Reklama

Reklama

Kapka medu

Trailer

VOD (1)

Hlavní hrdinkou tragikomického příběhu je sedmnáctiletá Jo, která žije s násilnickou a promiskuitní matkou Helen. Útěchu se snaží hledat nejprve u černošského námořníka Jimmyho a následně u homosexuálního přítele Geoffreye. (NFA)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

majo25 

všechny recenze uživatele

Aká matka, taká Katka - aj tak by sa dali charakterizovať dve ústredne postavy, ktoré sa pretĺkajú životom svojským spôsobom, nehľadiac príliš jedna na druhú. Sranda, že matku strieda v opatere ďalšia podivná postavička - gay podivín so sklonmi k domácim prácam. Celkovo je film iba prehliadkou obyčajnosti. Množstvo iritujúceho kriku a rôznych emočných vzplanutí od úsmevu k hnevu a späť. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Jedna stará hádanka zní: Co je sladkost, která pálí? Je to med, obohacený včelím bodnutím, nejlépe znásobeným nepočítaněkrát. Až do posledních deseti minut filmu jsem chtěl dát poctivé čtyři hvězdičky, nebýt toho, že autoři zcela zabili konec. Do partnera hlavní hrdinky jsem se dokázal vcítit více než dobře (nemluvě o tom, že vypadal tak trochu jako můj oblíbenec Jean Rochefort zamlada; nemluvě o tom, že na mně vůbec nepůsobil dojmem gaye), a tak mě konec opravdu nasral. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přečtěte si Adriana Molea, dozvíte se tam o existenci "povětrných matek". A pak si pusťte TASTE OF HONEY abyste zjistili, jak taková matka ve skutečnosti může vypadat.___Film podle divadelní hry Shelagh Delaneyho.___Vůbec bych neřekl, že to má špatný, divný nebo jakýkoliv jiný než logický konec. Podle mě je totiž logické, že se Helena vrátila ke své dceři, aby o ní pečovala v době jejího nepřipraveného mateřství. Je snad nad slunce jasné, že "vztah" s homosexuálním Geoffreym by dřív nebo později musel skončit katastrofou, Geoffrey je příliš hodný, obětavý a o Jo se stará z lítosti, ale bez lásky.___ Co bych ale panu režisérovi vytknul, je způsob, jakým divákovi nechal představit Josephine. Nepodařilo se mu totiž dostat se její postavě pod kůži víc než tak z jedné třetiny. Měl jí dát víc prostoru, víc se na ní zaměřit a ukázat divákovi její pocity, což se ale nestalo a film tak klouže po povrchu. Dvakrát škoda, protože citový potenciál tohohle příběhu je obrovský. Poznámky k filmu: V okamžiku, kdy Jo střílí na pouti ze vzduchovky, se jeden z komparistů v pozadí podívá opakovaně přímo do kamery.__Zvony z Big Benu jsem slyšel všudyvšeho jen jednou...___ Nejlepší je scéna, jak Geoffrey přijde na gynekologii.___ Oh, the big ship sails on the alley-alley-o... ()

Nicolii 

všechny recenze uživatele

Film A Taste of Honey v sebe združuje ľahko viditeľné znaky novej vlny. Kontroverzné tabu témy ako homosexualita, rasizmus, tehotenstvo v mladom veku, myšlienky na potrat, či nekonvenčné rodinné prostredie. Výnimočné je, že tu vystupuje ako hlavná hrdinka žena - teenegerka. Prostredie je reálne, natáča sa v ozajstných lokáciách, aj v exteriéri. K autenticite prispieva tiež použitie ručnej kamery. Ako predloha filmu slúžila pôvodná divadelná hra z Broadway od dramatičky Shelagh Delaney, ktorá ju napísala taktiež ako mladá teenegerka. Rovnako je tu možné sledovať záľubu v umení. V scéne v zábavnom parku hlavná hrdinka Jo s mamou Helen sledujú vtipné napodobňovanie niekoľkých výtvarných diel, dokonca aj filmových scén. Jednou z nich je aj z filmu Dracula, čo teoreticky môže byť odkaz na jednu z adaptácií, ktorá bola natočená tesne pred tvorbou Kvapky medu - koncom 60. rokov. Za dôležité momenty považujem tie časti, kde sa objavuje priateľ Geoffrey. Nemyslím si, že ide o úplne búranie stereotypov a mýtov o homosexualite, ale ešte niečo dôležitejšie. Snaha tvorcov vymedziť zo spoločnosti homofóbne sklony a otvoriť tému o predsudkoch voči tejto komunite. Postava Geoffreyho má charakter veľmi starostlivého a oddaného priateľa, ktorý je ale opatrný voči cudzím, pretože sa mu opakovane nedostáva pochopenia. To by mohlo prinútiť diváka vcítiť sa do jeho situácie a prehodnotiť svoj postoj. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V rodině i státě je všechno na levačku, Lassally s citem snímá zadní tváře Manchestru, slova a gesta jsou cítit mateřským jevištěm a hudba sem asi zabloudila odjinud. V "Kapce medu" dnes ne všichni spatřují dílo nadčasových kvalit (četl jsem dokonce o místy nesnesitelné voyeurské oslavě obyčejnosti a bídy), i já čekal trochu víc - anebo méně, jak se to vezme. V úvodní sekvenci se třikrát mihne autorka předlohy. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Báseň, kterou učitel recituje, je "Óda na slavíka" od Johna Keatse z roku 1819. (AIMÉE)
  • Snímek je natočen na motivy původní broadwayské divadelní hry od dramatičky Shelagh Delaney, která později spolupracovala s Tonym Richardsonem na scénáři pro filmovou verzi. (AIMÉE)
  • Rita Tushingham, představitelka Josephine, byla do role vybrána z více než 2 000 uchazečů. (AIMÉE)

Reklama

Reklama