Reklama

Reklama

Sekvoje: Dlouhověcí obři

  • USA Redwoods: Anatomy of a Giant

Obsahy(1)

Sekvoje jsou starobylé stromy, které dosahují gigantických rozměrů. Skupina vědců se rozhodla, že je na čase tyto dlouhověké obry prozkoumat více. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Majestátní sekvoje, jejich mnohdy nebezpečný průzkum, neuvěřitelné a dobře ukryté biologické bohatství a snaha zachovat ho i pro další generace. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Väčšinu času ide o prírodopisný film, ktorý sa venuje ekológii lesa. Je to krásne, ale mňa najviac potešili zábery protestov hnutia Earth First! a Redwood Summer, ktoré boli vykreslené v pozitívnom svetle. Vďaka týmto aktivistom boli zachránené aspoň zbytky týchto starovekých sekvojových lesov a boli vytvorené rezervácie, kde sú chránené (najmä Headwaters Forest Reserve). Sú to však už len posledné kúsky divočiny, ktoré sa podarilo zachrániť, lebo drevárske mafie majú silnú loby. (V dokumente vidno aj zábery z káuz "Fire in the Eyes" a "Who Bombed Judi Bari?".) ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Výpravou za životem v jeho nejvyšší a nejstarší podobě nás provází dvojice ochránců přírody (Michael Fay se v minulosti zasloužil o vytvoření 13 přírodních rezervací ve střední Africe a je pro mě příkladem toho, že pokud člověk bojuje za to, co má rád, i nemožné stane se skutečností). Prostor dostanou i stromolezec (nejvyšší sekvoje měří ke 120 m) a fotograf, co umí zachytit ducha lesa. Společně ukazují nejen krásy přírody, ale také způsob, jak brát a neničit. Negativně pak hodnotím americké komentáře, ale jinak bomba, monster, gigant, cool : ) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zdá se zázrak, že tyto stromy po celých dva tisíce let homo sapiens sapiens ale homo economicus nevykácel, ale vysvětlení je jednoduché. Puritáni z nich byli v úžasu, protože pamatovali Ježíše Krista a zbytek práce udělali ochranáři. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Nejvyšším žijícím stromem na světě je právě sekvoj vždyzelená s výškou 115,5 m a jménem Hyperion. (Dragoni)
  • Průměr kmene může dosáhnout i 6,5 metru. (Dragoni)

Reklama

Reklama