Reklama

Reklama

Omar

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladého pekaře Omara dělí od jeho tajné lásky Nadji zeď, která přetíná území Palestiny. Kvůli práci, rodině či lásce ji denně přelézají stovky mužů. Stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i Omar brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Ve vztahu se svými komplici a kamarády z dětství Tarekem a Amjadem čelí Omar podezření ze zrady. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina. Brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (80)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dramatické osudy mladého Palestince aneb Jak se chytají v Africe opice. 1) Za thriller ani romantický bych film neoznačil. Omar stráví s Nadiou jen několik filmových minut a jinak očividně žije jinými problémy. Ale drama odpovídá._____ 2) Film přes své propagandistické zaměření působí neobyčejně autenticky. Věřím všem postavám, věřím zobrazovaným událostem, věřím i tomu, že jsou typické pro místo a dobu. Nikdo není bez viny._____ 3) Spletitý příběh má strhující závěr, dost, myslím, příznačný pro způsob uvažování místních obyvatel._____ 4) 52letý scenárista a režisér Hany Abu-Assad se narodil v Nazarethu a je držitelem izraelského a holandského pasu. Do Holandska emigroval ve 20 letech, svůj první krátký film natočil ve 41 letech a celovečerní ve 47. Námět, jak říká, vymyslel za noc, osnovu napsal za 4 hodiny a scénář posléze za 8 dní._____ 5) Pro 25letého izraelského Araba Adama Bakriho (pekař Omar) je to celovečerní filmový debut stejně jako pro 25letého Eyada Houraniho (Tarek) či 17letého Samera Bisharata (střelec Amjad)._____ 6) Natáčelo se v Náblusu v Předjordánsku a v uprchlickém táboře Far'a. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je super a odehrávat se kdekoliv jinde, neměl bych s ním problém. V případě Izraele totiž slovo okupace má trochu jiný podtón, než jak je okupace všeobecně chápána. Věřím totiž, že kdyby Omar veškerou svou píli věnoval pekařství a veškerou svoji touhu Nadje a ne Tarekovi, mohl žít jiný život. A vezmu li tento model pro celý Západní břeh Jordánu, věřím v klid a mír. Bohužel Palestinci dál a dál provokují Izrael. Každý den čteme ve zprávách jak ten a ten Palestinec či Palestinci z podobné buňky jako měl Omar, Tarek a Amjad podporované Hizballáhem zaútočili tam a tam. Nejsou to však vojenská stanoviště a patroly, ale autobusové zastávky s cvivilisty, obchody atd... Co Omar čekal, když napadli izraelský checkpoint? To je asi jediné proč jsem z filmu neplesal, protože to byl film o teroristech. A terorista u mne hrdinou nikdy nebude stejně jako nacista nebo komanč. I kdyby byl zahrán sebelepším hercem. Z filmařského hlediska nemám slov. Prostředí bylo vybráno dokonale a exteriéry ve starověkých uličkách a dvorcích i podél zemi dělící zdi byly úžasné. Úplně jsem cítil na kůži ten večerní teplý vítr od pouště i cvrkot cikád, ve dne zas ten slunečný žár a pískot rorýsů v oblacích. Skvělé byly i honička v uličkách a tam je to tedy skutečný parkour. Smekám před policií jak se v těch křivolakých uličkách a slepených domečcích vyzná! Omar byl sympaťák (na rozdíl Tareka) a představitelka Nadji byla opravdu krásná dívka. A velmi mi seděl i filmový záporák (z palestinského hlediska ovšem) Waleed Zuaiter - izraelský agent. Dokonalé bylo i ztvárnění izraelských hlídek a vskutku okamžitých protiakcí po jakémkoliv rušivém incidentu ze strany Palestinců. Izrael má za to můj obdiv a já se opravdu divím těm provokacím a protiútokům Palestinců,, které jen provokují špičkově vycvičeného a vyzbrojeného protivníka s takovou technologickou převahou, že je sebevraždou jej jakkoliv prudit. Pak se však Palestinci diví, když vyjedou Merkavy a udělají jim z jejich území desítky hektarů betonového recyklátu... Tenhle film rozhodně stojí za vidění. Čtyři placky. * * * * ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Festivalová brožurka nabízela srovnání s Romeem a Julií, já bych, mám-li ve filmu hledat nějaké paralely s dílem Williama Shakespeara, spíše poukazovala směrem k Othellovi. Omar sice vypráví příběh lásky dvou mladých lidí, ten je nicméně více než dvěma znepřátelenými stranami ovlivněn nedůvěřivostí, žárlivostí a vidinou potenciálního milostného trojúhelníku. Připravte se však, že to vše zasazeno do prostředí okupované Palestiny, kde jsou útěky před policií a pobyty ve vězení běžnou náplní života člověka, jež chce politickou situaci ve své zemi změnit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POKUD CHCEŠ OSVOBODIT NAŠI ZEMI, JE TU CENA, KTEROU MUSÍŠ ZAPLATIT. NESTĚŽUJ SI, NEBREČ. JE TO VOLBA, O KTERÉ SI VĚDĚL....“ /// Tak rozhodně nečekejte sladkou Love Story! Jen film vo tom, že při boji za svobodu si vobčas musíte vybrat mezi životem a zradou. Ještě taky, že se můžete pokusit zahrávat si s Mossadem. A že hovno při tom všem záleží na tom, jestli jste zrovna zamilovanej. Další zajímavej pohled za ,,druhej“ břeh Jordánu. Tentokrát Hany Abu-Assad neřeší mučedníky, ale jen tak mimochodem mezi bojovníky za svobodu vrhne ženskou ,,návnadu“. A jelikož tyhle končiny moc romantice nepřejou… no Alláh by čuměl! Dobrej příběh, nevokoukaný prostředí, celkem překvapivej námět a ten konec… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci se naučit střílet, abych mohla osvobodit přítele. 2.) Tak tenhle mě vždycky dostane: Jdou muži za mudrcem a ptají se: "Pokud osvobodíme Jeruzalém, můžeme si dělat s ženami nepřátel co chceme?" A on odpoví: "Jestliže osvobodíte Jeruzalém, můžete si dělat co chcete i se mnou!" 3.) Thx za titule ,,eMPiko“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny film o velkej laske /hetero aby bolo jasne on + ona/ a o preliezani murov, nielen tych realnych, ale casto aj tych vnutornych. Trochu psychologie neuskodi, dialogy su take normalne, zo zivota. Skoda len tuctovosti pribehu, takychto pribehov sa odohrali uz desiatky milonov, a skoda toho stredu filmu, teda myslim tak, ze tam bola velka nuda nic sa nedialo : 56 % ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o 3. palestinský film nominovaný na Oscara. (morgos)
  • Jedná se o první palestinský film plně financován Palestinci. Rozpočet dosáhl 2 milionů amerických dolarů. (morgos)
  • Keď Omar (Adam Bakri) večeria so svojou rodinou, jeho mladší súrodenci preberajú striedania futbalistov. Jedná sa o španielsky klub Real Madrid a ich trénera José Mourinha, ktorý tím viedol v rokoch 2010 až 2013. (Sticks)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama