Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 4
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (43)

Trailer 4

Recenze (1 747)

castor 

všechny recenze uživatele

Takové počítání zvládne i druhák. Sečtení dvou komiksových ikon znamená v producentské mašinérii jednoduché počty. Pojďme to zkusit, ať to stojí, co to bolí. První hodinku jsem si to docela užíval a hlavně dával díky hercům a tvůrčí snaze pozor. Gradování konfliktu mezi Clarkem Kentem a Brucem Waynem je nicméně spíš vzdálené a chtěné, ale na plátno se ho moc nedostalo, oddalování fyzické konfrontace neporozumíme, počínání některých důležitých postav není moc pochopitelné, režijní styl moc nestrhne, se scénáristickou vatou si Zack Snyder nedokázal poradit. Prostě za sebou jen někdo skládal scény, které nejsou nijak zajímavé. Párkrát se ušklíbneme, párkrát nelichotivě usmějeme, ale vesměs doklopýtáme do finále bez výrazných ztrát kytiček. Jenže já coby divák, který se klidně mohl očekáváním vrátit do mládežnických let, si to prakticky neužil. Bylo toho hodně a stejně tak nic. Příliš dlouhé, příliš bez emocí, příliš digitální. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem asi oficiálně starý, protože ZBYTEČNĚJŠÍ komiksovku, než BATMAN V SUPERMAN: ÚSVIT SPRAVEDLNOSTI, jsem v kině neviděl dobrou dekádu. Možná by nevadilo, že je to vlastně jen trailer na budoucí týmovky a sólovky. Klidně bych asi i akceptoval ten (znovu) finální digitální bordel, který začne být po chvíli hrozně nepřehledný a nezáživný. Co se mi ale odpouští těžko, to je naprosto šílený scénář, kdy postavy s oblibou reagují na něco, co nemohou vědět (Lois Lane je v závěru skoro za vědmu), případně se pro potřeby vývoje děje chovají jako úplní idioti. Affleck podává ok výkon, ale samotný Bruce-Batman je většinu času za debila - viz již úvodní dramatická scéna, kdy (tenhle spoiler si dovolím, protože jde o scénu z traileru) vůbec nedává smysl, proč vlastně k budově jede? Těžko tam někoho zachrání. Ale ok, chce se angažovat. Očividně je nejlepší šéf na světě, protože zaměstnanci poslušně ČEKAJÍ na smrt, než jim Bruce po telefonu dovolí, aby opustili stanoviště! No a když už Bruce konečně k troskám dorazí, "náhodou" je tam holčička jedné z obětí z domu. Takže to chápu dobře, že matka měla dítě na ulici a místo toho, aby za ním běžela, tak čekala, až bude padla? Podobných scenáristických perliček je ve filmu mrtě. Je mi to skoro blbé napsat, ale v mém osobním Batman žebříčku to neskončí na úrovni Batman a Robin jen proto, že to má temnější vizuál, výbornou Wonder Women a jeden dobrý nápad s bombou. Zbytek je ale prostě špatně. Je třeba dodat, že to dost možná (podobně jako u některých filmů Ridleyho Scotta) začne dávat smysl v prodloužené verzi. To je ale v tuhle chvíli naprosto nepodstatné. DODATEK k Ultimate Edition: Změny jsou a k lepšímu (hlavně linka okolo soudu/obvinění Supermana je lépe propracovaná, dokonce i s novým twistem), ale úvod i akční závěr beze změn, stejně tak Batmanova pramalá motivace k tomu, aby chtěl Supermana vymazat z povrchu Země. O "Martha" efektu nemluvě (ale s tím se nic dělat nedalo) a eRko z toho taky moc cítit není. UE za 60%. