Reklama

Reklama

Výpravný velkofilm z 1. světové války. Výborné herecké obsazení i zpracování podle skutečného příběhu, kde najdete velkolepé bojové scény, příběh, duši, romantiku i skvělou filmovou výpravu. Mladý Dave Mitchell miluje koně a nechá se zlákat jako rekrut australské lehké jízdy. Je převelen do Arábie a nasazen proti německo-tureckým jednotkám v pásmu Gazy. Dave je vynikající střelec, ale mírumilovná povaha. Odmítá střílet na lidi a je díky tomu považován za zbabělce. Tento potupný cejch zmizí teprve tehdy, když během leteckého útoku při záchraně koní prokáže neobvyklou statečnost. Sám je ale raněn, v lazaretu se zamiluje do ošetřovatelky a nechá se převelet k sanitní jednotce, aby nemusel zabíjet, ale mohl zachraňovat. Při útoku na Be-er-Shebu, obsazenou tureckými jednotkami, je zahájen masivní jezdecký útok proti dělostřeleckým liniím a Dave se přidá ke svým kamarádům v první linii. Nejbližšímu příteli zachrání vlastním tělem život a turecký voják, kterého ušetřil, vrhá granát. Dave je těžce zraněn a Be-er-Sheba je dobita. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že na téma starosvětsky troufalá jezdecká zteč proti zákopům, kanónům a kulometům (Beersheba 1917) se dala natočit i zábavnější podívaná. Takto jen průměrná, ničím vynikajíci “TV kvalita” bez nějaký pořádný esence, pro australský hrdinství za první světový doporučím volte radši GALLIPOLI Gibsona/ Weira. Přišel, viděl, zapomněl. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Občas se člověk přes některé filmy dětství, které si chce připomenout, prokliká k jiným filmům, na které už úplně zapomněl že je kdysi viděl. V tomhle případě bylo vodítkem jméno režiséra Simona Winncera, který stál za jinouu vzpomínku na film z dětství - Phar Lap. Zde se opět dostaneme do prostředí souvisejícího s koňmi, tentokrát však ne na dostihy, ale do života australských dragounů nasazených za první světové války na Středním východě proti Turkům. Film je v zásadě klasický válečný film, bez zvláštního překvapení, avšak má velmi slušnou výpravu a může sloužit jako dobrý doplněk k mnohem slavnějšímu Gallipoli. Také je v něm zobrazen jeden z posledních úspěšných útoků jízdy v moderní válce. P. S. Viděno někdy v první půlce 90. let na VHS z videopůjčovny s velmi kvalitním dabingem (to je narážka na zmiňovaný tragický dabing na dvd). ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku zklamání. Hlavně proto, že mi to celé připadalo nějaké zmatené. Těžko se orientovat, proč se zrovna teď o co bojuje, navíc typy hlavních představitelů si byly velmi podoboné, takže se postavy dlouhou dobu vzájemně pletly. I soukromá linka v příběhu mi připadala poměrně banální, s pointou, která se nabízela už v polovině filmu. Prostě mi to nesedlo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pre mňa o niečo lepší film ako Gallipoli, ktorý je z podobného súdku. V čase, keď sa vojna odohrávala v zákopoch, do bojovej akcie boli už nasadzované vozidlá, lietadlá, delá, dokonca tanky, používala Austrália (vtedy mladý štát osamostatnený od Spojeného kráľovtva) ešte kavalériu. O jednej takej, ktorá hrdinne obstála zoči voči guľometom a delám, hovorí aj tento film. Predstavovací začiatok je síce z radu tých dlhších, ale zhruba od polovice už film začína pekne šlapať a postupne graduje. Bojová akcia na koňoch je podarená, herci zasa sympatickí, ten hlavný je známy z prvej série Pobrežnej hliadky. Zaujímavé je aj menej tradičné blízkovýchodné zasadenie. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale vždy jsem měl pro Australáky slabost a to v obouch válkách. Snad je to jejich syrovostí a nepoddajností. Za první světové se vojáci z Britských dominíí museli hlásit do tohoto konfliktu jako pomoc koruně za druhé války to už bylo dobrovolné. To ve snímku postihlo i Australany ač se válka odehrávala na druhé polovině světa. Film je o lehké jízdní kavalérii bojující kdesi v Arábii proti Němcům a Tureckým jednotkám. Film nás blíže seznámí se čtveřicí kavaléristů. Jednoho z nich posléze vystřídá nováček, který ač vyniká přesnou muškou na terč a velmi dobrým ovládáním koně, nedokáže vystřelit na člověka. Není to zbabělostí, ale odporem zabít. Tento handycap kamarádi v boji brzy odhalí a doporučí mu se nechat převelet jinam. On se raději dobrovolně nechá převelet k sanitě kde je třeba také odvahy při odnosu zraněných z pole a kde se zamiluje do zdravotní sestřičky. Jednotka posléze dostane rozkaz dobýt důležitou oázu s jediným zdrojem vody široko daleko. Generalita si uvědomuje, že pokud se to mužům nepodaří, všichni zemřou v poušti žízní. Úkol dobýt oázu připadne pěchotě, ta je ale zmasakrována zakopaným dělostřelectvem a střelbou ze zákopů. Velící důstojník pošle proti všem tehdejším zvyklostem proti opěvněným pozicím lehkou jízdu Australáků. Obránci si myslí, že útok kavalérie bude jako vždy - dojezd na dostřel karabin, sesednutí a pokračování pěšmo k nepříteli s nasazenými bajonety. Velitel jízdy ale rozhodne k útoku za jízdy až k pozicím nepřítele. To zcela překvapí obránce oázy, dělostřelectvo není schopno na rychlý úder tryskem jedoucí jednotky včas reagovat náklony děl a většina palby jde mimo. Ke ztrátám dojde až při překonávání zákopů. Přesto tato jednotka s minimem ztrát oázu dobila a zajistila tolik důležité studny. Film je natočen podle skutečné události. Jediné co mi kazilo dojem byla špatná kvalita obrazu (koupeno na stánku na DVD) a šílený dabing kde mi vadil hlas Pomejeho a užívání hlasu jednoho dabéra pro více postav... Finální útok a pohled jedoucí kamerou na jednotku tryskem jedoucí na krásných koních byl fantastický a dechberoucí! Velmi povedený válečný film! Dávám poctivé 4 hvězdičky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • V závěrečné bitvě zobrazující útok australské lehké jízdy v Beershebě jsou někteří jezdci ve skutečnosti ženy oblečené v mužských uniformách. (Marek06)
  • Během natáčení filmu nezemřel žádný kůň. (Yardak)

Reklama

Reklama