Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,878,404Tržby Celosvetovo $10,500,000║ Pekne spomalené zábery pri dostihoch sledujúce cval koňa, nejaké to napätie s tým späté urobia peknú atmosféru, škoda že okolo toho je nastavaný dosť rozvláčny dej a taktiež že výzor filmu vyznie skoro televízne, lebo mohlo to mať v konečnom výsledku na viac, svojou priemernou úrovňou dosť zhodné z tématicky podobným Dreamer: Inspired by a True Story / Snílek. /60%/ ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů mého dětství, které když jste tenkrát neviděli, jako byste nebyli (asi jako komixový pakárny dneska - ach, jak se doba mění). Všichni to tenkrát ořvali. Jak nemám rád filmy o zvířatech (páč je často dělají lidi co nemají o zvířatech ponětí) tak tohle byla jedna z těch výjimek. Je to tak dvacet let, docela rád bych si tyhle filmy zase zopáknul namísto toho, co je v bedně dneska. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Phar Lap (film) je jednoznacne mireny predevsim na milovniky koni a dalsi mekoty, kterym sedi poeticke zabery na krasy beziciho kone a lasku ke zvireti. Film vypravi pribeh, kde je kun (a jeho trener) tzv. "against all odds", a v rozhodujici chvili se to vsechno zlobi a z nuly je razem sampion. A ackoliv je film predevsim o koni, zaujme i hlavni trio postav kolem nej - osetrovatel Woodcock, trener Telford a majitel Davis. Samozrejme kazda z postav ma v ramci sveho postaveni jine zajmy, ktere jsou casto opacne, a dochazi tak k hadkam - ty jsou ale znacne zjednoduseny, takze ackoliv je treba trener alibistickej blb a jde tvrde po tom, aby kun zavodil, necha se osetrovatelem pomerne rychle a snadno zlomit a stejne to pak funguje i mezi trenerem x majitelem. Vzdycky je nekdo zpocatku blb, a pak najednou otoci. Je to dost okaty, ale vzdycky zvitezi blaho kone, takze to vlastne plni svuj ucel z pohledu cileneho divaka, ktery konikovi fandi (prestoze vi, jak to dopadne). Coz mi pripomina dulezitou poznamku - pokud NEVITE predem, jak to dopadne, tak si stahnete US verzi. Pokud Phar Lapa znate, tak si ponechte original z Australie... ackoliv film nebyl nikdy kasovnim trhakem, asi po pravu patri mezi nejoblibenejsi australsky filmy vsech dob. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Život legendy! Koně, kterému až na pár vyvolených, nikdo nevěřil, dokonce ani trenér. Ale přesto Phar 'Bobby' Lap to dokázal, a stal se opravdovým šampionem dostihového sportu. Bohužel, "dobrý kůň nevadí, ale moc dobrý...". Film nám ukáže také zákulisí tohoto sportu, ve kterém se točí obrovské peníze, a kde není pro nepřemožitelného závodníka místo. Každého milovníka koní jistě chytne za srdce! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lapa si ve filmu zahrál ryzák jménem Towering Inferno. (Zellie)
  • Dodnes se vedou spory o Phar Lapově úmrtí. Mohl to být arsen, podávaný jako "zázračný koktejl" Harryho Telforda, nebo jako pesticid na pastvinách, anebo kolika způsobená požitím velkého množství vojtěšky. Fakt je ten, že arsenu nebylo v těle koně nalezeno takové množství, aby bylo smrtelné, a kolika způsobí smrt až za několik dní. Stále však zbývají pochybné osobnosti dostihového podsvětí, které mohly koni ublížit. Vědci po mnoha letech našly stopy po arsenu. (luphick)
  • Phar Lap je do současnosti považován za nejznámějšího dostihového koně. (Ajinka126)

Reklama

Reklama