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Tříhodinová ULTIMATE EDITION___Definitivně dospělý komiks. S tímhle filmem se to má stejně jako s Nolanovým ´The Dark Knight Rises´. Je podobně autorsky ambiciózní, je vyprávěn ve velké epické šíři, chce toho hodně sdělit, takže mu běžná stopáž nestačí, prostě je tak rozmáchlý, že mu to možná škodí a že ho běžný divák nedocení, což je škoda. Podle ohlasů jsem se dopředu bál Eisenbergova přehrávaného Lexe Luthora - a zbytečně, bál jsem se, že Snyder ze sebe vyloupne své druhé já - tj. nevybouřeného puberťáka, náchylného k digibordelu a destrukcím všeho typu - zase zbytečně (těch cca 15 minut souboje s Doomsdayem bylo v pohodě stravitelných), takže výtky by byly jen malé, třeba usmíření Batmana a Supermana bylo příliš překotné, ale jinak to bylo fajn a v nesestříhané ultimaté verzi všechno dávalo smysl, vše do sebe zapadalo. Výsledek byl lepší (rozuměj - temnější, dospělejší), než většina přeplácané ´Marvel´ tvorby pro nenáročné teenagery. A zpětně doceňuji předchozí ´Man of Steel´, kde ale mé výtky k digitální přeplácanosti zůstávají. ___ PS: Vzkaz pro ty jedince, kteří si zde stěžují na "příliš tmavý obraz": nečumte na kinoripy, nebo nekvalitní dvd-ripy (1,5 GB a menší), hlupáci.... ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Dostala jsem asi sedm vteřin Ezry Millera, takže se nedá říct, že bych byla úplně nespokojená. Film je příšerně doslovný a přitom vlastně vůbec neukazuje věci, na kterých záleží. Mohlo mě napadnout, že boje nezničitelných věcí bývají nuda. A to značně nepřehledná. Všechno nemůže být pořád dokola jenom větší, ne a ne a ne. Stýská se mi po příběhu, klasickém, klenutém, pořádném příběhu. Kdo, proč, jak. Tenhle trailer trvající mnoho hodin ať si někdo strčí za klobouk. Jo a ještě jsem chtěla dodat, že první písnička, co mi po odchodu ze sálu začala hrát do (Batman) sluchátek, byla "Martha My Dear" od Beatles. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Spousta fandů se obávalo obsazení Bena Afflecka, ale paradoxně on se nakonec ukázal jako na filmu to nejlepší. Jeho Bruce Wayne je nezajímavý a průměrný (což je v kontextu filmu ještě pochvala) a jeho Batman je docela našlapaný. Hora svalů, super hlas a styl boje, který chytlavě demonstruje sílu a maskuje Affleckovu neobratnost (a věk). Jeho pětiminutový souboj se Supermanem má grády, ale pak přijde zlom, který už tak primitivní scénář odpraví do největších hlubin demence (Martha!). Dění filmu je zkratkovité a jak plyne čas, rapidně narůstá hloupost filmu. Sousto, které si Snyderovi scénáristé ukousli, je příliš velké - zkrátka nelze začít od píky, uspokojivě objasnit motivace tří unikátních postav a ještě vše završit mega sjednocením. Z filmu se stal příšerný paskvil, který jen pramálo vypovídá o nějakém "úsvitu spravedlnosti". Všemu ještě Snyder nasadil korunu nezvládnutou technickou stránkou, kdy natáčí vše nepřehledně zblízka a ještě nepřehledněji to stříhá. 4/10 ()

Galerie (292)

Zajímavosti (116)

  • Pri tom, ako Batman (Ben Affleck) lieta v Batwingu a láka Doomsdaya (Robin Atkin Downes) do Gothamu, je v pozadí možné vidieť budovu Ace Chemicals. Podľa niektorých komiksov je to miesto, kde vznikol Joker. (Kaceris)
  • Když se Clark Kent (Henry Cavill) hádá s Perrym Whitem (Laurence Fishburne) ohledně poslání Daily Planet, White zmíní, že už není rok 1938. Jedná se o mrknutí na fanoušky, neboť první komiks se Supermanem vyšel právě v roce 1938. (Ištván87)
  • Když Lex (Jesse Eisenberg) analyzuje tělo generála Zoda (Michael Shannon), laboratoř na kryptonské lodi ho identifikuje jako generála Zoda z města Kandor. Kandor bylo hlavním městem Kryptonu a v komiskech se vyskytuje jako zmenšené město v láhvi. (spacemaster)

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama