Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (635)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film o téměř původu léčitelství v 11. století, kdy v Anglii vše samozřejmě léčil strejda Bůh a vše ostatní bylo čarodějnictví (dementi), zatímco v Persii bylo lékařství na denním pořádku a na vrcholu. Film je bravurně zvládnut po všech stránkách, herci zvládají své řemeslo na výtečnou, Frenzel připravil nádhernou hudbu a režie spolu se scénářem je na vysoké úrovni. Film utekl jako voda. Můžete porovnat obě kultury a náboženství, protože podle toho byste nechtěli žít ani na jedné straně. Za mě určitě výborný a mohu doporučit. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby Ranhojič nebyl z větší části jen dobře odvedenou prací počítačových grafiků, docela by se mi to líbilo. V příběhu, kterému se nedá věřit, hraje vizuální a akustická složka podstatnou roli a když je všechno příliš umělé, začne to nudit. Čekal jsem masakr ve stylu Parfému, ale klišé a hloupých scenáristických můstků (vztah s holičem, poprava, návrat do hořící knihovny) je tu příliš. Pouštní část docela povedená, ale k Lawrencovi je to ještě hodně daleko. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Neskrývám zklamání, které přichází v podobě Ranhojiče. Doufal jsem ve svěží a zajímavý film o průkopnickém prosazování lékařských postupů ve středověku, ale dostal jsem jen naivní a vcelku pitomou pohádku, ve které ani moc o lékařské řemeslo nešlo. Ben Kingsley si sice udržel svou tvář, ale celkově se zase propůjčil něčemu nedotaženému. Když tedy přežijete tu nekonečnou stopáž, debilní úsměv hlavního hrdiny, který mu z xichtu nevymaže ani morová rána a nesympaticky vyhlížející Emmu Rigby, která zřejmě posvačila cihlu a ta se jí vzpříčila v ústech, bez toho, aniž byste se museli 100x dívat na hodinky nebo jste několikrát usnuli, nezbývá než poblahopřát. Na druhou stranu jsem potěšen, že se Němci pokusili o nějaký ten velkofilm, ač se tedy nezdařil. Je vidět, že filmy s větším rozpočtem netočí jen Hollywood. To ovšem platí i v otázce zbytečných filmů, které stojí za to vidět pouze jednou.. jestli vůbec. 50% ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je překrásná pohádka, která však i velmi dobře využívá historické reálie 11. století. Některé scény jsou naprosto fascinující (především lokace krajin). Philipp Stölzl a Hagen Bogdanski se vytáhli! Mladík Tom Payne naznačil, že je velice talentovaný, uvidíme, jak si povede dále...Ben a Stellan si odehráli to svoje:). Pohádkových 5 hvězd. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stölzl napozeral historické veľkofilmy Ridleyho Scotta a načítal základné klišé žánru. Vznikol tak patetický film s pekným vizuálom. Postavy večne filozofujú a žiaden dialóg sa nezaobíde bez slova Boh, Alah, alebo Pán. Na uliciach vidíme hromadu mŕtvol, výsledný dojem z podobných záberov je však naleštenosť. To spôsobuje neživotnosť filmu. Iskru mala napríklad expozícia so Skarsgardom, exotika blízkeho východu si podľa tvorcov vyžaduje naopak pompéznosť. Nehovoriac o nechcene parodických klišé typu kamarát umrie presne vtedy, keď ho prídem navštíviť. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih. (Terva)
  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)
  • Variety o filme napísal: "Z hľadiska castingu je najatie Kingsleyho pre tento film zásadné. Hercova postava okamžite rešpektuje perzského filozofa, ktorého tiež napĺňa netypickou pokorou... Napriek zbytočnej romantickej linke so španielskou kráskou Rebeccou (Emma Rigby) sa film ale môže rovnať s dobovými konkurentmi ako Statočné srdce a Gladiátor." (Arsenal83)

Reklama

Reklama