Reklama

Reklama

Benátský syndrom

  • Německo Das Venedig Prinzip (více)
Trailer
Německo / Itálie / Rakousko, 2012, 82 (52) min

VOD (1)

Obsahy(1)

Město dusí invaze turistů, počet stálých obyvatel každoročně klesá. Zrodí se skanzen bez života? Romantické Benátky plné útulných zákoutí a půvabných kanálů už nalezneme pouze v katalozích cestovních kanceláří. Probíhá kulturní a společenský zánik Benátek prostřednictvím masové turistiky 21. století. Romantická podoba středověkých Benátek vzala dávno za své. Zůstalo mrtvé město, jako pomník dávno vymřelé civilizace, který je v neustálém obležení lačných turistů z celého světa. Jen pár konzervativních starousedlíků zde dožívá své životy. Dokument citlivě propojuje svět starousedlíků, turistů a byznysmenů v boji o místo na slunci. Odhaluje nebezpečný syndrom naší současné doby, který není příznačný pouze pro Benátky. S citem a porozuměním natočený dokument je poctou statečným srdcím a veselým myslím posledních opravdových Benátčanů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Looka 

všechny recenze uživatele

100% Alarmující dokument o stavu současných Benátek. Nebylo to jen o folklorní záležitosti "potápění" celého města, ale hlavně o nechtěném odchodu místních obyvatel, kteří jsou vytlačováni ve jménu komerce. Běžné obchody a tržnice jsou nahrazovány krámky s cetkami made in China. Pošta i nemocnice jsou zrušeny a z Benátek jsou během posledních desteti let už jen kulisy pro turisty - silně to připomíná situaci v centru Prahy. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Dokumentární portrét současné tváře města Benátky není žádným faktografickým průvodcem ani útočnou publicistikou. Naopak jde o silně melancholický povzdech, který skrze mizející postavy starousedlíků emotivně poukazuje na "zánik" Benátek jako živého města se stálými obyvateli a infrastrukturou. Postihuje vlastně nezadržitelnou ztrátu toho, co dělá město městem. Neomezí se jen na nesporné argumenty, ty mají nakonec menší prostor než osobní výpovědi několika lidí s pevným poutem k tradičním Benátkám, kteří putují městem a svěřují se se svými postřehy, obavami i rozhořčením nad politikou městské rady. Především temperamentní, babča vystupující jako dobrý duch a zároveň svědomí ostrovního města, poslouží jako zasvěcený a pozoruhodný průvodce, který se dokáže dotknout těch nejlidštějších hodnot, jež v současných Benátkách již nemají prostor. Ačkoliv film nabývá na tklivosti rozpínající se rezignací a odchodem řady "postav", přináší i apelativní momenty, které chtějí motivovat k pozitivním krokům k záchraně života v Benátkách, ačkoli závěrečná prognóza zní neúprosně. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nechcem vypisovať, čo všetko tento dokument dokumentuje, radšej sa s tým oboznámte z filmu. Ale dalo by sa to zhrnúť frázou po nás potopa. Ja dosť nechápem, prečo okolo Benátok panuje taká hystéria, že kazdý sa tam musí vytrepať pár krát za život. Skutočný cestovateľský zážitok je podľa mňa príroda. Benátky sú krásnym ľudským výtvorom, z obmedzenou dobou trvanlivosti. Bohužiaľ to v skutočnosti nikto nechápe. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

[48. MFF KV] Kulturní a společenský zánik Benátek prostřednictvím masové turistiky 21. století. Tak nějak by se dal popsat obsahový význam tohoto výborného dokumentu. Milióny lidí po celém světě mají svoje idylické sny o Benátkách. Peníze, hybná síla našeho současného světa, jim umožňuje tyto sny prožívat. Stále jsou to však jen sny. Romantická podoba středověkých Benátek vzala dávno za své. Zůstalo mrtvé město, jako pomník dávno vymřelé civilizace, který je v neustálém obležení lačných turistů z celého světa. Původní obyvatelstvo mizí závratnou rychlostí. Jen pár konzervativních starousedlíků zde dožívá své životy, požíráni turismem a komercí. Dokument Benátský syndrom citlivě propojuje svět starousedlíků, turistů a byznysmenů v boji o místo na slunci. Odhaluje nebezpečný syndrom naší součastné doby, který není příznačný pouze pro Benátky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Město, které přestává být městem a stává se turistickou atrakcí. Na jednosměrné cestě k totálnímu vylidnění už zmizely školy, nemocnice, banky, obchody, pošta. Mladí tu nemají žádnou perspektivu a odjíždějí. Staří se snaží dožít. Odhaduje se, že do roku 2030 nebudou mít Benátky ani jednoho stálého obyvatele. Z miliónů eur, které město vydělává na turistickém ruchu, většinu shrábnou nadnárodní korporace. Odvrácená strana turistického průvodce. Kolik dalších míst hodlá vykročit tímtéž směrem? ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama