Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a výživný dokument o životě a tvorbě jedno z nejuznávanějších režisérů všech dob. Dokument, který mě možná ovlivnil v tom, abych si udělal jiný obrázek na samotnou postavu Kubricka, ale rozhodně mě nijak nepřesvědčil ohledně jeho filmů. Větší polovinu z nich jsem viděl a nikdy mě nebavily a upoutaly, snad jen Osvícení mě nadchlo. Ale tenhle dokument stojí za to a bavil mě více než jeho filmy. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Bylo velice zvláštní poslouchat přední světové režíséry (Scorsese, Allen, Spielberg, Pollack...) a také herce (Nicholson, Kidman, Cruise, McDowell..) s jakým respektem a obdivem vzpomínají na Stanleyho Kubricka. Každý na něj měl vlastní osobitou vzpomínku, ale jedním si byli jisti úplně všichni. Kubrick byl pravý perfekcionista, který filmu obětoval celý svůj život. Byl to typ člověka, který si nenechal zasahovat do práce a vždy měl poslední slovo on. Zasloužil se o řadu filmových prvků, které byly přelomové a nejen díky nim jsou Kubrickovy filmy nesmrtelné. Jeho svérázný filmařský styl byl příčinou mnoha sporů s veřejností a snad žádný jeho film se neobešel bez problémů. Kubrick ale všechno překonal, a nyní, po jeho smrti si uvědomujeme, že byl jedinečný a že odešla jedna z největších filmových osobností. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pocta muži, který dokázal to o čem sní každý režisér...Dokázal se divákovi zarýt svými filmy do duše tak aby na něj nikdy nezapoměli. Byl slavný, přesto to nedával znát. Byl chytrý, přesto pro diváky a fanoušky uzavřený. Miloval svoji rodinu a byl velice autoritativní člověk. Bavilo ho točit filmy a ke konci svého života litoval, že jich natočil tak málo...i když málo, přesto zanechal velice hodnotné filmy, které píší historii filmového průmyslu. Opravdu nádherně zpracovaný a s laskavostí natočený dokument o muži, kterému záviděl téměř každý americké režisér. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick je pro mě jedna z nejváženějších postav kolem filmu vůbec, proto jsem k tomuto dokumentu přistupoval velice opatrně a se strachem či nedůvěrou. Jednoduše jsem se bál, že jeho život, jeho díla, cokoliv jeho nebo on sám, popřípadě dokument nevyzní dobře a že budu zklamaný. Naštěstí se tak ani v nejmenším nestalo. Dokument je nacpaný fakty, výpověďmi Kubrickových spolupracovníů, přátel i členů rodiny, obsahuje svižné, trefné a zajímavé komentáře k jeho dílům i k jeho osobě. A ačkoliv je to trochu divné u biografických dokumentů, tak tento kousek dokáže diváka zcela pohltit a dokonce vyvolává silné emoce. Myslíte si, že u dokumentu nelze brečet? Asi toho dost nevíte.... ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla vybrat pouhých deset opravdových osobností naší planety, Stanley Kubrlick by patřil stoprocentně mezi ně. Jeho přístup k práci, režii, filmu celkově, smysl pro detail a schopnost jednání s lidmi jsou doslova fenomenální, jak ostatně vzpomíná každý, kdo s ním aspoň chvíli přišel do styku. Režisér, který byl schopen pro svá díla udělat cokoliv, získat si respekt i těch nejváženějších kameramanů a ve filmech vnést humor do nepříjemných sociálních (The Killing) i politických (Dr Strangelove) situací, přenést na filmové plánto kontroverzní Lolitu, užít si psychologicky náročné násilí Londýna (Clockwork Orange) nebo udělat z Jacka Nicholsna nezapomenutelného psychopata z Shining. Aneb slovy Toma Cruise: 'Už nikdy tu nebude takový film, jaké točil Stanley'. Výborný dokument složený ze vzpomínek Kubrickových blízkých a spolupracovníků na přípravu jeho slavných děl. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama