Reklama

Reklama

Nepravděpodobná romance

  • angličtina An Unlikely Romance (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Nepravděpodobná romance je příběhem dvou dívek, které procházejí tvrdou životní zkouškou. Děj vychází ze skutečného příběhu, který režisér Vojnár kombinuje s vlastní povídkou, zachycuje životní osudy dvou téměř dospělých žen. Hlavní hrdinky Louisa a Erika se snaží splnit si své sny o životním úspěchu. Louisa se chce stát herečkou, i když její manžel je rozhodně proti a začne jí kvůli tomu komplikovat život. Erika by se ráda stala učitelkou, ale musí si na studium nejdříve vydělat mimo jiné jako uklízečka v divadle. Příběh je vyprávěn retrospektivně a divák do něj vstupuje skrze Louisin pobyt v psychiatrické léčebně. Nepravděpodobná romance je film o dvou rovinách. V jedné se hrdinka Louisa, profesí herečka, ocitne na psychiatrii po dramatických životních periferiích a během pobytu líčí svoje vzpomínky a zážitky, u nichž si podle Vojnára nikdy nemůže být divák jistý, zda jsou pravdivé. Druhá část pak v retrospektivách ukazuje formující se vztah mezi Louisou a Erikou, která si v divadle, kde první hraje, přivydělává na studia jako uklízečka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (36)

holistix 

všechny recenze uživatele

Tenhle film kombinuje několik proti žánrových strategií, které z něj ve výsledku dělají velice svébytnou výpověď. Ona nepravděpodobnost příběhu samého konfrontovaná s očividně dokumentární realitou pacientů v léčebně vytváří žánrovou vibraci pozadí. A totéž se opakuje v rovině ústředních postav: „šeherezády“ a jejího terapeuta, který svou naprostou nekompetencí boří patos dramatického příběhu a otevírá druhou část světa, problematiku bytostného idiota. Velice příjemná hra, ze které nejvíc vystupuje energie toho přechodu jako tvořivá a sdílná. ()

premyslm 

všechny recenze uživatele

Z prvních reakcí je patrné, že film, zobrazující realitu primárně skrze vyprávění psychicky zdeptané dívky, to u diváků nebude mít jednoduché. Muži asi budou v rozpacích, protože ženské hrdinky jsou nepoddajné, aktivní a i když mají problém svou situaci ustát, nakonec se jim to podaří i bez mužů. Ženy film konfrontuje s tím, že jejich vlastní slabost odolat touze a víře v opravdovost svých citů je strašně zrádná. Je to skutečně nepravděpodobný příběh, jehož základní linie je inspirována skutečným osudem jedné mladé herečky a je toho možná až moc, co jí osud naložil na záda. Navíc je to jen její verze příběhu, kterou vypráví svému lékaři, takže co je pravda? Co se skutečně odehrálo? A je to vůbec relevantní? Z prvních reakcí je jasné, že film je to natolik otevřený, že vás může naštvat, dostat, vykolejit, donutit k tomu se zamyslet. Kdy se vám to naposledy u českého filmu stalo? Jo a výkon Bereniky Kohoutové je exceletní! Film se bude hrát v jednosálových kinech a ze Cinestarů pouze na Andělu a kdyby se mu dařilo, tak uvidíme... ()

Reklama

aquiver 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický snímek podle skutečného příběhu. Vtahující prostředí psychiatrické léčebny, krásná kamera. A Berenika se pomalu stává mou oblíbenou českou herečkou. Zajímavý je též fakt, jak málo lidí dovede snímky Ivana Vojnára docenit, přitom právě zde najdeme místo obvyklých klišé hloubku... 75 % ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nad formálne skvelým spracovaním, rozklenutom medzi retrospektívnymi úlomkami, postupne objasňujúcimi čo sa to vlastne pacientke psychiatrie prihodilo, terapiou s vyhoreným, ošumelým doktorom, ktorého vnútorný zápal presvecuje azda len vek klientky a jej kontaktami so spolupacientami, stojí banalita príbehu samotného. O neschopných, žiarlivých a pudom hnaných mužoch, čo predstavujú zbytočnú záťaž. O neexistencii správnych chlapoch, hrdinov. Jestvujú len ich púhe tiene, ktoré svoju pravú podstatu skôr či neskôr prejavia totálnou závislosťou, žiarlivosťou, slabošským jednaním alebo večne prenikajúcou chlipnosťou. Tí z deja postupne odstúpia, aby ich nahradila skutočná láska dvoch duší, blízkych pohlavím, ktorým bolo ublížené Samozrejme žiadne happy endy neexistujú bez prekážok, takýto vzťah musí to prejsť očistcom. Nepravdepodobná romanca tak len použila veľmi pravdepodobný (pretože častý) modelový príklad mnohých súčasných beletristických vzťahových diel. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Je situace, kdy A a B jsou spolu; divák očekává vývoj podle vzorce C nebo D. Proto přichází scenárista s variantou E, F nebo dokonce G. Pak ovšem nastane chvíle kdy začne divák očekávat i situace H, CH nebo I. A scenarista se dostává do stavu J, K a L. Bohužel uvěřitelnost nás opustila už někde u písmene G. (Abeceda není nekonečná) Zase na druhou stranu musím vychválit herecké výkony. Také jste měli pocit, že čtete knihu kde chybí každou chvíli několik stránek? ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Film je podľa slov režiséra natočený podľa skutočných udalostí, pričom sa v ňom prelína skutočnosť a fikcia. Pôvodný motív mu prvýkrát vyprávala jedna herečka, s ktorou sa stretol pred niekoľkými rokmi na kastingu. (Zdroj: ASFK)
  • Podtitul filmu se jmenuje "Lusia, Katka a Erika z lásky". Z příběhu nakonec byla vyškrtnuta role Katky. (Terva)

Reklama

Reklama