Reklama

Reklama

Film o filmu Osvícení

(festivalový název) (TV film)
  • USA Making 'The Shining'

Obsahy(1)

Klasický film o filmu, tentokrát k filmu Osvícení režiséra Stanleyho Kubricka natočený jeho dcerou Vivian. Najdete ho jako bonus na DVD Osvícení. (poz3n)

Recenze (22)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Osmnáctiletá Viv měla na place roupy, tak jí táta Kubrick navrhl, jestli by nechtěla vzít svoje oblíbené hračky – kameru Aatonku upravenou vynálezcem steadicamu Garrettem Brownem a reportážní kazeťák vyvinutý původně pro CIA (to se tak někdo má) – a natočit něco o tom, jak on natáčí. Tož ho vzala za slovo a vyšel jí z toho svěží, uvolněný dokumentík ve stylu cinéma vérité (žábu Vivian bral štáb jako přirozenou součást prostředí a na nic si před ní nehrál), který když si pustíte s komentářem autorky nahraným u příležitosti vydání restaurované verze Osvícení, ani vám nebude vadit, že v něm tatínka nikde nezpovídá – její vlastní náhled do tátových pracovních metod je dostatečně poučený i poučný. ()

Cuzan 

všechny recenze uživatele

Milý film o tom, jak to vypadalo v zákulisí při natáčení The Shining. Jednak moc prima vidět Kubricka a celý jeho tým při práci, a pak také potěšila upřímná zpověď Shelley Duvall, jak byla vystresovaná a Kubrick jí pushoval, až byla na pokraji zhroucení. To dneska od herců ve filmech o filmu neslyšíte, všichni akorát říkají, jak to bylo skvělé a jak si to užili, což je neskonalá nuda. A možná teda taky už málokterý režisér má podobný přístup jako Kubrick. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ničím extra výjimečný dokument, nebo lépe řečeno bonusový obsah. Stejně jako u mnoha jiných i zde se podíváme do zákulisí, poslechneme si rozhovory s Jackem Nicholsonem, Shelley Duvall, nebo třeba Scatmanem Crothersem. Věřím, že si natáčení užili, jiní měli co dělat s psychickým nátlakem, ale mě nikdy Kubrickovo Osvícení nějak závratě nenadchlo – potažmo celý příběh a Kingovu knihu jsem nikdy nečetl. Nicméně jsem se rád podíval na natáčení některých scén i na dopracování k jejich finální podobě. Každopádně jde o obyčejný průměrný dokument. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Originálne natočený dokument jedného fantastického filmu, ktorý okrem profesionality a aj neprofesionality všetkých zúčastnených vytvára mozaiku, príbehov a skutočností, ktoré nám odhaľujú osobnosť jedného z najlepších režisérov svojej doby, vďaka dokumentu od jeho dcéry Vivian. to že som sa pri ňom skvelo bavil nemusím podotýkať. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Není to film o filmu, ale v podstatě outtakes ze zákulisí. Kubrick nám řekne dvě věty, Nicholson si bude čistit zuby v koupelně a rozepínat poklopec a košili před kamerou. Jediná pro mě zajímavá informace a fun fact: malý Danny ani nevěděl, kolik peněz za natáčení dostane. Myslel si že třeba tak dva dolary, a přemýšlel, co mu za účast na natáčení jeho rodiče asi koupí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama