Reklama

Reklama

Omar

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladého pekaře Omara dělí od jeho tajné lásky Nadji zeď, která přetíná území Palestiny. Kvůli práci, rodině či lásce ji denně přelézají stovky mužů. Stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i Omar brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Ve vztahu se svými komplici a kamarády z dětství Tarekem a Amjadem čelí Omar podezření ze zrady. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina. Brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (80)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film z Palestíny. Technicky na úrovni, výpoveďou o panujúcich pomeroch autentický, hereckými výkonmi brilantný. Filmu vlastne vyčítam iba dva nedostatky. Predovšetkým by tvorcovia nemali predpokladať, že diváci na celom svete sú dokonale oboznámení so všetkými peripetiami po ktorých si vinie izraelsko-arabský konflikt prerušovaný krátkymi obdobiami zdanlivého mieru. Dosť dlho mi trvalo, než som sa zorientoval kto je kto a kde sa práve nachádza. A druhá výčitka smeruje k malej objektívnosti. Aj keď je film palestínsky, nemal by chvíľami nadobúdať charakter palestínskej oslobodeneckej agitky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začínalo to jako romance přes zeď, ale tak jednoduchý tento film není. Filmový Omar totiž není smířený s izraelskou okupací a koná. Následky na sebe nenechají čekat a ústí to až v paranoidní thriller, ve kterém nikdo neví, kdo je zrádce. Navíc má celkem údernou pointu. Zřejmě nejlepší palestinský film, co jsem viděl. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Film mi doslova vystřelil mozek z hlavy při závěrečné scéně. Netušil jsem ani, kolik emocí Palestina nese sama o sobě jako epická krajina. Příběh protkanou zradou, chutí bojovat, přátelstvím a láskou. Byla to hodně silná káva, kterou divák musí vypít. Emoce se překlápějí ze strany zamilovaného příběhu do útěku o přežití přes beznadějné snůšky lží a zrady. Ode zdi ke zdi. Když lidi moc chodí ode zdi ke zdi, koberec aspoň není tolik sešlapaný uprostřed. Viď? ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Režisér Omara, dvaapadesátiletý Hany Abu-Assad proslavený ceněným thrillerem Ráj hned teď (Paradise Now, 2005), sám otevřeně přiznává, že své nejnovější dílo chápe jakou součást boje za palestinskou emancipaci. Tuto funkci nakonec snímek naplňuje už z produkčního hlediska, neboť se jedná o vůbec první celovečerní film, jehož výroba i financování byly v čistě palestinských rukou3. Tato skutečnost zřejmě přispěla k tomu, že oproti předchozím palestinským snímkům vzniklým skrze složité koprodukce s evropskými zeměmi, má Omar mnohem více společného se svojskou poetikou arabských kinematografií. Právě způsobem, jakým Omar do globalizovaného festivalového hávu balí konvence arabských vztahových melodramat, je jistě daleko zajímavější, než v recenzích často vyzdvihovaným zprostředkováním palestinského pohledu na blízkovýchodní problematiku. Více v recenzi. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem konec mnohem dřív, a tak i závěr lze označit za překvapivý. Solidně rozehrané drama patrně z ryzí současnosti (první auto ve filmu je Škoda Octavia :-)), u něhož jsem se ani chvilku nenudil. Na roli Nadji bych vybral víc sexy herečky a trochu si pohrál s detaily (pronásledovaný Omar po několika minutách běhu "o život" asi těžko za rohem nasadí nezadýchaný výraz atd. atd.). Kdyby každý americký thriller byl takhle zajímavý, jsem příznivcem jejich tvorby a na produkty od Film Europe zvysoka kašlu. Cinema Mundi, 2014. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o první palestinský film plně financován Palestinci. Rozpočet dosáhl 2 milionů amerických dolarů. (morgos)
  • Jedná se o 3. palestinský film nominovaný na Oscara. (morgos)
  • Keď Omar (Adam Bakri) večeria so svojou rodinou, jeho mladší súrodenci preberajú striedania futbalistov. Jedná sa o španielsky klub Real Madrid a ich trénera José Mourinha, ktorý tím viedol v rokoch 2010 až 2013. (Sticks)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama