Reklama

Reklama

Vyšší principy Jiřího Krejčíka

(TV film)

Obsahy(1)

Konec června roku 1898 je připisován vzniku české kinematografie a přesně o dvacet let později se narodil její určitě nejoriginálnější tvůrce. O režisérovi Krejčíkovi koluje tolik zaručených historek a mýtů, že objektivní portrét musel být zadán jemu samému. Vznikla tak osobitá výpověď o české kinematografii i české povaze, o konkrétních dílech i lidských charakterech, v žádném případě oslavný medailon "zasloužilého umělce". Dokument nabízí ukázky ze všech jeho nejdůležitějších filmů, vč. televizních. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tohle je spíše nižší princip ukřivděné plačky, vrtošivé stáři přimělo Krejčíka k natočení samožerbuchu, v němž se dojímá nad vlastními úspěchy a celou dobu se utápí v negaci. Ani když si k poplácávání po vlastním rameni přizve Pucholta nedokáže se vymanit z hysterického pozérství, které korunuje rádoby nenápadným máváním metálem. Pokusím se na tenhle dokument zapomenout, aby se mi zase mohly líbit Krejčíkovy filmy. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jak si může umělec formátu Jiřího Krejčíka napsat takhle diletantský sebeoslavný scénář k dokumentu o své vlastní osobě? V jeho závěru, v jedné z nejtrapnějších scén, kdy si s hercem Pucholtem notují na vyšehradském hřbitově, Krejčík říká: „Ďábel ponouká fušery umění ke zlým věcem.“ Na Dobroslava Zborníka to sedí (nejen za umělecké výsledky) a kdyby nebylo tolika úctyhodných režijních počinů v jeho vlastní kariéře, mohl by si tento citát vztáhnout Jiří Krejčík i sám na sebe. Za tenhle paskvil tedy určitě. Naštěstí ale má za sebou tolik jiných dobrých, výborných a někdy až vynikajících filmů, že mu tento úlet budiž odpuštěn. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jestliže J.Krejčík označí Wericha za výborného vypravěče, pak on sám je vypravěčem přinejmenším velmi sugestivním. Stačí se vrátit třeba ke vzpomínce na Všesokolský slet z léta 1948 nebo na podepisování přihlášek do strany ve Slovanském domě. A stihli jste si všimnout, čí podpis se skvěl na papíře o vyhození Krejčíkovy manželky z Krátkého filmu?! ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o vynikajícím a originálním režisérovi. Skvělý vypravěč a hlavně Člověk, Dokument mapuje jeho nejslavnější filmy, jejich postavy i charaktery. Nebýt toho, že jeho kariéra byla násilně přerušena, určitě bychom byli právem pyšní na daleko více jeho filmových klenotů. Na druhou stranu pokud je autorská svoboda silně omezována, sílu charakteru ukazuje i to, že než by se měl podřídit tehdejším mocným, snažil se za svojí pravdou stát a hájit ji, i když to samozřejmě jeho kariéru silně poznamenalo. Jeho "přátelství" s Vladimírem Pucholtem i Pucholtova úcta k němu při posledním setkání jeho (lépe řečeno jejich) morální a lidský profil výstižným způsobem zdůrazňuje. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jiří Krejčík, sršatý rytíř svědomí. Jeho ohlédnutí za uměleckou kariérou a za lidmi, kteří byli její součástí je plné drobných radostí, velkých smutků, životních křivd i jistého zklamání. Krejčíkova nespoutaná osobnost se v každém ohledu vymykala dobovým konvencím a stále čeká na své znovuobjevení. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama