Reklama

Reklama

Mamay Umeng

(festivalový název)
  • Filipíny Mamay Umeng
Trailer
Filipíny, 2012, 75 min

Obsahy(1)

Malebná filipínská vesnička, v ní lidé v každodenním shonu – a také čtyřiaosmdesátiletý muž čekající na smrt. Mimořádně citlivý snímek nabízí fascinující pohled na stárnutí, které sice neukazuje nijak lákavě, ale zároveň zprostředkovává vítané zastavení v rychle ubíhajícím čase. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

pmftsc 

všechny recenze uživatele

zprostředkovává zpomalené životní tempo, vcelku poklidně dobíhající. Statická kamera poslouží, symbolika snad trochu "in your face", no jak se to vezme, no co, a též nějak poslouží. Vlastně vcelku milý film, přestože záživný podle odpovídajícího.. "zažívání" :)) ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem podobným filmům vděčný. Díky nim totiž nabývám stále silnějšího přesvědčení, že musím natočit vlastní film. Pravděpodobně bude působit stejně kontemplativním a vyprázdněným dojmem jako Mamay Umeng, a pokud jej někdo nařkne z bezobsažnosti a zároveň bude obhajovat snímky jako tento, budu daného člověka považovat za vrcholného pokrytce. Ačkoliv to může znít absurdně, protože dané snímky nemají pranic společného, při sledování jsem si vzpomněl na rozšířené verze Pána prstenů. U nich mi taky přišlo, že tvůrci v mnoha momentech pokoušejí mou trpělivost. Představte si například následující situaci: Více než osmdesátiletý dědeček, který z profilu připomíná želvu, si to vykračuje asi 20 metrů po náspu (což v jeho případě znamená zhruba minutový přesun), poté na něj kdosi zavolá, on se otočí na pětníku a stejně dlouhou dobu jde zase zpátky (tato scéna se pak objevuje také na konci, ale dědeček v ní tentokrát přejde celý, odhadem stometrový, úsek). Nebo: Dědeček stojí nahý před zrcadlem a pozoruje se (jedna minuta). Prostě záběry, které mi jako už dostatečně znavenému divákovi připadaly nekonečné. Mamay Umeng drží při životě pouze umírněná stopáž, mít film tři hodiny, nemilosrdně bych jej spláchnul do odpadu (případně bych u něj - a to je ještě pravděpodobnější - usnul). ()

Reklama

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Přestože mám určitě výhrady k příliš "nezápadnímu" tempu děje, které je ještě umocněno absolutně statickou kamerou, nalezl jsem ve snímku unikátní výpověď o pocitech člověka na sklonku života, kdy se režisérovi podařilo donutit diváka koukat se chvíli na svět očima hlavního hrdiny. Atmosféra všedního dne, symbolika věčného hledání, přesto jsem u toho málem usnul, tak si to nějak přeberte. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama