Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Duch nad zlato je taková tuctová pohádka, kterou zřejmě do příštích Vánoc zapomenu ( a proto bych si sem ráda sama pro sebe sdělila, že tohle fakt znovu vidět už nechci z následujících důvodů). Začnu tím lepším: andersenovský námět je něco, co je pro mě sázka na jistotu. Jeho temnější pohádky mám ráda a, ač ta o kouzelném křesadlu nikdy nepatřila k mým nejoblíbenějším, musím uznat, ža příběh je poměrně (jednoduchý, a proto) dobrý. Co taky lze pokazit na křesadlu, ve kterém přebývá dobrý duch, který splní svému pánovi jakékoli přání. Duch Viktora Preisse se mi líbil - jeho humor, gesta, italština... dobré. ROzvíjení příběhu je už ale složitější, a to pohádce škodí. Stejně tak - zde tolikrát zmiňovaná - demence VŠECH postav. Co mě ale naprosto znechutilo, je výkon a osoba Jiřiny Bohdalové. Pořád jsem přemýšlela, jestli má tak blbě udělané zuby, nebo jestli je to naschvál. To samé ta nafouknutá a botoxem nacpaná tvář, příšerný výraz vůbec a hlavně ta mluva a herecký výkon vůbec. Tohle není Nesmrtelná teta, ale spíš hodně ošklivá parodie na hafana z Kačenky a strašidel. Tahle role/herečka (moje chyba - nejsem schopna to v případě J.B. odlišovat) pro mě posílá tuhle pohádku do odpadu a už ji nechci vidět. Jen snad... pokud někdy někdo vystříhá všechny Jiřinčiny scény. Pak o tom budu přemýšlet. ()

oondra odpad!

všechny recenze uživatele

No tak díky Česká televize...větší píčovinu na Vánoce už jste asi natočit nemohli,co? Přijde mi, že nové vánoční pohádky jsou rok od roku horší, minule Micimutr, teďka tohle, to se uplně děsim co nás čeká za rok! To abych ani nezapínal televizi a nekazil si Vánoce. Ani výkon Preisse s Dejdarem to nezachránil, protože Rákosníček a Hrušínský to zase stáhli dolu...doufam, že hůř už opravdu být nemůže!!! ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá linie s Vojtou, princeznou Rozálií, duchem, krčmářovými komplici a dětmi. Škoda, že scénárista z této linie nevytěžil víc (průběžné nástrahy krčmářovi, nápaditější duchaření). Naprosto nefunkční je pomatený král, jehož charakter je dost odpudivý a jednání nepochopitelné. Z Bohdalové dělá Zelenka, bohužel, pitvořící figurku, jejíž jednání je jednostranné. Naštěstí ve filmu Vrásky z lásky J. Bohdalová ukázala, že umí hrát... ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Nebyl bych tolik kritický, přátelé, třebaže i já mám raději více atmosférické pohádky. ~ Tato nová vánoční, domnívám se, nicméně splnila svůj účel, a to i přesto, že coby hlavní štědrovečerní artikl to nemá lehké. Kvalitní herecké výkony (Preis, Dejdar) sice převyšují chabý, ve dvou třech případech až tragikomický, scénář, avšak vtip ani naučení tomuto nejnovějšímu kousku Zdeňka Zelenky nechybí. ~ Prostor pro zvýšení kvality štědrovečerních pohádek tu jistě je, ale žádná tragédie se tentokrát nekonala. Aspoň že tak... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ani krásná princezna Veroniky Kubařové, ani tradičně parádní Viktor Preiss, který by si z fleku mohl zahrát barona Prášila, nezachránili novou českou vánoční pohádku. Hloupý scénář, většina postav pitomých, hlavní hrdina působící jako bezduchý panák, ostatní herecké výkony bída (nesnesitelný Jan Hrušínský, velmi podobně "sympatická" Jiřina Bohdalová), humor aby člověk pohledal... To ale bylo dlouhých devadesát minut. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Role byly napsány přímo na tělo hlavním hvězdám Viktoru Preissovi, Janu Hrušínskému, Jiřině bohdalové a Martinu Dejdarovi. (Cucina_Rc)
  • Viktor Preiss, který hraje ducha, přišel sám s nápadem, že by mohl duch mluvit italským přízvukem. (Aknah)
  • Natáčení probíhalo na zámku v Ploskovicích, na zámku v Telči, v ateliérech Kavčích Hory, v klášterním komplexu areálu zámku Mnichovo Hradiště, ve skanzenu Přerov nad Labem a v lokalitách Valečov a Mužský, a to od 27. května 2013 celkem 25 dní. (AnčaRambo)

Reklama

Reklama