Reklama

Reklama

Národní bezpečnost

(festivalový název)
  • Jižní Korea Namyeong-dong 1985 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Aktivista Kim Geun-tae byl v roce 1985 před očima své rodiny unesen a dvaadvacet dní mučen. Neblahá kapitola korejské historie se v tomto tísnivém a sugestivně zahraném filmu před očima odvíjí ve vší bolestnosti a vedle otevřeného odhalování brutálních policejních praktik vyzdvihuje též sílu vůle. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Vilg 

všechny recenze uživatele

Tohle hodnocení je problém. Na jednu stranu se jedná o závažné téma a vynucená přiznání k nespáchaným politickým zločinům prostřednictvím mučení by měla být veřejnosti připomínána pravidelně, aby se zvedl dostatek iniciativy k jejich vymýcení a důsledné likvidace, kdekoliv na světě se dějí. Dále je tu psychologická rovina, která předvádí předělání vzpurného člověka, chovajícího víru v zákony a lidská práva, na zdeptanou trosku, která ve finále podepíše vše, co se jí předloží - i to je určitým způsobem působivé. Sice odstrašující, ale působivé. Ale pak je tu ta příšerná repetitivní nuda, která se objevuje právě ve chvílích, kdy by měl snímek vyeskalovat a rozdrásat divákovy nervy - během mučení samotného. Film selhává v jakémkoliv pokusu vtáhnout diváka do děje a od začátku do konce nedává naprosto žádnou motivaci, proč by mu mělo na Kimovi záležet, kromě toho, že mu ubližuje banda blbečků. Proto je hodnocení problém. Chtěl jsem dát 3, kvůli zvolenému tématu a kvůli démonizaci Oh my darling Clementine, která byla výborná, ale nakonec dvě. Co se imerze týče, byl by to odpad. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Jednomu by se mohlo zdát po přečtení obsahu filmu nebo některých zdejších komentářů, že nás čeká variace na japonský morčátko http://www.csfd.cz/film/179799-za-ginipiggu-akuma-no-jikken/. Chyba odhadu. V podstatě jde o dvojí a ani jedno není užívání si explicitnosti mučení. Korejci se filmem vypořádávají s vošklivým strašákem v ne moc staré skříni, informační hodnota cenná především pro mladý, kterým bych tímto filmem klidně vykládal naše padesátý léta. Korejská historie je zásadní především pro samotný Korejce. Druhá, zajímavější rovina je ve sledování skupiny trýznitelů, vztahů mezi nimi (a vězněm), vývojem. V místnosti, kde se odehrává brutální mučení, v podstatě souběžně můžeme sledovat obyčejný pracovní prostředí podobný kdejakýmu předrevolučnímu závodu se zaměstnanci, co s nevolí hákujou svoje dvanáctky a řeší problémy s buchtama a alkoholem. Jo a to, že někomu teče z koulí krev, ještě neznamená, že je nemá. ()

Reklama

integer 

všechny recenze uživatele

V podstatě se můžu podepsat pod to co napsal Vilg. Problémem tohoto filmy je jeho ubíjející monotematičnost a kdyby tvůrci zkrátili mučení na polovinu a více se soustředili na minulost hlavní postavy, rodinu, případně pozadí popisované vojenské diktatury jistě by se to pozitivně podepsalo na zábavnosti filmu. ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Brilantně zrežírované drama. Odehrává se sice výhradně mezi dvěma místnostmi, přesto je ale každá další sugestivní scéna mučení díky Jeongově režijnímu umu naprosto pohlcující. Vězeňská dramata s důrazem na utrpení vězňů obvykle ztrácejí dech po první hodině, Národní bezpečnost ale díky (některým) komickým vedlejších charakterům a snovým sekvencím drží trumfy v rukávu po celou dobu. A to jsem ani nezmínil to upřímně poselství. 90% (KVIFF 2013) ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě vyděsilo, že tohle, co u nás dělali komunisti v padesátých letech, se v Jižní Korei odehrávalo v roce 1985 a jen o tři roky později tam proběhly 24. Letní olympijské hry. Ať mi nikdo neříká, že vedení tehdejší junty nebylo nijak spjato s následující vládou a nebylo napojeno na už tehdy velké firmy jako například SAMSUNG. Myslím si dokonce, že bývalí diktátoři nebo jejich spolupracovníci či rodinní příslušníck jsou dodnes ve vedení těchto firem. Jenže geopolitická mapa světa říká, že Jižní Korea je strategické místo, navíc na severu velký Kim, takže USA nad lecčíms zamhouřily oči. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama