Reklama

Reklama

Sedlák kavalír

  • Itálie Cavalleria rusticana
Hudební
Itálie / Západní Německo, 1982, 70 min

Obsahy(1)

V nádherné opeře Pietra Mascagniho účinkují v hlavních rolích Plácido Domingo a Jelena Obrazcova. Operní dvojčata se nerozlučně drží na světovém repertoáru už více než století. Mascagniho Sedlák kavalír a Leoncavallovi Komedianti proslavili své autory – bohužel pouze jediným titulem. Důvodem jejich pospolitého uvádění je hudební i tematická souvztažnost – dramatický příběh plný nevěry, žárlivosti a vášně, který ústí do tragického vyvrcholení.

V nádherné opeře Pietra Mascagniho Sedlák kavalír opět účinkují v hlavních rolích Plácido Domingo a Jelena Obrazcova, jako v mnohých dalších operách v režii Franca Zeffirelliho. Ústřední árie zazní i ve III. díle Coppolova Kmotra. Zpívá ji jediný syn Michaela Corleoneho Anthony v budově opery, kde je pozvána celá Corleoneho rodina a kde nakonec dojde k tragédii. Děj opery se odehrává na Sicílii. Mladý Turridu (Plácido Domingo) odchází na vojnu a předtím se zasnoubil s krásnou Lolou (Axelle Gall). Po návratu zjistí, že se Lola provdala za jiného. Přestože truchlí, najde si jiné děvče, Santuzzu (Jelena Obrazcova). Čeká s ní dítě, ale vášnivá Lola se stále snaží svého bývalého snoubence zlákat a svést. Nešťastná Santuzza prosí Turriduovu matku i jeho samotného o pomoc. Marně. Je všem jen pro smích. Navštíví tedy Lolina manžela, sedláka Alfia (Renato Bruson) a nevěru jeho ženy mu prozradí. Alfio musí chránit svou čest, vyzve Turridua na souboj, který přežije jen jeden z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

hans500 

všechny recenze uživatele

Režie Franco Zeffirelli, v hlavní roli Plácido Domingo, hudba Pietro Mascagni, to nemůže dopadnout špatně + výborná kamera. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

V této nádherné opeře Pietra Mascagniho opět účinkují v hlavních rolích Plácido Domingo a Jelena Obrazcova, jako v mnohých dalších operách v režii Franca Zeffirelliho. Ústřední árie zazní i ve III. díle Coppolova Kmotra. Zpívá ji jediný syn Michaela Corleoneho Anthony v budově opery, kde je pozvána celá Corleoneho rodina a kde nakonec dojde k tragédii. Děj opery se odehrává na Sicílii. Mladý Turridu (Plácido Domingo) odchází na vojnu a předtím se zasnoubil s krásnou Lolou (Axelle Gall). Po návratu zjistí, že se Lola provdala za jiného. Přestože truchlí, najde si jiné děvče, Santuzzu (Jelena Obrazcova). Čeká s ní dítě, ale vášnivá Lola se stále snaží svého bývalého snoubence zlákat a svést. Nešťastná Santuzza prosí Turriduovu matku i jeho samotného o pomoc. Marně. Je všem jen pro smích. Navštíví tedy Lolina manžela, sedláka Alfia (Renato Bruson) a nevěru jeho ženy mu prozradí. Alfio musí chránit svou čest, vyzve Turridua na souboj, který přežije jen jeden z nich. ()

Reklama

dwarf 

všechny recenze uživatele

Zfilmování opery u nás známé také jako Sedlák kavalír. Zeffirelli zde opět prokazuje jistou ruku. Krásná kamera. Nádherné výjevy z velikonočního období působivě rámují blížící se tragédii. Operu Zeffirelli fakt umí. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama