Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nuuuudaaaaaa! Bohužel opět nová česká pohádka bez překvapení, napětí i bez vtipu. Absolutně nechápu, když režisér považuje vtipné = nablblé. Zde vycpaný Hrušínský stále stejný, Bohdalová také a už je jí všude až moc, hlavní představitel naprosto nevýrazný. Výborný pan Preiss / baron Prášil mě také napadl viz D.Moore / to celé utáhnout fakt nemůže. Andersen by asi nadšený nebyl. Ještě štěstí, že nás doma časově nové štědrovečerní pohádky nikdy neomezují, vždy je nahrajeme a taky většinou rychle smažeme. Jediného Anděla Páně jsme si již párkrát rádi zopákli. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dokud Viktor mluvil česky, tak mi to nevadilo, jenomže pak se z toho vykřesal eintopf s italským přízvukem, naprosto otravnou (nejotravnější z otravných) Bohdalkou (který už mám fakt plný zuby), škatulka záporáků mile oživená pejzatým Dejdarem, a Hrušinský, který projevem čím dál víc připomíná Luďka Sobotu (jeho chyba). Splácanina, na kterou rádi rychle zapomeneme, jako ostatně na všechno pohádkové porevoluční. Jestli chcete vidět dobré zpracování Andersenovy původní předlohy, mrkněte na tohle. A mimochodem vážený pisateli této synopse - výpravný film vypadá opravdu jinak. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Finanční krize dostihla i české pohádky. Šetřilo se všude - na počtu herců, na kostýmech i na interiérech. Sporou výpravu bych odpustila, čeští tvůrci nejednou dokázali, že umí pracovat s málem. Ale s nedostatkem nápadů už je to horší. Napsat novou pohádku s vlastním příběhem nebo natočit podle známých autorů? Držet se věrně předlohy nebo zcela přepracovat? Ubrat nebo přidat? Pro děti možná příjemná podívaná, na těch svých už testovat nemohu, ale dospělý divák si moc na své nepřišel. ()

campix 

všechny recenze uživatele

S českými pohádkami to jde stále více z kopce. Tady navíc Duch na zlato je pouze film, takže těch finančních prostředků bylo ještě daleko méně, ale i tak je pohádka naprostá debilita, bez většího nápadu. Prkeným hlavnim hercem, divně upravenou Bohdalovou a cekově debilním dějem. Soumrak českých pohádek nadále pokračuje. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Vysvětlil někdo tomu hovadu Zelenkovi, že pohádka se vyznačuje něčím jiným než infantilním zmatkováním? Ještě jednou uvidím v nějaké pohádce Bohdalovou a půjdu si blinknout. Tohle kurvení vkusu dětí by mělo být trestné. Počkejte, za pár let se bude říkat "zlatej Troška". Jan Hrušínský potvrzuje, že se fotrovi silně nepovedl a na hraní by se měl definitivně vykašlat a partička kolem Dejdara je už zase banda pitvořících se trapáků. Jediný Preiss snad za něco stál. P.S. V původním obsazení měl hrát Vojtu Ondřej Novák, dost by mě zajímalo, který kokot ho nahradil tím dřevákem Skopalem. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Jiřina Bohdalová se prý inspirovala pro vzhled dvorní dámy dřevěnou panenkou matrjoškou. (Aknah)
  • Viktor Preiss, který hraje ducha, přišel sám s nápadem, že by mohl duch mluvit italským přízvukem. (Aknah)
  • Role byly napsány přímo na tělo hlavním hvězdám Viktoru Preissovi, Janu Hrušínskému, Jiřině bohdalové a Martinu Dejdarovi. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama