhle ukradený klučina vám v dobrodružném a zábavném vyprávění prozradí, že to všechno jsou jen bohapusté lži a kecy v kleci. Tvůrci filmů Koralína a svět za tajnými dveřmi a Norman a duchové zase jednou popustili uzdu své vizuální fantazii a stvořili svět, do kterého se rád vydá každý. Každý, s výjimkou pana Chňapala. Tenhle nerudný chlap s alergií na sýr má se Škatuláky nevyřízené účty, a proto jim ani na chvíli nedá pokoj. Když je zrovna neloví, tak je aspoň pomlouvá. Tihle krabicoidní tvorové, nosící místo oblečení krabice od všeho možného, jsou ale velice plaší, a kdyby nepotřebovali kovové součástky pro svá udělátka, nikdy by své podzemní království neopouštěli. Lidí se bojí a drží se od nich co nejdál. Jedinou výjimkou je kluk jménem Vejce. Toho však za člověka nepovažují, protože ho jako mimino našli s krabicí naraženou na hrudníku, takže to logicky musel být taky Škatulák. Protože kořeny se zapřít nedají, podniká Vejce víc a víc dobrodružných výprav do světa lidí. Na jedné se seznámí s ďábelským plánem pana Chňapala, kterému představitelé Sýrečkova za pochytání všech Škatuláků přislíbili bílý klobouk jakožto symbol nejvyšší prestiže. Škatuláci potřebují pomoc. A ta přijde ze zcela nečekané strany. Jen aby nebylo pozdě. (CinemArt)

(více)

Videa (26)

Trailer 1

Recenze (161)

Terva 

všechny recenze uživatele

Trochu jiná animace, než je v poslední době divák zvyklí, porovnal bych to s Finfárem. Je to vtipné, dojemné a někdy to zavání až hororovou atmosférou. Jako celek je to povedené, napínavé a podpořené dobrou hudbou. Jen se těším na originální zvuk, protože mě zajímá zda Simon Pegg opravdu říká - džemík - jak nám to přeložila Česká distribuce. Jinak pro děti je to stravitelné, to mé se rozhodně nenudilo, dospěláka to také udržuje ve střehu a tak se z toho stal povedený sobotní výlet. Jen v kině nebylo moc diváků. Celkem deset. Viděno v kině Atlas. ()

JohnBruk 

všechny recenze uživatele

Boxtrolls/škatuláci jsou nejen po technické stránce vyjimečný počin. Výborná kombinace klasické/moderní loutkové animace a moderních vfx postprodukčních postupů. Skvělá hudba a atmosféra. Tento velmi povedený stopmotion animák má dvě roviny. V první dětské rovině je tu úžasně stylizovaný svět obývaný ošklivými a zároveň roztomilými hrdiny. Pohádka, která není tak prvoplnávaně vyžehlená a prosluněná, aby divací neustále propadali v dojetí a rozněžnění z roztomilosti a nadutosti vtipů, tak jak tomu bývá pravidelné u jiných animáků (Oslík z Shreka, Veverka z IceAge, Minionové z Padoucha,...). V druhé rovině je tu inteligentní přesah a zamyšlení, které tak často chybí u dnešní tvorby. Svět v kterém tyto roztomilé a zároveň odpudivé postavičky žijí není totiž zdaleka dokonalý. Obyvatelé města, kde se příběh odehrává, jsou paralizováni a ovládáni strachem z neznámého. Strach je předáván z rodičů na děti a podporován účinnou propagandou, kdy se lidé dobrovolně zbavují svých svobod. Zneuznaný strůjce tohoto všeho není motivován ničím jiným než sebeprosazením a touhou po uznání a moci. Právě děti jsou ale schopni prohlédnout vratké nohy tohoto "boje proti zlu". Není totiž vše, jak by se zdálo. "Dospěláci" mají ale příliš "starostí" než aby poslouchali své ratolesti a nastavený systém jim vyhovuje. Vyřešení problému tedy zůstává na dětech... Protože, jak film říká : "Můžeme se změnit". Podobně kvalitní počin s přesahem určený nejen pro děti je pro mne například animovaný film Nocturna - Ztracená hvězda ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $50,837,305Tržby Celosvetovo $108,440,045Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,430,078 //počet predaných kusov 318,449Tržby za predaj DVD v USA $6,241,361 //počet predaných kusov 359,754║ Burtonovsky temné a uletené a to sú pozitíva(taká Coraline mala ďaleko viac čo ponúknuť), príbehovo ničím moc zaujímavé klasicky šablónové, hravosť a zábavnosť skoro žiadna /40%/ ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Začátek mě teda celkem vystrašil, ale s postupem času se ukazovalo, že Škatuláci nebudou jen ujetým příšerně divně se tvářícím loutkovým filmem. Samotní škatuláci byli docela roztomilí a i spíš nechutné ostatní postavy (včetně samotného záporáka) dokázaly přirůst k srdci. Ale vzhledem k tomu, že jsem u filmu podřimoval, tak to není žádný šlágr. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

První minuta animace mě moc nedostala, přece jen, stop motion loutková animace dnes není něco, co by bylo tak časté. O to více jsem za ni rád. A to hlavně v případě, že je to v dobrém příběhu. Tenhle je parádní, nápaditý, soběstačný a smysluplný. Má to emoce, má to skvělé postavy, má to nabitý děj. Byl jsem unešen a film si užíval. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Zařízení Mecha-Drill je ve skutečnosti vysoké přibližně 150 cm a váží více než 40 kilogramů. Je vyrobeno z více než 600 součástek z kovu, plastu a ocelových drátů. Celkem bylo vyrobeno 8 těchto zařízení. Plameny v peci byly vytvořeny tak, že do zařízení byl vložen i-Pad, na kterém běžela videosmyčka s ohněm. (ČSFD)
  • Celá scéna byla osvětlována LED diodami, které podle hlavního kameramana dodávají domům i ulici lepší a reálnější světlo. Toto osvětlení je lepší i pro samotné loutky, u kterých nezpůsobuje odlesk a dokáže udržet plet'ové odstíny. (ČSFD)
  • Mezi velké výzvy patřila výstavba vlastního městečka Cheesebridge, které svým stylem a pojetím vychází z německé a tradiční anglické architektury. (ČSFD)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

26.12.2014

Studio LAIKA, jež se soustředí na mizící umění stop-motion animace, nám zatím nadělilo tři celovečeráky. Koralína, Norman a duchové i Škatuláci měli úspěch u diváků i u kritiků, není tedy divu, že v… (více)

Reklama

Reklama