Reklama

Reklama

Discovery Atlas: Japonsko, jak ho neznáme

(TV film)
  • USA Discovery Atlas: Japan Revealed
USA, 2008, 44 min

Hudba:

Simon Russell

Hrají:

Masi Oka (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Moderní Japonsko je zemí spojenou úctou k tradicím a technickým pokrokem. Prozkoumáte ho pohledem zástupců nejrůznějších povolání od studentek a gejš, přes stavitele robotů až po rybáře... (oficiální text distributora)

Recenze (5)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Země plná kontrastů, saké a tradic, která je divákovi prezentována prostřednictvím lidí, jejich zájmů a profesí. Země kde se tradice střetávají s moderními technologiemi v harmonii. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

haleluja, dokumentů které se v Japonské historii rejpou jako divoĉák v záhonu azalek je dost a dost, têch které se snaží Japonsko ukázat v jeho souhlasné podobě je dosti málo (a to zdaleka neplatí jen pro Japonsko). Ukázka reálií pomocí jednotlivejejch osob je dobrá skoro ve všech dokumentech a tenhle není výjimka. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Na dokumentu se mi líbí, že představuje zemi prostřednictvím profesí a zálib zajímavých jedinců. V případě Japonska však český název nesedí. Představí se nám gejša, roboti, lovci tuňáků a tokijské školačky placené za testování moderních technologií. Dokument tak ukazuje Japonsko, jak ho známe. Japonsko přetechnizované, svázané konvencemi a ignorující skutečnost, že tuňáci jsou vzhledem k masivnímu rybolovu na pokraji vyhubení. Alespoň jsem viděla amu, tolik oblíbenou v českých křížovkách, a ke svému překvapení zjistila, že v Tokyu již žije 35 milionu lidí. Inu, svět se rychle mění. ()

animario 

všechny recenze uživatele

Pár dokumentů ze země vycházejícího slunce jsem už viděl a tenhle patřil v několika ohledech k těm nejzajímavějším, alespoň co se zvláštností týká. Osobně mám raději ty, který se zaobírají historií,náboženstvím a současnou městskou kulturou. S historií se částečně setkáme i tady v podobě adeptky na gejšu. Ovšem co mě dostalo nejvíc byla rodina Sumiových, kde táta inženýr staví modely (cca 1:5) robotů s nimiž se potom jeho manželka a dcera účastní robotích zápasů Robo One, to bylo absolutní sci-fi (scéna,kdy na poslední volné místo při vyhlášení nejzajímavějších modelů vyberou mátinku,která se rozpláče dojetím,mě dojala i pobavila zároveň). Potom vitální 75-letá babička, pokračovatelka potapěčského pokolení Ama, která se ještě ve vysokým věku potápí v tradičním bílým hábitu (prý odhání žraloky,nemají rádi bílou barvu)a loví mořský živočichy. Není to typ dokumentu,kde by se našinec seznámil s nejtypičtějšími znaky tamnější kultury,ale rohodně nabídne pár nových zajímavostí pro zasvěcenější. Japonci jsou jedním z nejzvláštnějších a nejfantastičtějších národů na světě,bez debat. ()

Reklama

Reklama