Reklama

Reklama

Neznámý od jezera

(festivalový název)
  • Francie L'inconnu du lac (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Malebná jezerní oblast zaměřená na gaye. Franck zde rád tráví letní odpoledne, zaplave si a seznamuje se s ostatními muži. Spřátelí se se samotářem Henrim, ale během krátkých rozhovorů není schopen spustit oči z Michela, cizince s dokonalým tělem a vábivým knírem. Když jedné noci Franck přistihne Michela při hrozivém činu, místo aby to nahlásil na policii, je k Michelovi přitahován ještě silněji směsicí paralyzujícího strachu a nepotlačitelné vášně. Franck musí své touze vyjít vstříc za každou cenu. Muži propadnou vášnivému románku, který je stejně nebezpečný jako vzrušující. Alan Guiraudie zručně vytváří dusivou atmosféru dech beroucího napětí a za jistou režii svého fascinujícího, sexuálně explicitního thrilleru na loňském festivalu v Cannes zaslouženě získal cenu Un Certain Regard. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

aniabo 

všechny recenze uživatele

U všech těch synopsí o vraždě, vášni, penisech a pláži se neuvádí, že film je téměř vyprázdněnou narací, tedy vpravdě rozplácnutost, děj neexistuje, nic se neděje, všechno je pomalé, lidi mluví trošku, auta parkují dlouho. Ale když je na to člověk připravenej tak je to myslím celkem div světa, každý záběr podnětem k hluboké fascinaci, zvuková stopa, tedy ticho, šplouchání, malilinko ptáčků, je působivější než celej orchestr, herci jsou neskutečně přirozený, jsou krásný a chlupatý, sex je příjemně uvěřitelnej. Obdivuhodně vytvořený mýtický časoprostor na velmi specifickém příběhu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čistě artová záležitost stavící na obraze, opakování motivů, symbolech a zdánlivě nenápadných konverzacích. Lyricko epický příběh, kdy krajina okolo jezera napovídá, co by měl divák očekávat. Jakmile se začne zvedat vítr, na jezeře se objeví vlny a koruny stromů se začnou pod náporem větru ohýbat, jakmile neklidný ševel listů zesílí, pak se Zlo vyloupne ve své pravé podobě. Do pomalého příběhu vstupuje neklid, napětí a strach, vše pak vrcholí mrazivým koncem (lepší zakončení mě nenapadá). Modrá hladina se třpytí, šedne a černá a Smrt se těší na nové přírůstky. Nevhodné pro diváky libující si v akci a dynamickém ději + nepřipravení by mohli být zaskočeni otevřenými sexuálními scénami bez zábran, kdy použité prostředky jsou rázu pornografického, leč zde jsou právě jen prostředky, nikoliv cílem. Formálně fascinující. Čtvrtou * dávám především za závěr filmu. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

Hezkej pokus o artový thriller s minimalistickými prostředky v přirozeném a reálném prostředí, kde se nic neřeší. Pomalu plující děj přináší kupodivu plno napětí a tím nemyslím v kalhotách, i když explicitních scén je tam nepočítaně - homofobové si určitě užijou ;-)) Postavám jsem věřil všechno a atmosféra byla gradována na jedničku. Ještě větu k závěru, který tady docela rozebírají: Ten mě v první moment zklamal, ale po čase jsem pochopil, že to líp ukončit nešlo.... doufám, že jsem tím nic neprozradil. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Mně se to prostě líbilo. Dokonce víc, než "Ta zvláštní láska". Navíc jsem poznal dubléry, takže jsem si řekl, že snad nějaký filmový postřeh mám :) Nepřišlo mi to naturalistické/explicitní, ale naturistické/přirozené. AUTENTICKÉ Při těch barvách a otevřenosti je ten film vlastně minimalistický. Zachycení atmosféry dokonalé. Zvlášť pro toho, komu jsou reálie aspoň trochu známé. Sex mě rozhodně nerušil, přišel mi přirozený. Ne že bych se toho všeho chtěl účastnit. Nechci mít další trauma z dětství :) Na jednu stranu kouzelné, uvolněné… na druhou stranu odosobněné – komicky až děsivě, jak je komu libo. A kdo je schopný vidět přesah, tak si film užije. Nejděsivější je zdravé rozhořčení inspektora, nad tím, jak někoho "z nich" zabijí, a nikdo si ani nevšimne… Vzpomněl jsem si na Cizince Alberta Camuse. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jezerní pláž, přilehlý les a parkoviště. Místa, jež jsou neukotvená v době, poloze a snad ani realitě. Alain Guiraudie natočil provokativní poetický snímek, jenž díky své retrospektivitě výtečně (i když doslovně) komentuje současnou virtuální dobu. Děj je rozdělen do tří odlišných úseků (seznámení, sexuální partnerství, vyvrcholení), mezi kterými graduje napětí a vyostřuje se atmosféra. Jednotlivé úseky se skládají z několika částí, jejichž náplní je neustále se opakující schéma (příjezd na parkoviště, navázání kontaktu, procházka po lesíku, odchod) odkazující na internetové seznamky (login, pokec, možná schůzka, logout). Odlišnost třech hlavních pasáží je tu dána zejména změnou nálady (zapříčiněnou dějovými zlomy), tedy divákovým vnímáním, řemeslně se příliš neliší. Guiraudie klade důraz na autentičnost. Nepoužívá hudební doprovod, děj omezuje pouze na uvedené lokace, a k vytváření atmosféry používá výhradně vizuální prostředky a divákovu obeznámenost s fakty. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama