Reklama

Reklama

Paradžanov

(festivalový název)
  • Ukrajina Параджанов (více)
Trailer

Obsahy(1)

Originálně pojatý životopisný snímek přibližuje klíčové okamžiky v životě a tvorbě geniálního, sovětskou mocí pronásledovaného režiséra arménského původu Sergeje Paradžanova. Režisérské duo při výtvarné stylizaci snímku bohatě využívá Paradžanovův nezaměnitelný rukopis a divákům plasticky přibližuje jeho osobité vidění světa. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Katullka 

všechny recenze uživatele

Průměrný životopisný snímek, který nijak nevytrhne ať už znalce či neználka Paradžanova. Velmi krátká stopáž nepojme nic, co by člověka zaujalo. // 48. Mezinárodní filmový festival, Karlovy Vary, 2013 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jediným problémom Paradžanova je v mojich očiach nerozhodnosť režiséra sústrediť sa na jednu kapitolu slávneho režiséra. Potom samozrejme vznikne kronika celého jedného života, kde sa zastavíme pri niektorých zaujímavých momentoch a rýchlo ideme ďalej. Výsledkom je povrchnosť. Určite je zaujímavé sledovať, ako sa nakrúcal film, ktorý ste videli, ale ak ste od Sergeja nič nevideli, nebude vás baviť ani film. Nehovoriac o tom, ak neviete, kto to vôbec bol. Mohol vzniknúť film o jeho väznení, o natáčaní jedného konkrétneho filmu, o jeho osobnom živote, alebo ešte lepšie o najzaujímavejšom období života. Vznikol film o všetkom, čiže trochu oklieštený a kĺzajúci po povrchu. Výborný je Avedikjan v hlavnej úlohe, vďaka nemu sme schopní preniknúť do režisérovho myslenia a cítenia. "Paradžanov, genius"....pochopíte po filme. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2015] Pastva pre oči, ktorá je však miestami podobne chaotická ako bohémsky život a tvorba sovietskej režisérskej legendy. V ostatnom súhlasím s Andertonom. 65% ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Inscenování událostí ze života a tvroby, úryvky nově vytvořených záběrů filmů střídány autentickými. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Paradžanov není klasickým životopisným portrétem. Snaží se přiblížit postavu bouřlivého sovětského režiséra v pouhých několika epizodách, v nichž je rovnocenně podán jeho soukromý život, veřejné vystupování a samotná esence jeho tvorby. Výsledkem je stylisticky různorodá mozaika, na níž je sympatická hlavně snaha evokovat proměnlivý styl režisérových snímků a prolínat ji s původními poetickými postupy pramenícími spíše v živelnosti Paradžanova. Ten je pozoruhodně a až pábitelsky ztvárněn Sergem Avedikianem, který i z ilustrativní epizody dokáže vytvořit živelný obraz. Daří se mu tak alespoň pro daný okamžik umírnit zásadní problém filmu, spočívající v tom, že život režiséra je pojímán jako řada poměrně vzdálených autobiografických zastavení, které přinesou určitou informaci (může jít pouze o historku z natáčení) a propojí ji s postupným odkrýváním režisérova svérázu. S postavou se tak zachází jako s jakýmsi exponátem, který je ukazován ze všech stran a popisován zasvěceným znalcem. Z názorných "demonstrací" se pak nedaří vytvořit pocit života, souvisle probíhajícího na pozadí. Postava jako by nám neustále pronikala mezi prsty, nedala se pevně uchopit jako ucelená hmota. Bohužel i přes jisté přesahy snímku na obecný úděl tvůrce musím na závěr konstatovat, že tento "obrázkový životopis" velkého režiséra divákovi nepřinese o mnoho víc než jakýkoliv středně rozsáhlý portrét z filmové encyklopedie. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama