Reklama

Reklama

The Stone Roses: Made of Stone

(festivalový název)
  • Velká Británie The Stone Roses: Made of Stone
Trailer
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2013, 97 min

Režie:

Shane Meadows

Kamera:

Laurie Rose

Hrají:

John Squire
(další profese)

Obsahy(1)

„Pokud ten film necháte natočit někoho jiného, zabiju se," řekl režisér Shane Meadows kultovní manchesterské rockové kapele The Stone Roses a ta ho nechala režírovat energický dokument o jejím návratu. Meadows přežil, podaří se totéž nesváry sužovanému objektu jeho zájmu? (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

giblma 

všechny recenze uživatele

"Mančasta" dal světu spoustu čupr věcí. Buzzcocks, Chemical Brothers, Doves, Elbow, Happy Mondays, Joy Division a New Order, The Fall, The Smiths, nebo třeba Wu Lyf, podle kterých máme na bytě pojmenovanou wifinu. A pak jednu špatnou věc - Oasis. A samozřejmě ke kladům ještě patří The Stone Roses. Nemusíte být jejich sklaní fanoušek (já nejsem), nemusíte znát pozadí manchesterské scény a znát zkazky o Haciendě (pro hudební freaky viz také třeba Winterbottomův 24 Hour Party People o tomto legendárním klubu), ono to prostě funguje, pokud máte hudbu alespoň trochu rádi. Na fanouškovství totiž stojí celý film - když vidíte fanoušky s elpíčkem pod pažou utíkat pro lístek na koncert zadáčo. Režisér Shane Meadows je viditelně dojatý, když poprvé vstoupí do zkušebny skupiny. Euforie šťastlivců na extra koncertě a lítost těch, co se na představení nedostali. V raném rozhovoru pro televizi John a Ian odpovídají, že chtějí dosáhnout toho, aby člověk co příjde na jejich koncert, chtěl potom sám založit kapelu. Jako sorry, ale když Šutry spustí na úvod prvního koncertu po bůhví kolikati letech I Wanna Be Adored a tisícihlavý dav zpívá s nima, PROSTĚ CHCETE ZALOŽIT KAPELU!! (MFF KV 2013) ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Od fanouška pro jiné věrné... Standartní dokument ze zákulisí kapely, jehož hodnota spočívá v mimořádně dobře realizovaných záznamů živých vystoupení. Zbytek filmu ovšem nezapře nekritický obdiv a problémy, před nimiž byl postaven Shane Meadows samotnými The Stone Roses v průběhu natáčení. Úvodní dynamická montáž naznačí dramatický příběh plný zvratů. Skutečnost je o poznání přímočařejší - skupina nahrála přelomový debut a pak bojovala s vzájemnými spory i očekáváním fanoušků. Meadows věnoval mnoho času úspěšnému prosazení ve druhé polovině osmdesátých let, kdežto únavné rozmíšky další dekády stěží zmíní. Členové kapely o tom mluvit nechtějí, spíše se pokouší o domněle vtipné hlášky a srší náhlou energií. Nejvíce o nich poví sesbírané archivní záznamy výstupů ve všemožných talk show - pobaví zvláště interview se zpomalenou moderátorkou měsíc před vydáním první desky. Naopak mi scházelo vysvětlení, jak a koho ovlivnili The Stone Roses, kam patřili v místní scéně. O tyto informace Meadows nezavadí, raději zachytí fanoušky při pokoncertové extázi. Nic proti, leč příště podobný dokument naladím pouze v případě, že budu rovněž skalní. (MFFKV 2013) ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Shane Meadows mapuje comeback manchesterské rockové kapely The Stone Roses v roce 2011 z části jako velký fanoušek (sám v dokumentu prozrazuje, že kdyby ho nesměl režírovat právě on, spáchal by sebevraždu), ale rozhodně nic nepřikrášluje a předvádí zcela objektivní dokumentární práci - kapelu nám ukazuje i ve velice nelibém světle (zpackaný koncert v Amsterdamu). Zároveň buduje atmosféru nejistoty pro nezasvěcené, kteří do poslední chvíle neví, zda toto je dokument o úspěšném znovuzrození The Stone Roses, či o jejich opětovném rozpadu. Pro fanoušky TSR rozhodně povinnost. [KVIFF 2013] ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Stone Roses jsem pred filmem neznal. Ted jsem fanousek. Diky Shane za skvely dokument plny muziky a za skvele predstaveni kapely, z ktereho fanouskovstvi primo kape. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama