Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává na střední škole v malém městě v USA. Učitel ukazuje žákům na jednom filmu v hodině dějepisu hrůzy nacionálního socialismu (nacismu). Žáci se domnívají, že zvěrstva nacismu jsou uzavřenou kapitolou dějin. Jejich učitel se rozhodne provést se třídou experiment, během kterého dokáže žáky zmanipulovat tak, že žáci, kteří ještě před 14 dny nevěřícně žasli nad tím, jak mohl německý lid připustit, že fašisté dokázali během 2. světové války usmrtit milióny lidí, jsou myšlenkami fašismu slepě uchváceni a nadšeni. Jen s velkým vypětím se učiteli podaří podivný experiment včas ukončit. (Siegmund)

(více)

Recenze (8)

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Výrazně stručnější, důvěryhodnější a lidštější, než německý remake z roku 2008. Tématiku hierarchie ve společnosti a tribalismu uchopuje mnohem lépe. Zatímco nastavovaná kaše "Die Welle (2008)" končí laciným násilím, tv film z roku 1981 zmiňuje a dvakrát podtrhuje to podstatné: "Fašismus je uvnitř každého z nás", "Každý je zodpovědný za své činy" a "Je chybné obětovat svá individuální práva skupině". ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Skvělý film natočený podle stejnojmenné literární předlohy. Strhující a překvapivý děj není nijak uměle natahován. Tvůrci filmu dokázali ve 44 minutách divákovi sdělit to, co se bohužel v roce 1967 skutečně stalo. Kvality tohoto filmu vyniknou zejména ve srovnání s novým zfilmováním zmíněné knihy; mám na mysli film Náš vůdce – http://www.csfd.cz/film/239674-nas-vudce/ . ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Vynikající vysvětlení a ukázka fungování manipulace s lidmi. Učitel historie dostane při výuce rychlého nástupu nacistů k moci impulz k provedení experimentu na vlastní třídě. Tématem i zpracováním naprosto nadčasová záležitost. Skvělý Bruce Davison v hlavní roli učitele. ()

Karmin 

všechny recenze uživatele

Ne tak dramatické a tudíž ne tak působivé jako německá varianta Die Welle z roku 2008, ale v tomto snímku mi přišla postava učitele charismatičtější. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Názorný experiment současného učitele s jeho třídou infikovanou nacistickými myšlenkami a kázní.(max.70%) ()

Zajímavosti (2)

  • Literární předlohou filmu „The Wave" (Vlna) je stejnojmenná kniha, jejímž autorem je Morton Rhue. Děj vychází ze skutečné události. V dubnu 1967 pod názvem „The Third Wave" (Třetí vlna) uskutečnil učitel dějepisu Ron Jones na Cubberley High School v kalifornském městě Palo Alto spolu s dalšími pedagogy experiment. Motivací pro něj byla tvrzení žáků, že něco takového jako nacismus se u nich už nemůže vyskytnout. K velkému údivu se během experimentu učiteli překvapivě snadno podařilo pro myšlenky nacismu žáky nadchnout. (Siegmund)
  • Autor knižní předlohy Morton Rhue používal umělecký pseudonym Todd Strasser. (Siegmund)

Reklama

Reklama