Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 3
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (43)

Trailer 3

Recenze (1 747)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zcela očividně první díl nové trilogie aka konkurence marvelovské týmovky. Je to ale špatně? BvS je sice krapet osudovější a temnější (nolanovky jsou stále nedostižné) než MoS, postrádal jsem v něm ale větší provázanost mezi hrdiny a jistější naraci v otázce jejich osobních pohnutků. Vztahy mezi zakládající Justice League jsou kvůli nedostačující (!) stopáži víceméně jen naťuknuty, scénář si v kinoverzi jakoby šmahem odkroutí lutherovské svoje a nazdar. Také akční složky byly v předchozím Muži z oceli mnohem nápaditější a vypiplanější, byla z nich hmatatelněji cítit hravost. Celkovému mírnému zklamání se lze naštěstí snadno vyhnout v případě, kdy člověk celý snímek analyzuje jako hutné comicsové drama o střetu dvou hrdinů s poněkud odlišnými vyhraněnými názory. Překvapí investigativní krimi část a úderné zvraty, minimálně u dvou scén padá čelist k zemi. Digitální bordel ve finále se pomalu ale jistě stává (ne)chtěným snyderovským trademarkem, je otázkou kolik filmů ještě bude i ty střízlivější fanoušky bavit. Za mě určitě spokojenost, R-ková režisérská blu-ray verze se nicméně bude hodnotit citelněji lépe. P.S. 3D v IMAXu překvapivě dost fajn až na jakési odlesky světlých elementů v záběrech. Tmavý to nebylo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"On se nezodpovídá nikomu. Snad ani samotnému Bohu." A možná ani neplatí složenky, je přelétavý nebo dokonce netřídí odpad. Superman je zkrátka hajzlík, takže Batmana na něj. Každý z nich už vydělal spoustu peněz, tak zkusíme, kolik vydělají dohromady. Mě tedy tržby nezajímají, ale nic jiného než peníze v tom nevidím. Nicméně jsem obdržel poučku, že všichni, co mají pláštík, jsou kamarádi. Tak to je fajn, ale nechtěl mi tady snad někdo naznačit, že Lex Luthor není úplně kladná postava? To by pak ale mohli být zmetci všichni filantropové a to je ... vlastně asi nejspíš pravda. No nic. Pokud si mám vzpomenout na něco pozitivního, tak jsou to Batmanovy vstupy zdivem do místnosti, Supermanovo stále stejně "dokonalé" krytí a hlavně zarputilé máchání mečem v podání Wonder Woman. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Mno, Zack to sfouknul zhruba podle očekávání, ale paradoxně mě to zase tolik netrápilo. Jsou to prostě (o třídu horší) Avengers 2 od DC, tedy složitá a temná podívaná bez začátku a konce, v níž se především plní geekovské sny. Řadovým divákům z toho půjde hlava kolem a asi se budou divit, kdy propásli 6 předcházejících filmů (ha, je akorát jeden!). Fandové si ale s klidem domyslí historii Batmana i Wonder Woman, zajásají nad veškerým budováním Justice League a budou se pravidelně radovat z toho, že Snyder prsknul na plátno tolik ikonických momentů z comicsů. Že všechno kolem často skřípe? To bez debat a Warneři z toho musejí být na prášky, tímhle přízeň mainstreamu vážně nezískají. Já jsem ale dostal nečekaně svižnou přehlídku komiksového blbnutí, jejíž přerod z civilního napínáku (úvod má Zack opět skvělý) v tradiční digifest vnímám smířlivěji, než bych čekal. Holt je to další totální geekařina. DCčkový nádech "Bohové a monstra" ale konečně dorazil v plné síle, takže se opatrně těším na nášup. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Spousta fandů se obávalo obsazení Bena Afflecka, ale paradoxně on se nakonec ukázal jako na filmu to nejlepší. Jeho Bruce Wayne je nezajímavý a průměrný (což je v kontextu filmu ještě pochvala) a jeho Batman je docela našlapaný. Hora svalů, super hlas a styl boje, který chytlavě demonstruje sílu a maskuje Affleckovu neobratnost (a věk). Jeho pětiminutový souboj se Supermanem má grády, ale pak přijde zlom, který už tak primitivní scénář odpraví do největších hlubin demence (Martha!). Dění filmu je zkratkovité a jak plyne čas, rapidně narůstá hloupost filmu. Sousto, které si Snyderovi scénáristé ukousli, je příliš velké - zkrátka nelze začít od píky, uspokojivě objasnit motivace tří unikátních postav a ještě vše završit mega sjednocením. Z filmu se stal příšerný paskvil, který jen pramálo vypovídá o nějakém "úsvitu spravedlnosti". Všemu ještě Snyder nasadil korunu nezvládnutou technickou stránkou, kdy natáčí vše nepřehledně zblízka a ještě nepřehledněji to stříhá. 4/10 ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Vezměme to od začátku. Propojení s Mužem z oceli bylo fajn a dobře se na to koukalo. Úvod, kde jsme již po 150. viděli smrt Bruceových rodičů opravdu byl jen ve zkratce, aby leccos vysvětlil neznalcům. Irons jakožto mentor a opatrovatel Batmana v pohodě - seděl k Affleckovu Batmanovi, který se nijak moc vábně netvářil, celkově si v kostýmu moc nepoběhal, ale nevadil. Cavill opět jako Superman potěšil a Eisenberg byl po druhém shlédnutí vážně jetý... Překvapením filmu se stala Wonder Woman, která opravdu potěšila a spolu s naprosto famózní hudbou Zimmera a Junkieho, naprosto válela. Soundtrack opravdu výrazně umocňoval zážitek z filmu. Děj nijak světoborný, prostě klasika s pár dobrými nápady. Babiččin broskvový čaj si už po filmu asi nedám. Absolutní spokojenost panovala, když se na plátně objevili znaky dalších 3 budoucích členů Justice League. Aquaman, ač oproti komiksové předloze vzhledově pozměněný vypadal skvěle, stejně jako Cyborg. U Flashe pořád nevím co si mám myslet. Vlasatý Miler mě zatím nijak neuchvátil, ale SPOILER: Za předpokladu, že to v písečném snu byl Flash, který cestoval minulostí: SPOILER KONEC nevypadal zase tak zle. Doomsday byl fajn záporák a zde se i Snyder držel předlohy (koukněte na to, je to další spoiler). Vtipem je, že lidově řečeno do huby si dva hlavní "cápci" dávají asi tak 5-10 minut, což mě osobně zarazilo, ale co se dá dělat. Největší "žblebtem" potom bylo jejich usmíření, které bylo více než podivné. Závěrečným epic-fight v mnohém připomínal konec Muže z oceli, ale jinak rozhodně neurazil. Nedá se tedy říct, že bych byl tímto filmem nějak ohromen, ale jako základ pro Justice League solidní. Uvidíme co přinese prodloužená R-Ratingová o 30 minut prodloužená verze (zatím vypadá více než nadějně). Kino hodnocení: 75% Po druhém shlédnutí nechám 75% (klasická verze), protože jsem si film sice překvapivě užil, ale Lex mi začal hodně vadit. ()

Galerie (292)

Zajímavosti (116)

  • V Bruceově (Ben Affleck) vizi možné budoucnosti má jeden z vojáků v upraveném autobusu českou útočnou pušku CZ 805 "Bren" verze A2. (dickens)

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama