Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (993)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Není to filmový počin, který by se zařadil mezi mé nejoblíbenější kousky, ale rozhodně se jedná o kvalitní film, který jsem si nadmíru užil. Jsem fanda do hor a do lezení na ně, takže už jen v tomto ohledu bylo pro mě dobrodružství na nejvyšší hoře světa značně chytlavé. A vůbec celá, jakkoli zjednodušená, ukázka toho, jak to při takovém výstupu funguje a jak to v těchto místech vypadá, byla pro mě velkým zážitkem. Úvodní půlhodinka a seznámení s postavami mohlo být možná trochu lepší, pak v tom byl skutečně trochu zmatek, ale příběhově je film velmi silný, některé scény jsou přímo prvotřídní a celkově mě to dokázalo chytit a bavil jsem se až do úplného konce. 85% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Cesta do místa, kde lidské tělo umírá, v příběhu lidí, kteří moc dobře věděli, jak moc riskují, ale stejně do toho šli. Nic víc, ale určitě ani nic míň. A i když právě onomu sebedestruktivnímu jednání hlavních hrdinů nerozumím, mám díky parádní herecké sestavě pocit, že jsem alespoň nahlédl za první vrcholek. Ta intenzita, se kterou nejvyšší hora světa posílá vstříc horolezcům svoje nástrahy, přibije do sedačky a ve chvíli, kdy se objeví bouře, už se kino otřásá v základech a divák ví, že jde do tuhého. A každé zalapání po dechu pak skoro bolí i ve vlastních plicích. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímky z prostředí hor a horolezectví se těší moji oblibě již dlouhé roky a tudíž jsem s velkým očekáváním vyhlížel i tento počin, u něhož mě navíc na jednu stranu vábila zvučná jména herců, avšak na druhou stranu to ve mně vyvolávalo mírné obavy. Velkým potěšením bylo rozehnání veškerých mírných nedůvěr hned na počátku projekce. Od úplného začátku až do samého konce jsem si Everest užíval a zážitek byl umocněn kinem. V mnoha scénách jsem skoro až cítil silný mráz, sněžení a ledový vítr. Soucítil jsem s hlavními postavami a s blížícím se koncem a finální tragédií se stupňovalo i moje napětí. Nedostatky jsem žádné nenašel, za lehké zklamání mohu považovat pouze malý prostor pro Jake Gyllenhaala, u něhož jsem očekával výraznější roli, resp. že do děje daleko více zasáhne. Celkově se však jedná o film, který mě velmi potěšil a u kterého nemám sebemenší problém dát 5*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama "Člověk proti přírodě", kterému opravdu věříte, že je podle skutečné události, a které mohlo být i delší, protože jsou z něj cítit ty lepší filmové dobrodružné časy, kdy všechno nebyly jen triky a kdy štáb leccos doopravdy podstoupil (doporučuji zajímavé bonusové materiály o natáčení na blu-ray). Jason Clarke opět potvrzuje, jak výborný a sympatický herec to je, když se k němu dostane ta správná role, nicméně výborných herců tu je víc. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„SOUPEŘENÍ MEZI LIDMA JE NA NIC. KAŽDEJ ČLOVĚK TOTIŽ SÁM SOUPEŘÍ S TOU HOROU. A POSLEDNÍ SLOVO MÁ VŽDYCKY HORA.“ /// Vydržím ten povinej seznamovací úvod, páč obsazení je fajn. Stejně jde hlavně ten souboj – buď ty nebo hora…, takže se těším, až to začne bejt nebezpečný a bolet (že je to drahý a že to ničí vztahy je jen vedlejší produkt). Film není o dobytí, ale hlavně vo přežití. Baví mě sledovat lidi na pokraji sil. A tady je jich asi tak 13. Pak mě fascinuje ta soudržnost, bez který šplhat na kopečky nejde. To všechno tady je. Navrch super filmařina. Bohužel, na konci nemám pocit absolutního opojení. Hereckej potenciál nevyužitej (ty vole, tam měli dělat jako co?) a všechno je to upnutý na ten sestup, takže zbytek filmu brzo vyšumí z palice. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chyběl jsem. 2.) Zjistím, jak se spinká pod Everestem. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Všechny rozhovory přes vysílačku, které mířily ze základního tábora od Helen Wiltonové (ve filmu Emily Watson), nebo směřovaly k ní, jsou autentické a slova jsou přesně stejná jako v roce 1996. Helen si všechny rozhovory nahrávala. (PatrikP4)
  • Nejvypjatější scény filmu se natáčely ve studiu. Postavila se věrná replika himalájského vrcholu a ta se celá obklopila zeleným plátnem, do kterého byly v postprodukci dodělány veškeré digitální triky. (CatcherBlock)
  • Ve snímku zazní odkaz na legendární větu jednoho z prvních horolezců, kteří se na Everestu dostali do výšky nad osm tisíc metrů, George Malloryho. Když při diskusi v základním táboře padne otázka, proč lézt na Everest, všichni sborově odpoví: "Protože tam je." Mnozí se stále domnívají, že právě Mallory a Andrew Irvine stanuli roku 1924 jako první lidé na vrcholu. (Platom)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama