Reklama

Reklama

Moje žádná rodina

(festivalový název)
  • Rakousko Meine Keine Familie (více)

Obsahy(1)

Ve velmi osobně laděném pátrání po svém biologickém otci rozkrývá rakouský tvůrce Paul-Julien Robert skutečnou podobu života v jedné z největších evropských komun v městečku Friedrichshof, jejíž členové vyznávali společné vlastnictví, volnou lásku a především značně kontroverzní způsob výchovy dětí. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (4)

MM11 

všechny recenze uživatele

Osobní nasazení režiséra si zaslouží respekt… O podivných seancích, filmech a jiných aktivitách vídeňských akcionistů je známo celkem dost. Lidé v Rakousku mají údajně slušné povědomí také o akcionistické komunitě, kterou od sedmdesátých let pevně (míněno diktátorsky) vedl Otto Muehl. Tento sugestivní dokument prokázal, že stále je o čem mluvit a na odhalení čeká množství materiálů. Režisér Paul-Julien Robert snímek pojal jako vyrovnávání s dětstvím, které strávil v komunitě. Konfrontace s matkou, hledání dalších pamětníků, pátrání po otci – vše je mimořádně osobní a tíživé. Vzbuzuje obdiv i podivení nad otevřeným vystavením takové zkušenosti. Robert líčí, jak Muehlova skupina manipulovala, převracela význam slov, obratně vydírala. To vše za účelem zrušení mocenských elit a dosazení vlastních hodnot. Vzpomínky a citace doplňují akcionisty natočené záznamy (zachytili snad úplně všechno, na zpracování čeká tisíce hodin materiálů). Zrnité a odpudivé záběry pro mě znamenaly vrchol filmu. Kdyby někdo sestříhal objemný materiál do dvou hodin plných Muehla a bez autorského komentáře, byl bych první, kdo si koupí lístek. Říkám to však poněkud nerad, neboť režisér Robert v debatě po filmu připomněl, že snímek nebyl o Muehlovi, nýbrž o osobních zkušenostech a manipulacích členů jeho věku. Snažil jsem se to respektovat a nechat se vést jeho záměry. Snímek si to totiž zaslouží. (MFFKV 2013) ()

VilemRousi 

všechny recenze uživatele

Silný emocionální dokument (ještě umocněný atmosférou MFF Karlovy Vary 2013). To co trochu ztrácí na poli filmařském (v ČR není toto téma tak známé a tedy chybělo mi důkladnější vysvětlení kontextu), to vytahuje zase zpátky závažnost tématu a ono autobiografické pojetí dokumentu. Určitě by tento film neměl zůstat jen v rámci festivalových sálů! 4* ()

Reklama

billyador 

všechny recenze uživatele

Po Die Vaterlosen další pecka z ostrajchu, která si bere tak trochu na paskal "svobodne komunity" v 70. a 80. letech . Ty zly veci, které v cloveku jsou, a které v podstate nevyhnutelne zenou podobne projekty do zkazy, jsou v tomto snimku pokradmo naznacovany pochopitelne autentičtěji a skutecne jen po kouskach. Nejzajimavejsi je ovšem forma autobiografie, která spolu s pomerne tvrdou, presto přátelskou, dokumentaristovo/synovo snahu o zpoved matky, která ma na svedomi osud pana režiséra. Myslim, ze prave autenticnost a opravdu hluboky pohled do toho, jak podobny projekt poznamenal generaci lidi, které vyprodukoval, je natolik strhujici, ze si ho uzije siroke publikum... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jel jsem po Německu a Polsku cyklojízdy po komunitách, ale žádná neměla společný sex. V tom je dokument neobvyklý. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama