Reklama

Reklama

Palmipédarium

  • Slovensko Palmipedárium (festivalový název)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Fantasy / Drama / Rodinný
Francie, 2012, 10 min

Režie:

Jérémy Clapin

Scénář:

Jérémy Clapin

Obsahy(1)

Malý Simon žije se svými rodiči v domku na venkově. Je tichý, zamyšlený a tráví hodně času o samotě. Když ho otec jednoho dne vezme na lov kachen, najde si Simon nového, zvláštního kamaráda. (Rembrant)

Recenze (4)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Něžně ilustrovaná cynická bajka o důležitém a nehezkém momentu v životě obyčejného, právě ne příliš přemýšlivého a trochu tupého dítěte s obyčejnými tupými a nepříliš přemýšlivými rodiči. O tom, jak v každém obyčejném, a tedy málo vnímavém člověku přirozeně sídlí krutost, lhostejnost a tupost, s níž neuvažují nad svým jednáním a vztahováním se k okolnímu světu, s níž ho jen v pravidelných cyklech konzumují, o prvním získaném pocitu viny a z něj čerstvě vylíhlém, poprvé zaznamenaném a nevyhnutelně už pokřiveném svědomí. O neohrabaném pokusu se toho nehezkého tvora zbavit, o prvních záchvěvech uspokojení, které obyčejným lidem působí, když jsou nevšímavě krutí k bezbranným, když jsou násilní (ten první moment, kdy hoch vykročí a zaplaší kachnu, jež se odvážně pokusila uzmout drobeček spadený k jeho nohám, ten první moment, kdy otec vrazí synkovi do ruky vábničku, kdy mu ušijí mundúr, stejnokroj koloběhu činností bez otázek a zření). A ne, není to film o znásilňování dítěte k jednotvárnému životu ignoranta, venkovského burana ve šlépejích svých rodičů, je to o cynická sonda o dítěti, ve kterém to jako v semínku rostliny všechno už připravené je, že je to vlastně už teď nesympatický hoch, ať už přirozeně tím, do jaké rodiny a komu se narodil, nebo jak ho formovaly první okamžiky prostředí, že je to nezaměnitelné káčátko svých rodičů, malý kleštěnec a rovnou i kleštitel možností, malý předobraz svého otce, tyránek neschopný empatie, zadumaný jen na povrchu, bez šance proniknout k podstatám - pokryteček zaujatý nanejvýš tím, jak by se mohl vyhnout nepříjemným pocitům z tušení, že skutečnost by mohla být složitější než život, který ho čeká a který bude plný nepochopení, bez vhledů a proměn perspektiv. Film je o to působivější, oč klidněji, smířeněji a vědoucněji přerod dítěte v křivého podvodníka na vlastním svědomí sleduje, jako by až zalíbeně, protože vědoucně nazíral tu nemožnost cokoli na tom změnit. Zkrátka nám tu roste příští ničitel s puškou, malý fašista, už je to v něm pevně usídlené, a nic se na tom nezmění. *** Podívat se je možné zde: http://vimeo.com/86528386. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavá grafická stránka, ale to je tak všechno, co mi tenhle film řekl. Snaží se o temnější emoce, které jsou způsobeny i volbou barev a prostředí, celkově je to však něco, co mi nic nepřineslo. Díval jsem se na film celou dobu bez toho, aby to se mnou cokoli udělalo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* po shlédnutí skvělého Clapinova filmu Kde je moje tělo? , od kterého jsem znal jen jeho starší Skhizein, jsem dostal chuť i na ostatní kraťasy. Tento má taky docela hutnou atmosféru, ale nějak mi chyběl tah na bránu ... přesto dokázal zaujmout a zamyslet se. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

redwik odpad!

všechny recenze uživatele

Taký príbeh o ničom, a ako hlavné postavy sú tam chlapec a akýsi vták (alebo je to niečo iné?). Zbytočných 10 minút môjho času, mohol som si pozrieť radšej niečo iné, toto video mi vôbec nič pozitívne neprinieslo. Po Good Vibrations je tu síce ďalšia zaujímavá animácia, avšak tentoraz s otrasne nudným príbehom. Bohužiaľ. ()

Reklama

Reklama