Reklama

Reklama

Spiritualita na prodej

(TV film)
  • Francie Spiritualité en solde (více)
Francie, 2012, 52 min

Obsahy(1)

Náboženská turistika dokonce ani v dnešní době není v krizi. Čím dál víc západních turistů odjíždí na druhý konec světa hledat spiritualitu. Kromě specializovaných cestovních kanceláří vzniklo v poslední době také hodně ne zcela běžných iniciativ, například klášter Tham Krabok v Thajsku nabízí obzvláště tvrdou detoxikační léčbu. Závislí na heroinu, kokainu nebo alkoholu tu na vlastní kůži během dovolené mohou prožívat spojení buddhismu a drsné léčby. V Turecku zase program Na jeden měsíc-Súfím umožňuje ponořit se do tajemných rituálů súfíjské kultury, mystické a často skandalizované větve islámu. I ve Francii vznikají různé nové směry. Novinkou je například šamanismus. Majitelé podniků, vedoucí pracovníci i zaměstnanci, ti všichni doufají, že právě tady najdou klíč k úspěchu. V kraji Finistér odolává volání moderní doby zase skupina druidů a snaží se pokračovat v keltských tradicích.

Jaké jsou tyto nové náboženské praktiky, tak odlišné od našich západních zvyklostí? Co lidé objevují v různých iniciačních rituálech a za jakou cenu? V jednadvacátém století je i náboženství na prodej. A je to dobrý obchod. Jaké nové duchovní praktiky jsou dnes populární? Třeba na předměstí Paříže, v Saint-Cloud, se v kanceláři Ictus právě organizuje další zahraniční pobyt. Tunisko, Libanon, dokonce i Čína. Tato společnost nabízí výlety po celém světě. Na první pohled by se zdálo, že je to obyčejná cestovka. Když se ale podíváte lépe, zjistíte, že prodává různé kategorie zájezdů: Duchovní cesta, Duchovní pouť, Samota bez hranic. Thierry Sanson tuto společnost založil před dvanácti lety, když se vrátil z Asie. „Poprvé mě to napadlo v roce 1999. Nabízeli jsme pochody pouští, duchovní pouti, putování k nejdůležitějším křesťanským
místům. Nebyla to zrovna nejpříznivější doba, a přesto to vyšlo". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Náboženská turistika jak pro narkomany, kteří se chtějí vyléčit, tak i pro zvědavé turisty vyhledávající netradiční zážitky za "netradiční ceny". Malinko mě udivuje, že v dokumentu není ukázána nebo alespoň slovem zmíněna žádná fanatická nebo nábožensko-komerční společnost z USA, která by hravě svým proselytismem, popř: ovlivňováním lidí a svou "GOD SHOW" zastínila vše co v dokumentu bylo prezentováno. Jeden víkend terapie za 350 až 500 Euro je jistě výnosný obchod. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama